Kultur HÅB MIDT I FAT
Folkekirkens Nødhjælp er ude med raslebøsserne til landsindsamling i dag. I den forbindelse var organisationens ambassadør, sangerinden Barbara Moleko, i Uganda. Det var hårdt – og inspirerende
LANDSINDSAMLING
Tvangsægteskab, omskæring, vold, politisk eksklusion. Sådan er livet for mange kvinder rundt om i verden. Derfor vælger Folkekirkens Nødhjælp at fokusere på kvinders rettigheder ved landsindsamlingen i dag, der meget rammende også er International Kvindedag.
Ambassadør for nødhjælpsorganisationen er den 28- årige danske sangerinde Barbara Moleko, der er aktuel med singlen ’ Gør mig lykkelig’, sin medvirken i TV2s ’ Toppen af poppen’ og som panel i ’ Mads og monopolet’ på P3.
Hun er netop hjemvendt efter en uge i Ugandas brændpunkter for at sætte fokus på kvinder, der behøver hjælp, og som vil få gavn af støttekronerne. Og turen var en øjenåbner.
» Jeg fandt frem til i mit eget sind, at dét med at synes, det er synd for andre mennesker, ikke nytter noget som helst. Selvfølgelig var der megen fattigdom og hungersnød. Men jeg bemærkede, at folk arbejdede med det, de havde, og det var dybt inspirerende, « lyder det fra Barbara Moleko til BT.
Ulighed på tætteste hold
Hendes mor er en dansk nødhjælpsarbejder, faderen er fra Sydafrika, og derfor er sangerinden opvokset i Mozambique og Sydafrika og har oplevet ulighed på tætteste hold.
» Vi kan ikke få ens rettigheder, det kommer ikke til at ske, det er utopi. Så jeg tror, det er vigtigt, at man arbejder ud fra det punkt, at alle mennesker skal have bedre ret- tigheder. Livskvaliteten skal forbedres, « siger hun og fortsætter:
» Det er ikke synd for nogen, og hvis man får dårlig samvittighed og tænker på dem som sølle stakler, underminerer man et menneskes karakter og persona. I stedet skal man fokusere på, at folk skal have det bedre. Vi skal have øjenkontakt og information, « slår hun fast. tørstige børn, og jeg glemmer aldrig en bedstemor, der gik med en lille baby, som skreg og ikke kunne stoppe af bar sult, « siger hun om de barske oplevelser.
» Alligevel handler det i den grad om at værdsætte det, man har – ikke at se dem som sølle stakler. Vi skal se dem som mennesker, hvis livskvalitet skal forbedres, « understreger hun. fin, og jeg blev beskyttet mod mange ubehageligheder, men jeg kunne godt mærke, at jeg blev befriet af at flytte til Danmark, « husker hun.
Med den baggrund lå svaret lige til højrebenet, da Folkekirkens Nødhjælp for nogle måneder siden spurgte, om hun ville være ny ambassadør. Den travle sangerinde takkede straks ja.
» Jeg er glad for at være i en kampagne, der kommer ud til så mange mennesker, så der er midler til virkelig at gøre en forskel, « siger Barbara Moleko, der også selv skal ud med raslebøssen i dag.
Våben er fjernet
På sin tur til Ugandas nordlige brændpunkter i sidste måned så hun nemlig med egne øjne, hvor meget gavn støtten gør.
» Indtil for blot fem år siden havde regionen været i undtagelsestilstand, og mange af de små landsbyer havde kørt deres egne love og regelsæt. Siden er der sket rigtig meget på kort tid. Folk har fået fjernet deres våben, og kvinder har fået taleret. Ja, taleret! Indtil for fem år siden måtte kvinder ikke eje land og måtte ikke tale i større forsamlinger, « siger hun.
Ligesom det i dag er 105 år siden, danske kvinder mødtes for at kæmpe for deres rettigheder, sker der også fremskridt for kvinderne i Uganda i disse år.
» Et af de ord, kvinderne derude brugte om sig selv, var, at de føler sig empowered. Ved hjælp af undervisning og oplysning fra Folkekirkens Nødhjælp og lokalorganisationer har de fået det markant bedre. De har, sammen med deres mænd, fået en ballast til at blive mere bevidste om kvinders rettigheder. Den udvikling giver håb om forandring. «