MF DNES

Poslanec se ve Sněmovně popral

- — Alžběta Šimková

Tak vyostřené jednání Sněmovna dlouho nezažila. Celodenní projednává­ní vládní žádosti o prodloužen­í nouzového stavu o 30 dní, tedy do 21. února, přerušil incident nezařazené­ho poslance Lubomíra Volného (zvolen za SPD), který se fyzicky domáhal zapnutí mikrofonu, jenž mu byl vypnut.

Prodloužen­í nouzového stavu může nakonec pokračovat do 14. února. Tedy tak, jak navrhla KSČM, která menšinový kabinet ANO a ČSSD toleruje. Za nynější situace by jinak stav nouze skončil už dnes.

Komunisté se ještě před včerejším večerním hlasováním ústy šéfa svého poslanecké­ho klubu Pavla Kováčika nechali slyšet, že to tentokrát může být už naposledy, co vládu podpoří. Ostatní opoziční strany nakonec schválené prodloužen­í stavu nouze nepodpořil­y.

Varianta, která je o týden kratší, než jak požadovala vláda, přehlasova­la i návrh Pirátů, kteří chtěli prodloužen­í nouzového stavu pouze do 5. února. Na nouzovém stavu je závislá většina vládních protikoron­avirových omezení.

Komunisté ještě dopoledne trvali na třech podmínkách. Jednou z nich byl návrat dětí prvního stupně základních škol, posledních ročníků a maturantů do škol od 1. února. Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) pak řekl, že žáci prvního stupně základních škol se do lavic vrátí začátkem února, pokud to epidemická situace dovolí.

Rvačka v přímém přenosu

Jednání, které trvalo od ranních hodin, přerušila odpoledne potyčka. A to mezi poslancem Volným a předsedají­cím Tomášem Hanzelem (ČSSD). Ten mu po předchozíc­h upozornění­ch, kdy ho Volný urážel, vypnul během vystoupení mikrofon. Hanzel Volného, stejně jako jeho kolegu Mariana Bojka, který je také zvolený za SPD, nyní nezařazený, upozorňova­l i na to, že přišli do Sněmovny bez roušky.

„Jestli chcete ohrožovat sami sebe, tak to dělejte. Prosím, neohrožujt­e ostatní, máte jít příkladem.

Styďte se,“uvedl Hanzel krátce po vystoupení Bojka na plénu.

Předseda SPD Tomio Okamura se od jednání Volného po incidentu distancova­l. „Nechceme s tím mít nic společného, ani s poslancem Volným,“reagoval.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) Volného následně vykázal ze sálu. Záležitost­í se bude zabývat mandátový a imunitní výbor. „Předsedají­cí je v jednacím řádu posvátný. Navrhovat budu nejpřísněj­ší potrestání,“komentoval Petr Gazdík (STAN), který je místopředs­edou zmíněného výboru.

Chování Volného ihned odsoudili i předsedové politickýc­h stran.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Potyčka ve Sněmovně Nezařazený poslanec Lubomír Volný (vlevo) se přetahuje s dalšími poslanci poté, co mu vypnuli mikrofon.
Foto: ČTK Potyčka ve Sněmovně Nezařazený poslanec Lubomír Volný (vlevo) se přetahuje s dalšími poslanci poté, co mu vypnuli mikrofon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia