MEL BAGTANKE’ Vil kulegrave brugerbetaling UD MED SPROGET!
MANDAG 16. MARTS 2015 veldokumenteret sammenhæng mellem paradentose og den livstruende hjertesygdom endokarditis. Der er også sammenhæng mellem paradentose og diabetes. Desuden tyder aktuelle undersøgelser på, at antallet af dødsfald på hospitaler og plejehjem kan reduceres ved at opprioritere tandplejen, « påpeger Freddie Sloth- Lisbjerg.
Han køber tanken om, at der ikke skal være brugerbetaling på livstruende syg- domme, men ’ hvorfor er der så ikke brugerbetaling for behandling af fodvorter, nedgroede negle og udstående ører’, spørger han.
Gebis i konfirmationsgave
De Radikales politiske ordfører Camilla Hersom er enig i behovet for at kigge på tandplejen.
» Vores helt store udfordring i fremtiden er, at vi betaler så meget for tandsundhed. For tænderne bliver det helt store tema, når der bliver flere ældre. I gamle dage fik man et gebis i konfirmationsgave, i dag lever vi med vore egne tænder hele livet. Der vil komme en stor gruppe pensionister, der får brug for støtte til paradentosebehandling, som er frygtelig dyrt, « siger Camilla Hersom og fortsætter:
» Isoleret set ønsker vi ikke at indføre betaling for lægebesøg. Men vi mener, der er behov for en kulegravning af den eksisterende brugerbetaling på sundhedsydelser, så vi kan få noget mere socialt retfærdigt. Vi betaler meget for at gå til tandlæge, kiropraktor, fysioterapi og psykolog, så hvis man havner i en livskrise og samtidig har dår- lige tænder, så kan man ende med en meget stor regning, « siger Camilla Hersom.
Nødt til brugerbetaling
Så I er i virkeligheden enige med Venstre i, at der er brug for at få kulegravet brugerbetaling på sundhedsydelser?
» Jeg har noteret mig, at Venstre på Folkemødet sidste år sagde noget, der kunne minde om vores holdning. Men når Venstre samtidig går ind for nulvækst i den offentlige sektor, så kommer de til at mangle penge. Derfor kan jeg forestille mig, at de vil være nødt til at indføre brugerbetaling for at finansiere deres velfærd. «
Leder side 4
Venstres næstformand Kristian Jensen erkender, at partiet vil kigge på betaling for lægebesøg, hvis partiet vinder regeringsmagten ved næste valg. Partiets sundhedsordfører Sophie Løhde har ellers tidligere markant afvist, at Venstre ville indføre brugerbetaling på lægebesøg. Vi mener, at der ikke skal være mere brugerbetaling, men mere retfærdig brugerbetaling. Hvis man for eksempel kører galt på sin cykel, så er tænderne ens eget ansvar, mens det offentlige betaler for den brækkede arm. Det, vi siger, er, at vi gerne vil have en arbejdsgruppe til at kigge på, om vi kan fordele pengene anderledes på en socialt afbalanceret måde. Og det betyder, at vi skal tage hensyn til kronikere og folk med små indkomster.
Men hvad kan arbejdsgruppen få at arbejde med? I forhold til social balance viser statistikken jo allerede, at det er pensionister, efterlønnere og børnefamilier, der har mest brug for lægen. Samt at sundheden er afhængig af uddannelsesniveau og stillingsbetegnelse?
Vi har ikke konkrete bud på, hvordan det kan lade sig gøre. Vi vil gerne give arbejdsgruppen fri hænder.
Så det er endnu et bud på en politik, I ikke vil konkretisere før valget?
Det er min erfaring, at hvis først vi politikere kommer med vore bud på en mulig løsning, så sætter det arbejdsgruppen under urimeligt pres.
Men hvad er du selv parat til at betale mere for?
Jeg ønsker ikke mere brugerbetaling, men regeringen har jo allerede hævet brugerbetaling for tandlægebesøg. Vi vil gerne have undersøgt, hvad der kan lade sig gøre.
Men brugerbetaling på lægebesøg har været noget, I har diskuteret i Venstre helt tilbage i Foghs tid. Hvorfor siger i det ikke bare højt?
Fordi vi vil gerne have en arbejdsgruppe til at kigge på mulighederne først. Den melding kom vi med i 2012, og vi har ikke siddet i regering og haft lejlighed til det endnu.
Så hvis I vinder regeringsmagten næste gang, vil I sætte arbejdsgruppen i gang?
Ja.
isk
Kristian Jensen ( V) mener, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe til at kigge på brugerbetalingen på sundhedsområdet. Foto: Erik Refner