MF DNES

Česku hrozí, že mu Němci zavřou hranici

Od neděle bude Česko pro Německo „vysoce rizikové“. Pendlerům to zkomplikuj­e dojíždění za prací

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Pokud sousední státy budou v řízení epidemické situace postupovat „velmi odlišně“od Německa, pak Berlín nevylučuje, že bude nutné zavřít hranice. Tomu, jak se do země šíří nákaza zvenčí, podle kancléřky Angely Merkelové Německo „nemůže jen tak přihlížet“.

Krajnímu řešení zavření hranic se přitom německá vláda po celou dobu druhé a třetí vlny epidemie snaží vyhnout. Ani nyní nejde o konkrétní plán a vláda nejmenuje státy, kterých by se případné omezení na hranicích mělo týkat. Vzhledem ke stavu šíření epidemie je však zřejmé, že případné omezení dopadne v první řadě na Česko.

Zatímco v Německu nyní počty nakažených klesají a podle údajů Institutu Roberta Kocha se dostaly na hodnotu ze začátku listopadu, Česko od podzimu patří mezi země, které mají v přepočtu na obyvatele nejvyšší počty nakažených na světě.

Německá vláda po dohodě se spolkovými zeměmi v úterý prodloužil­a celostátní karanténu prozatím do poloviny února, přičemž s omezeními veřejného života se počítá nejméně do Velikonoc. Podle údajů epidemiolo­gického Institutu Roberta Kocha (RKI) má nyní Německo takzvanou sedmidenní incidenci, tedy počet nově nakažených na sto tisíc obyvatel z posledních sedmi dnů, na hodnotě 119. Za infekční hotspoty se podle této škály považují oblasti, které dosáhnou hodnoty 200.

To vše Česko nyní převyšuje vícenásobn­ě: podle stejné metodiky výpočtu se zdejší sedmidenní incidence pohybuje kolem hodnoty 700. Zejména proto německá vláda od neděle zařadí Česko na seznam epidemicky „vysoce rizikových zemí“, tedy ještě o jeden stupeň výš, než byl dosud ten nejvyšší.

Do této nejvíce rizikové kategorie RKI řadí oblasti, v nichž se prokázalo šíření nebezpečný­ch mutací, a oblasti, které přesahují 200 nových případů na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

V praxi to bude znamenat, že ke vstupu do Německa již nebude stačit doložit negativní test do 48 hodin po příjezdu jako dosud, nově bude požadován již při překročení hranice. S častějším testováním budou muset počítat také lidé dojíždějíc­í za prací k sousedům do Bavorska a Saska. V případě Saska budou stačit dva negativní testy týdně, Bavorsko zřejmě bude chtít potvrzení každé dva dny.

Koordinova­ný postup

Ke stavu na jaře, kdy evropské státy v panice neprodyšně zavíraly hranice se svými sousedy, se nikdo z německých politiků na spolkové ani regionální úrovni vracet nechce. Slova kancléřky Merkelové mohou být chápána spíše jako výstraha.

Zároveň je totiž možné, že se zavedením pravidelný­ch testů pro pendlery a požadavkem negativníh­o testu už při vstupu do Německa by kontrola česko-německých hranic alespoň prozatím nemusela být nutná.

To všechno ale nemění nic na skutečnost­i, že Německo za cenu tvrdých opatření drží epidemii ve víceméně únosných mezích a že Česko se svými mnohonásob­ně vyššími počty infikovaný­ch je pro Německo z hlediska šíření viru vysoce rizikovým sousedem. V posledních dnech na velmi rozdílnou situaci v obou zemích upozorňova­la také nejčtenějš­í německá média.

Vyšší počty nakažených na přepočet obyvatel má z německých sousedů v menší míře také Francie, Švýcarsko a Nizozemsko, Rakousko má hodnoty podobné těm německým. Naopak v Lucembursk­u, Polsku a Belgii je nyní epidemická situace oproti Německu příznivějš­í. Německá vláda i s ohledem na nakažlivěj­ší mutace z Británie a Jižní Afriky, které byly potvrzeny i v Evropě, apeluje na koordinova­ný postup evropských zemí. „Můžeme si na svém území dělat, co chceme, ale pokud ostatní státy nebudou postupovat synchronně, pak nám to všechno bude k ničemu,“řekla kancléřka Angela Merkelová. Je podle ní nezbytné, „aby všechny sousední země ohledně zvládání epidemie spolupraco­valy“.

Merkelová je zároveň pod tlakem doma, kde musí obhajovat zavádění stále přísnějšíc­h karanténní­ch opatření. Ta v zemi s mírným uvolněním v létě trvají v podstatě nepřetržit­ě od loňského března.

 ?? Foto: ČTK ?? Pozor Kancléřka pohrozila obnovou hraničních kontrol.
Foto: ČTK Pozor Kancléřka pohrozila obnovou hraničních kontrol.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia