Kultur Vold løser in
’ Vi kan lære meget om religionsstrid ved at dykke ned i fortiden,’ mener forfatteren Anne- Marie Vedsø Olesen Det spanske blodbad
INTERVIEW
’ Nobody expects the spanish inquisition’.
Mange forbinder nok mest den blodige periode i Spanien i 1500- tallet med en sketch med Monty Pythons Flying Circus. Men i en tid, hvor terrorangrebene i Paris og København har sat dagsordenen i debatten ’ islam kontra vesten’, kan den fjerne periode i et fjernt land lære os meget.
Det mener forfatteren Anne- Marie Vedsø Olesen, der netop har udgivet ’ Bastarden’. Romanen, der har fået en håndfuld fire til seksstjernede anmeldelser, foregår i Spanien i 1569. På det tidspunkt var det en- delig lykkedes de katolske magthavere at nedkæmpe maurerne - som man i dag ville kalde muslimer.
Romanens hovedperson Madeleine de Montdidier hvirvles ind i et saftigt spil mellem kongemagt, kirke og magtbegærlige intriganter.
Meget blodigt og brutalt
» Det fascinerer mig, hvordan vi i Europa i århundreder har levet med religionsstridigheder. Der har været perioder, hvor det er lykkedes at leve sammen i fred, trods trosforskelle. Andre perioder, hvor det er endt meget blodigt og brutalt, som det gjorde i Spanien under inkvisitionen, « siger Anne- Marie Vedsø, som BT møder pga. af romanens dobbelte aktualitet.
Det er dagen efter kvindernes internationale kampdag. Og på gåturen fra redaktionen til Olesens lejlighed i indre København passerer vi mindst 30 betjente og fem- seks salatfade, som skal passe på den tidligere kulturredaktør på Jyllands- Posten Flemming Rose, der skal holde en tale.
HISTORIE Kloge- Åge. Det handler først og fremmest om at levere en underholdende fortælling.
» Egentlig valgte jeg perioden omkring inkvisitionen som en for- længelse af det første bind i serien, ’ Dronningens dame’. Med en helt anden dagsorden - stærke kvinder i historien. Men den anden vinkel trængte sig på undervejs. «
Hvad har du selv lært af at dykke ned i den periode?
» Man skal huske, hvad voldsspi-
Reconquista’en er historien om den langsomme generobring af Den Iberiske Halvø ( dvs. det nuværende Portugal og Spanien), som folk fra de kristne kongeriger udførte i tidsrummet mellem 722 og 1492, og som medførte fordrivelsen af de muslimske maurerere fra halvøen.
I 711 invaderede araberne for første gang Den Iberiske Halvø fra Nordafrika. I løbet af tre år underlagde de sig halvøen og oprettede riget al- Andalus, som omfattede hele Den Iberiske Halvø med undtagelse af et lille hjørne op mod Biskayen. I dette restområde opstod en række kristne kongedømmer, der siden blev udgangspunkt for en ekspansion mod syd på bekostning af det muslimske herredømme.
Idéen om de to adskilte og evigt kæmpende kulturer er i høj grad det billede, eftertiden har fået af forholdet mellem de muslimske og kristne stater i Spanien.
Kristenheds kamp
raler gør ved mennesker. Hvis man hele tiden besvarer vold med mere vold, ender det med et stort, blodigt kaos. I perioden, der er tale om her, bankede spanierne løs på hele befolkninger i muslimske landsbyer, « siger Vedsø Olesen.
» Midt i det hele kommer terroranslagene i Paris og København. Tidligere havde jeg en grundlæggende pacifistisk indstilling. Fred for enhver pris. Men efter 9/ 11 tænkte jeg, at nu var grænsen nået. Så meget for pacifismen. Jeg blev hardliner, syntes at det virkede helt rigtigt at kæmpe, at det var fint, at USA slog tilbage. Nul tolerance overfor voldelig intolerance, som man siger, « siger hun og tilføjer:
Verfede jøderne ud af landet
» Den megen research har ændret min holdning. Nogle gange kan det være svært at se sin egen tid klart. Jeg kan se, hvad der gik galt i 1492, da spaniolerne verfede jøderne ud af landet og tvangskristnede landets muslimer. De måtte ikke gå i traditionelle klæder, måtte ikke have arabiske navne. Lovgivningen blev håndhævet meget brutalt. Der blev slået meget hårdt ned på ara- Meget tyder dog på, at der i perioder var kulturel udveksling mellem muslimer og kristne. Til de to nævnte kulturer føjede sig jødernes. I højmiddelalderen blev kampen mod de spanske maurere gjort ensbetydende med den samlede kristenheds kamp. Ridderordner som ’ Den Hellige Jakobs Orden’, ’ Montesaordenen’ og ’ Tempelridderne’ blev grundlagt eller indkaldt.
Isabella I af Kastilien og Ferdinand II af Aragonien, de ’ katolske monarker’, afsluttede den kulturelle udveksling mellem muslimer og kristne, da de fordrev araberne og jøderne fra Spanien efter Gra- nadas fald i 1492. Dermed afsluttedes Reconquista’en.
Den moderne spanske inkvisition begyndte i 1478. Der blev oprettet domstole til at forfølge ’ falske’ kristne,
’ Nobody expects the spanish inquisition’ med Monty Python.