Den ukendte
55- årig familiefar og sportsmand står bag Danmarks største fitnesskæde Fitness World. Nu har han solgt livsværket for op mod 2,5 mia.
MILLIARDHANDEL
Han droppede sit studie, fordi han hellere ville tjene penge. Fordi hans far havde lært ham, at penge var vejen til personlig frihed. Det blev det. I dag har filosofien om fitness til en billig penge bragt Henrik Rossing ind i den eksklusive klub af danske milliardærer.
Egentlig stiftede han sit første fitnesscenter tilbage i 1986, men det blev lavprisfitnesskæden Fitness World, som han brød igennem med, og som trak overskrifter på alle danske netaviser i går, da det kom frem, at kæden nu er blevet købt af nordmænd i en milliardhandel. Op imod 2,5 milliarder kroner, vurderer eksperter, at den norske kapitalfond FSN Capital har lagt for den danske fitnessgigant.
Efter ti år ved roret i Fitness World var det et ’ vemodigt’ farvel, erkendte ejeren over for Berlingske.
» Det er vemodigt at sælge virksomheden. Det har ikke været pengene alene, som har afgjort det. Vi mener, at vi har fundet de rigtige til - sammen med os - at drive virksomheden i fremtiden, « sagde Henrik Rossing.
’ Vi’- formen antyder, at Henrik Rossing ikke slipper sit livsværk helt, og han fortsætter således også som bestyrelsesmedlem og beholder en mindre aktiepost. Men af de 74 procent af aktierne, som Rossing sad på, er majoriteten solgt til kapitalfonden. Hvor stor en andel det vil sige, er hemmeligt, og det samme er den nøjagtige pris. Den vil ingen ud med.
Danmarks dyreste villa
Faktum er, at mere end 800.000 danskere er medlem af en fitnesskæde, og 450.000 af dem har medlemskort til lige netop den, som Henrik Rossing har stiftet. Og det er der penge i.
Alligevel ved kun de færre- ste, hvem Henrik Rossing er.
Spørger man i hans netværk, så bryder han sig meget lidt om opmærksomheden. Endnu mindre når det kommer til at tale om formuen.
Da BT træffer hans hustru Sophie Rossing for at blive stillet videre til hendes mand, er beskeden, at der allerede er sagt, hvad der skal siges. I en pressemeddelelse.
Telefonen blev taget i familiens hjem på Hambros Alle i Hellerup, nummer 32. Huset er fra 1915, hedder ’ Bella Vista’, og så er det officielt Danmarks dyreste villa, efter det blev handlet for 75 millioner i 2008. Tre år senere købte Henrik Rossing den for 50 millioner.
Penge er drivkraften
Men selvom det ikke stod skrevet i kortene, at han skulle blive millionær, endsige milliardær, så har det netop været drivkraften i hans iværksætterliv. Pengene. De var grunden til, at han for mange år siden forlod Handelshøjskolen og HA- studiet før tid, fortalte han i sit eneste større interview til Berlingske Business i 2010.
» Jeg ville hellere tjene penge, « lød den simple forklaring.
» Min far var assurandør, og havde en livsfilosofi om at tjene så mange penge som muligt på så kort tid som muligt. Han fik et godt liv ved det med masser af personlig frihed, og det tror jeg da har sat sine spor i mig, « sagde Henrik Rossing samme sted.
Men der skulle en tilfældighed til, før han blev bragt på sporet af fitnessbranchen.
Begyndte med de gamle
Fra en ekskæreste hørte han, at Ældre Sagen havde forsøgt sig med fitnesscenter til de ældre, men som gammel sportsmand syntes han, det lød ’ helt sindssygt, at de bare ville lade dem bruge maskinerne uden instruktion’.
Så han tilbød at stå for træningen og uddannede sig til instruktør.
I 1986 oprettede han sit eget fitnesscenter, Ve og Vel, det blev til tre, og i 2000 kom den amerikanske fitnesskæ- de ’ 24 Hour’ og tilbød 50 millioner kroner kontant for at overtage den lille kæde.
» Egentlig var det bedste, at man kunne se, at folk fik det bedre. Ja, og så selvfølgelig at jeg kunne se, at det var en forretning med et kæmpe vækstpotentiale, « sagde Henrik Rossing dengang til Berlinske Business.
Efter to måneders afslapning med hustruen i Frankrig ovenpå sin første millionhandel, ville iværksætteren i gang igen, men en konkurrenceklausul gjorde, at han i stedet slog sig på restaurationsbranchen.
’ Kan man drive restaurant efter samme princip som et motionscenter?’ spurgte Jyllands- Posten i 2001, da han købte tre etablissementer på Gammel Strand i indre København og satte priserne betragtelig ned. Svaret kom fire år senere som en syngende lussing og et tab i millionklassen til følge.
Opgør med branchen
I 2005 vendte han tilbage til sin læst, da han stiftede Fitness World og lagde sig ud med hele den samlede fitnessbranche i Danmark med billig træning og ingen binding, men kunderne jublede, og i dag, ti år senere, er det første center blevet til 152.
» Hvorfor binde folk? Hvis de har lyst til at stoppe, skal de da have lov til det, og hvis prisen er lav og kvaliteten høj, så er der da slet ingen grund til at fastholde folk kunstigt, « formulerede han sin filosofi i 2010.
Kunderne i hans kæde kunne møde ham til løbetræning og bodybike, som det hed dengang. Men hvem han egentlig var og er, som familiefar, sportsmand og ven, ved kun de allernærmeste.
Men hvorfor så sky, når man har skabt en succes til 2,5 milliarder kroner?
» Den, der lever stille, lever godt, « som en i hans netværk bemærker.
Og diskretion er en æressag.
Leder side 4
TORSDAG 30. APRIL 2015
Privat er Henrik Rossing gift med Sophie Rossing, som han har datteren Nikita på 23 år med. Udover fitness har han prøvet kræfter med tennis, håndbold og fodbold. Arkivfoto: Michael Altschul/ Visuel- Medie