Bilister blæser på supercykelstier Hvis man vil have danskerne til at droppe bilen, skal man gøre det dyrere og mere besværligt at sætte sig bag rattet, mener forsker
TRANSPORT
Det er mandag morgen, arbejdet kalder, men vinden blæser og regnen pisker ned. I sådan en situation skal der for de flestes vedkommende meget til, før de vælger cyklen frem for bilen.
Regeringen har sammen med Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti afsat 253 millioner kroner til blandt andet supercykelstier, der skal få flere danskere til at vælge bilen fra. Men ifølge trafikforsker Harry Lahr- mann fra Aalborg Universitet vil de mange millioner kroner formentlig kun resultere i marginalt flere cyklister.
» Hvis man for alvor skal have bilisterne til at tage cyklen, så er det ikke nok kun at give en gulerod. Så må du også bruge pisk, eksempelvis ved at gøre det sværere eller dyrere at tage bilen, « siger han og uddyber:
» Når vi skal vælge transportform, så kigger vi på, hvad det koster, hvor lang tid det tager, og hvor høj komforten er. «
Trafikforskeren medgiver, at supercykelstier giver en kortere rejsetid og måske også en højere kom- fort, der vil få enkelte bilister til at vælge cyklen på de gode dage.
» Men spørgsmålet er, hvor mange bilister der er lige ved at hoppe over på cyklen. Det er ikke særligt mange, « siger Harry Lahrmann.
Folk bruger bilen
Han peger på, at supercykelstierne nok vil tiltrække flere brugere fra den kollektive trafik end fra landevejene: » Hvis du har en bil, bruger du den. Folk kan skifte fra den kollektive trafik til cykel og tilbage igen uden de store udgifter. «
En undersøgelse af supercykelstien Farumruten viste i januar, at flere bilister var hoppet over på cyklen, og transportminister Magnus Heunicke ( S) føler sig sikker på, at supercykelstierne vil rykke udviklingen i den rigtige retning.
» Supercykelstier har haft enormt positiv effekt på at få flere folk på cyklen. Der bliver lavet pendlerruter i København, en rute over Esbjerg jernbane og et tilskud til en supercykelsti i Aalborg, « siger han og tilføjer:
» Vi kommer hele Danmark rundt og bruger en kvart milliard kroner på det – og det er der også behov for, hvis vi skal styrke både cyklismen og den kollektive trafik. «
Hvis man for alvor skal have bilisterne til at tage cyklen, så er det ikke nok kun at give en gulerod i form af f. eks. supercykelstier. Så må du også bruge pisk, mener trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet. Foto: Malte Kristiansen