MF DNES

Muzeum opravilo dopravní Avii Av–14

-

Letecké muzeum Kbely nechalo zrenovovat jeden ze svých největších exponátů, historický dopravní letoun Avia Av-14 z roku 1958.

Práci zajistil Vojenský technický ústav. Kompletní renovace trvala devět měsíců. Odborníci na letounu pracovali přímo na kbelském letišti. Dopravní a transportn­í letoun Iljušin Il-14, vyráběný v 50. a 60. letech minulého století, měl pro českoslove­nské civilní i vojenské letectví velký význam.

Bývalý českoslove­nský letecký průmysl získal na tento původně sovětský typ licenční práva. Vyráběl jej jako Avii Av-14, a to především pro armádu. „Stroje provozovan­é ČSA byly postupně vylepšován­y a zvětšovala se jejich kapacita až na 40 placených sedadel pro cestující. Letouny se vyznačoval­y vysokou spolehlivo­stí a dlouhou životností všech konstrukčn­ích celků,“uvedl Andrej Halada z Vojenského historické­ho ústavu (VHÚ).

Stroj s výrobním číslem 805119 se do sbírek VHÚ dostal před pětačtyřic­eti lety. Poslední linkový let absolvoval v barvách ČSA v září 1975.

Do té doby nalétal 18 tisíc hodin bez nehody. Letoun byl poté vystaven na venkovní ploše Leteckého muzea Kbely. Od srpna 2019 byl postupně renovován. Vyměnit se mimo jiné musela okna, renovovány byly i palubní desky z pilotní kabiny a oba motory byly nakonzervo­vány. Práce si například vyžádaly pořízení třípodlažn­ího lešení a pronájem hydraulick­é plošiny. Letoun byl i znovu natřen. (ČTK, jp)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Český iljušin Stroj prošel generální opravou. 4x foto: VHÚ
Český iljušin Stroj prošel generální opravou. 4x foto: VHÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia