GIK ALT EFTER BOGEN, DA DONG BLEV SOLGT? ’’
Ugen har givet off entligheden nye oplysninger om Bjarne Corydons kontroversielle salg af Dong. Det ser mærkværdigt ud
CORYDON: Dong- salg var efter bogen’, lød en overskrift i ugens løb. Finansminister Bjarne Corydon var i et fl ere timer langt samråd, hvor han skulle forklare om salget af Dong til amerikanske Goldman Sachs. Det er ikke helt til at vide, hvilken bog Corydon mener. Det kan dog umuligt være den, journalisten Anders- Peter Mathiasen netop har udgivet. I bogen ’ Det bedste bud’ beskriver den Cavling- vindende journalist, hvordan Dong blev solgt eft er en besynderlig salgsproces, som undervejs er blevet mørklagt på en måde, så man kun kan undre sig over, at det kan lade sig gøre i et åbent og demokratisk samfund. MATHIASEN NÆVNER, AT Dong aldrig fi k sin markedsværdi ordentligt vurderet af internationale eksperter eller fi nanshuse. Prisen blev fastlagt af en meget snæver kreds, og i den forgangne uge kunne Politiken så berette, at værdien af Dong var langt højere end det, Goldman Sachs betalte. Ifølge beregninger, som avisen har fået en ekspert til at foretage, steg Dongs værdi med hele 21 mia. kr. kort eft er, at salget var gået igennem. Det stiller tre væsentlige spørgsmål. Blev Dong solgt for billigt? Hvorfor fi k andre ikke lov til at byde? Og hvilken rolle spillede bestyrelsesformand Fritz Schur og Dongs nye direktør, Henrik Poulsen, i hele processen? DIREKTØR POULSEN, DER i sin karriere har haft nære relationer til Goldman Sachs, investerede 6,5 mio. kr. af sine egne penge i Dong på et tidspunkt, hvor selskabet var meget mindre værd end i dag. Og Schur havde som bekendt meget travlt med at smide den hidtidige direktør, Anders Eldrup, ud, så der kunne blive plads til Henrik Poulsen. Et dramatisk forløb, der oprulles i en ny ’ single’ af journalisten Tonie Yde Højrup, der også udkom i denne uge. BÅDE FINANSMINISTEREN OG Dong holder som bekendt på, at ’ alt gik eft er bogen’, men det er en kendsgerning, at fi nansudvalget ikke har haft mulighed for at søge tilsyn med processen, herunder om der var bedre og højere bud end det, Goldman Sachs kunne - og ville - komme op med. Fordi de ingen oplysninger fi k, konstaterer fl ere medlemmer af udvalget. Finansminister Bjarne Corydon sætter på den måde den demokratiske funktion ud af kraft . Hvordan skal et fi nansudvalg
DERFOR BLEV JEG kunne holde øje med fi nansministeren og salg af statens arvesølv, hvis de ikke må få oplysninger om processen undervejs? DER ER EFTERHÅNDEN oprullet så mange mærkværdigheder, dobbeltroller og forsøg på mørklægning af processen, at vi bør have en uafh ængig undersøgelse af hele forløbet. Det får vi nok ikke. Selv om Dansk Folkeparti og Enhedslisten er kritiske over for både Corydon og forløbet, og at hele sagen om salget af Dong til Goldman Sachs var en væsentlig grund til, at SF måtte forlade regeringen, er der ikke politisk fl ertal for en uafh ængig vurdering af statens salg af vores alle sammens energiselskab. Det er nok for meget at håbe på, at det ser anderledes ud eft er et valg. Så hvis hele sandheden skal frem, må vi - som så oft e før - sætte vores lid til whistleblowere og drift ige journalister. DELTAG I DEBATTEN på http:// blogs. bt. dk/ olavskaaningandersen Hvorfor blev du politiker? Jeg har altid haft en drøm om at komme i Folketinget. Jeg blev politiker på grund af mit sociale sindelag, som konkret handler om at tage hånd om de svageste i vores samfund. Hvordan kom du ind i politik? I 2006 blev jeg spurgt, om jeg ville være folketingskandidat i Horsens i Østjyllands Storkreds, og blev eft er kampvalg kandidat. Valget rakte kun til 1. suppleant. I 2009 blev jeg valgt til byrådet i Horsens. Det har givet mig et fantastisk afsæt til det landspolitiske. Hvem er dit politiske forbillede?
20. april:
3 kommentarer
21. april:
Det er hele Europas store dilemma
28 kommentarer
22. april:
Konge husets svære år
31 kommentarer
23. april:
12 kommentarer
24. april:
Dans dyre og banale madråd
6 kommentarer
25. april:
Pres din bank på prisen Det er helt klart Poul Schlüter, som havde en fantastisk evne til at gøre politik nærværende og interessant. Jeg beundrede ham for hans evne og vilje til at samle befolkningen og kommunikere stærke konservative holdninger. Hvad er din vigtigste mærkesag? Den øgede trafi k på E45 har allerede nu skabt kapacitetsproblemer i Østjylland. Derfor må der straks igangsættes tiltag for at redde trafi ksituationen i Østjylland. Ellers går jeg ind for mindre bureaukrati og en mindre styring fra embedsmændene, og at alt ikke skal centraliseres i København.
POUL SCHLÜTER
tidl. statsminister ( K)