Kemi under lup
Miljøministeren vil undersøge, om en række af hverdagens kemikalier er mere skadelige, end vi går og tror
COCKTAIL- EFFEKT
De danske børneværelser er fyldt med stoffer, som kan være farlige. Alt fra perleplader til gammelt, blødt plastiklegetøj kan indeholde kemikalier med skadelige effekter.
Derfor vil miljøminister Kirsten Brosbøl ( S) nu have undersøgt 40 kemikalier for at finde ud af, om de mange stoffer i kombination er farlige.
» Vi skal have en hverdag fri for skadelig kemi, og særligt vores børn skal ikke udsættes for det. Derfor er det vigtigt at få kortlagt de skadelige effekter af de 40 stoffer, « siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
De 40 stoffer, som nu skal under luppen, er særligt udvalgt, fordi de er mistænkt for at have skadelige effekter. Især børn er mere modtagelige over for kemikaliers skadelige virkninger.
Overvejer forbud
Selv om kemikalierne ikke optræder i store mængder i f. eks. legetøj og elektronik, så kan to stoffer i kombination godt være farligere, end de er hver for sig. Det kalder eksperterne for ’ cocktail- effekten’. Men der mangler viden om, hvordan cocktail- effek- terne virker, og hvor skadelige stofferne er.
Ender undersøgelserne med, at der bliver påvist skadelige effekter, vil miljøministeren se på et eventuelt forbud.
» Vi vil selvfølgelig undersøge muligheden for at forbyde den brug af stofferne, som giver anledning til skadelige effekter. Det er klart min holdning, « siger miljøministeren.
Der findes op mod 100.000 forskellige kemikalier, som EU har godkendt til brug i vores hverdag, så selv om det er en god begyndelse, så er der lang vej igen. Sådan lyder det fra miljøorganisationen Det Økologiske Råd.
Lang vej igen
» Der er helt sikkert langt flere end 40 kemikalier, der kan medvirke til cocktaileffekter, men man kan ikke i første skridt få alle kemikalier med. Så der er meget lang vej igen, men det er bestemt en god og konstruktiv begyndelse, « siger ph. d. Lone Mikkelsen, der er kemikaliefaglig medarbejder i Det Økologiske Råd.
Uoverskueligt antal
Med 100.000 forskellige kemikalier er der nemlig et uoverskueligt antal kombinationer, der kan være farlige.
Men nu begynder regeringen, SF og Enhedslisten med at bruge 12 mio. kr. om året i fire år på at undersøge 40 forskellige stoffer.
Hverdagskemikalier i f. eks. børns legetøj kan være farlige, selv om de kun findes i små mængder. Nu kortlægger Miljøministeriet en række uønskede kemikalier. Foto: Morten Stricker Undgå gammelt, blødt legetøj, der kan indeholde skadelige såkaldte ftalater, der nu er forbudt. Køb kun CE- mærket legetøj, hvor opdaterede krav til kemi er overholdt. De fleste parfumestoffer er allergifremkaldende, så undgå parfumeret legetøj. Vær opmærksom, når du bruger hobbyprodukter. Børn bliver nemlig nemmere udsat for kemiske stoffer, når de leger med hobbyprodukter i f. eks. flydende form. Naturmaterialer kan indeholde problematiske stoffer, som findes naturligt i materialet. Så de er ikke altid sundere end plastlegetøj.