Bilen ringer selv
I 2018 skal alle nye biler solgt i EU formentlig være udsty ret med et system, der automatisk slår alarm ved en ulykke
NØDOPKALD
Bilerne bliver klogere, teknologierne er eff ektive, og fra 2018 skal alle nye biler, solgt i EU, være udsty ret med et system, der automatisk kontakter alarmcentralen, hvis en airbag eller en selestrammer i bilen udløses.
I hvert fald hvis det står til Europa Parlamentets udvalg for forbrugerbeskyttelse. Udvalget vedtog i denne uge med stemmerne 26- 3, at sådan et system skal gøres lovpligtigt, og hvis det går som forventet, bliver forslaget ophøjet til lov ved Parlamentets næste samling i april. Dermed vil systemet, eCall ( emergency call), kunne træde i kraft pr. 1. marts 2018 i alle 28 EU- lande.
eCall vil dermed indgå som et element på den fælleseuropæiske crashtest- organisation Euro NCAPs liste over systemer, der er nødvendige for at opnå de maksimale fem stjerner, når bilernes sikkerhed testes. Ligesom selvfølgeligheder som f. eks. blokeringsfri bremser ( ABS), elektronisk antiskrid ( ESC) og automatisk nødbremsessystem ( AEB) er indført, for at bilerne kan få de eft ertragtede fem stjerner.
» Det er alarmcentralen «
Et antal producenter har allerede et system, der selv slår alarm, og i august indfører Opel ( General Motors) deres OnStar- system, der er rullet ud i USA og Canada, på det europæiske marked.
Det fælleseuropæiske eCallsystem fungerer sammen med en GPS- enhed monteret i bilen. Ved en ulykke udløses selestrammerne og/ eller airbags, og i selvsamme øjeblik slår GPS- enheden alarm. Blandt de producenter, der allerede har sådan et system, er Volvo, og eCall må for- modes at skulle fungere på nogenlunde samme måde.
I en Volvo går nødopkaldet til Falck Travel, som omgående etablerer forbindelse til bilen. Operatøren hos Falck Travel får ved det automatiske nødopkald samtidig informationer om bilens placering, dens registreringsnummer, hvor mange airbags er udløst, og operatøren kan samtidig kommunikere med de personer, der måtte være i bilen. Og ad den vej forsøge at skaff e overblik over ulykkens omfang og samtidig kunne berolige de forulykkede med, at der er hjælp på vej.
Hvis ikke operatøren kan etablere kontakt med personer i bilen, kontaktes alarmcentralen, der straks sender udrykningskøretøjer til ulykkesstedet for yderligere vurdering af assistance.
2.500 liv kan reddes
EU- Kommissionen
vurderer,
at eCall – når det er fuldt implementeret i alle 28 medlemslande – vil kunne redde 2.500 liv om året. Først og fremmest fordi der slås alarm omgående, og fordi man umiddelbart vil kunne lokalisere den eller de forulykkede biler.
Samtidig vil alarmcentralen oft e også være klar over, hvor mange og hvilke redningskøretøjer der er behov for at sende til ulykkesstedet.
I Danmark formodes det, at eCall vil reducere antallet af trafi kdræbte pr. år med 30. I 2014 blev 170 mennesker trafi kdræbt i Danmark. Ifølge seneste rapport over trafi kdrab i de 28 EU- lande dør 75 mennesker hver dag i trafi kken.
Det gennemsnitlige antal trafi kdræbte pr. en mio. indbyggere i EU er 55 om året, i Danmark er tallet godt 30, men lande som Litauen, Irland, Polen og Grækenland topper med fl ere end 90 dræbte om året pr. en mio. indbyggere.
eCall hedder det system, som alle nye biler solgt i EU pr. 1. marts 2018 formodes at være udstyret med. eCall slår automatisk alarm, hvis bilen er involveret i en ulykke. Foto Julian Stratenschulte/ dpa