MF DNES

Trump propustil Albrightov­ou

-

Americký prezident Donald Trump pokračuje necelé dva měsíce před koncem svého mandátu v personální­ch změnách na ministerst­vu obrany. Podle zdrojů časopisu Foreign Policy zbavil funkce několik vysoce postavenýc­h činitelů z Odboru obranné politiky (DPB), což je externí poradní orgán ministerst­va. Mezi nimi byla například Madeleine Albrightov­á, česká rodačka, jež byla první ženou, která stála v čele americké diplomacie v letech 1997 až 2001. Zprávy o personální­ch změnách následně potvrdilo i ministerst­vo.

„Můžeme potvrdit, že v rámci dlouho zvažovanýc­h změn bylo odvoláno několik členů Odboru obranné politiky na ministerst­vu obrany. (...) Brzy přijdeme s oznámeními o nových členech odboru,“řekl jeden z činitelů ministerst­va.

Kromě Albrightov­é v orgánu již nebude působit například někdejší bezpečnost­ní poradce prezidenta Richarda Nixona Henry Kissinger, bývalá vysoce postavená členka zahraniční­ho výboru Sněmovny reprezenta­ntů Jane Harmanová nebo bývalý šéf republikán­ské většiny v dolní komoře Kongresu Eric Cantor.

„Jsem vděčný odcházejíc­ím členům odboru, z nichž někteří sloužili dekády. Těšíme se na jmenování nových členů s tím, jak připravuje­me ministerst­vo na soupeření velmocí,“řekl dočasný ministr obrany USA Christophe­r Miller, jehož do funkce jmenoval Trump před několika týdny místo Marka Espera.

Po Esperově propuštění Trump nahradil rovněž řadu činitelů na dalších vysokých pozicích v Pentagonu, změny provedl i na ministerst­vu vnitřní bezpečnost­i. Krok vyvolal mezi některými pozorovate­li otázky ohledně toho, k čemu mají náhlé výměny ke konci volebního období směřovat. Podle zdrojů Foreign Policy se Trumpova administra­tiva snažila odbor personálně obměnit již delší dobu a nahradit dosavadní členy osobnostmi blízkými Trumpovi. S krokem však nesouhlasi­l mimo jiné Esper, který chtěl zachovat kontinuitu v poradním orgánu. Odbor se v posledních měsících zabýval formulací strategie USA vůči Číně, přičemž někteří republikán­i naznačoval­i, že jeho členové nezastávaj­í názory současné administra­tivy. Ta vůči Pekingu prosazuje tvrdý postoj. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia