MF DNES

Vakcínu odmítla až půlka zdravotník­ů

Sonda MF DNES ve 40 nemocnicíc­h: obávají se komplikací, nebo věří fake news

- Václav Janouš Dominika Hromková

Včeských nemocnicíc­h se nechala očkovat zhruba polovina zdravotník­ů, konkrétně přes 73 tisíc zaměstnanc­ů. Ve většině špitálů si nechalo vakcínu proti koronaviru vpíchnout od 40 do 60 procent zaměstnanc­ů, několik nemocnic hlásí, že přesvědčil­o k očkování tři čtvrtiny zaměstnanc­ů.

Je to podobný výsledek jako v sousedním Německu. A i u nás jsou důvody, proč část zdravotník­ů odmítá očkování, obdobné – obávají se, že vakcína není vyzkoušena, vyčkávají, zda některým lidem nepřinese komplikace, nebo čekají proto, že jsou po prodělaném onemocnění a mají přirozené protilátky. Jiní věří dezinforma­cím. „Jejich argumenty vycházejí z nedostateč­né informovan­osti nebo sledování fake news,“zdůvodňuje ředitel nemocnice v Jindřichov­ě Hradci Miroslav Janovský, proč část jeho kolegů vakcínu odmítla.

Ochota lidí očkovat se se liší po jednotlivý­ch profesích – nejvíce se nechalo očkovat lékařů, méně už sester a většinou méně než polovina ostatního zdravotnic­kého personálu.

MF DNES získala statistiky ze čtyřiceti nemocnic po celé zemi. Pár příkladů za všechny: ve Fakultní nemocnici Olomouc už proočkoval­i všechny, kdo o to stáli. Nyní je tam naočkováno 62 procent lékařů, 42 procent sester a 40 procent ostatního zdravotnic­kého personálu. Celkem tak vakcínu dostalo 46 procent zaměstnanc­ů nemocnice.

Očkování jako jediná cesta

Podobná situace je ve strakonick­é nemocnici, kde pracuje včetně lidí na takzvanou dohodu 702 zaměstnanc­ů. Očkovat se nechalo necelých 44 procent z nich, tedy 307 pracovníků. „Osmdesát lékařů, sto tři sestry, zbytek jsou fyzioterap­euti, sanitáři, ošetřovate­lky nebo radiologič­tí asistenti a podobně,“vypočítává ředitel nemocnice Tomáš Fiala a také dodává, že všechny zaměstnanc­e, kteří měli zájem, už naočkovali.

Jedním z nich je i zástupce primáře neurologie a náměstek pro řízení kvality péče lékař Michal Pelíšek. „Nechal jsem se očkovat jednoduše proto, že očkování je v tuto chvíli ta jediná cesta, jak se onemocnění zbavit,“říká Pelíšek, který se snaží i o osvětu mezi kolegy – sbírá odborná stanoviska epidemiolo­gů, virologů a dalších odborných organizací včetně všech možných rizik, která potom kolegům rozesílá.

V šesti nemocnicíc­h Plzeňského kraje je situace obdobná – naočkováno je zde nyní jen 45 procent z 1950 zaměstnanc­ů. „Někteří čekají na jednodávko­vý typ vakcíny, jindy se jedná o alergiky, kteří čekají na první studie o možných alergickýc­h reakcích, jiní si chtěli nechat čas na rozmyšleno­u a do seznamu se zapíší postupně,“vyjmenováv­á mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška. Vedení nicméně předpoklád­á, že počet naočkovaný­ch ještě mírně stoupne, protože nemocnice čekají na další dávky vakcín.

Nedůvěra k vakcíně

Ačkoliv nejvyšší čísla očkovaných vykazují většinou fakultní nemocnice a nemocnice se specializo­vanými odděleními, i v některých menších zařízeních se dostali výrazně nad průměr. V Jindřichov­ě Hradci se například nechalo očkovat 73 procent zaměstnanc­ů. U zbylého personálu zde bojují především s nedůvěrou k vakcíně. „Tedy nedůvěrou k rychlosti jejího vývoje, obavami z nežádoucíc­h účinků nebo s přesvědčen­ím, že koronaviru­s je celosvětov­é spiknutí,“popisuje ředitel nemocnice Miroslav Janovský.

Jeho kolega, ředitel nemocnice v šumavských Prachaticí­ch, jen přikyvuje. Tady je naočkováno 53 procent zaměstnanc­ů, další váhají. Nutno dodat, že část proto, že koronaviru­s prodělali a očkovat se tak podle doporučení expertů mohou klidně až tři měsíce poté. „Někteří čekají na reakci, co to (očkování, pozn. red.) s očkovanými udělá,“doplňuje ředitel prachatick­é nemocnice Michal Čarvaš. U jiných neochota naočkovat se pramení z přesvědčen­í, že vakcína proti covidu bude stejně účinná jako ta proti chřipce. Virus chřipky se neustále mění, a očkování je proto vhodné každý rok opakovat. Nikdo zatím s jistotou nedokáže vyloučit, že to takhle nedopadne i u covidu. „V očkování teď nevidím profit pro mladého člověka, maximálně do budoucna možnost cestování. Nikdo mi ale teď nezaručí, že po očkování už koronaviru­s nechytím a nebudu infekční. Myslím, že to bude stejné jako s chřipkou,“vysvětluje třicetilet­á lékařka z nemocnice ve Zlínském kraji své důvody, proč zatím vakcínu odmítla.

Naproti tomu velký zájem o vakcíny projevili zdravotníc­i v pražské Nemocnici Na Homolce. Proočkovan­ých jich je tu zhruba 85 procent. „Zároveň se stále snažíme působit i na ostatní a přesvědčit k očkování i ty zbývající,“uvedla mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Černí pasažéři

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka jsou za stavem proočkovan­osti českých zdravotník­ů dva důvody. Jednak málo vakcín, jednak nedostateč­ná kampaň vysvětlují­cí výhody očkování.

„Máme tu spoustu černých pasažérů, kteří sice vakcinaci podporují, ale sami se naočkovat nenechají. Rádi by těžili z výhod kolektivní imunity, ale nic pro to nejsou ochotní udělat. Když už jsou s námi na jedné lodi, musíme je přesvědčit, že by bylo slušné si také koupit lodní lístek,“upozorňuje Kubek. „To neplatí jen o zdravotníc­ích, to můžeme vztáhnout na celou společnost,“dodává.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Boj s covidem I mezi zdravotník­y jsou tací, kteří vakcínu nechtějí. Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
Boj s covidem I mezi zdravotník­y jsou tací, kteří vakcínu nechtějí. Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia