Rundstykkegrænsen går ved Storebælt
ANALYSE
Hvis du har blodpølse i køleskabet og spiser meget medisterpølse, er der stor sandsynlighed for, at du kommer fra Fyn. Hvis du derimod er mere til tarteletter, og der er cornflakes i din morgenmadsskål, køber du måske ind som en vestjyde.
Siden 2009 har Coop analyseret, hvad danskerne spiser i løbet af en dag, og mens der er mange madvarer, som alle danskere holder af og spiser ofte, er der nogle, som er stærkt overrepræsenterede i bestemte områder. Det fortæller Lars Aarup, der er analysechef i Coop.
» I Haslev spiser de fem gange så meget gås som i resten af landet, og der bliver kørt meget mere rødt, skært kød ud i Nordsjælland, end der gør i Vestjylland. Her er der til gengæld en tarteletlomme omkring Ringkøbing Fjord, hvor vi sælger betragteligt flere tarteletskåle end i resten af landet, « fortæller han og fortsætter:
» Der går en rundstykkegrænse ned gennem Danmark ved Storebælt, hvor der mod øst er meget få rundstykker og mod vest rigtig mange rundstykker. I København spiser man tre gange så få rundstykker, som man gør i Sønderjylland. Hvis man er til et møde i Sønderborg, bliver der serveret rundstykker med kødpålæg, men hvis man skal traktere i København, køber man koldhævede speltboller. «
Normalt går det meget lang- somt, når danskernes madvaner ændrer sig, men store fødevareskandaler eller produkter, som rammer et hul i markedet, kan gøre det.
Minimælken og Kærgården har tidligere ændret danskernes madvaner næsten over natten, og et af de nyeste eksempler er mælkeproduktet skyr.
» Det begyndte med midaldrende kvinder i København. Så bredte det sig over Nordsjælland i 2010, og i 2011 kom de unge mænd med. Og så bredte det sig over Aarhus, og nu viser skyr sig i hele landet, « siger Lars Aarup og fortæller om fødevareskandalerne:
» Hvis der er et tilfælde af salmonella i æg, vælger vi lynhurtigt pasteuriserede æg i stedet for. Men vi har det altså med at vende tilbage igen, når frygten er væk. «