An blive forfatter Vi vader i bøger:
uge for uge’. Bogen solgte 3.000 eksemplarer på to år. I dag udgiver og markedsfører han selv bogen og sælger omkring 5.000 eksemplarer om året.
» Jeg bruger måske tre uger om året på ’ Babykalenderen’. Men den genererer omkring 200.000 kr. til mig. Det er en vanvittig luksus. Der er mange forfattere, der, selv om de er på et forlag, sælger for lidt og tjener alt for lidt på deres bøger. Det syntes jeg ikke er fair, « siger Karsten Pers.
Derfor grundlagde han i 2011, sammen med Abelone Glahn, Newpub, et netværk, hvor forfattere gratis hjælper hinanden med alt lige fra ide til markedsføring.
I fremtiden vil vi møde flere forfattere, der både har et forlag, og som selv udgiver bøger, spår Nils Bjervig. I dag er hver anden selvudgiver stadig tilknyttet et etableret forlag.
» I fremtiden vil vi se flere etablerede forfattere fra etablerede forlag have et ben i begge lejre med forskellige slags bøger, « siger Nils Bjervig og fortsætter:
» Forlagene bliver nødt til at gøre sig mere umage over for de forfattere, de har. «
’ Et privat projekt’
Selv om der står en selvudgiver bag hver femte bogudgivelse i Danmark, er det stadig et fåtal af bøgerne, der lander i bunken hos litteraturredaktør på Berlingske, Søren Kassebeer. Det er han sådan set godt tilfreds med, for det meste er af dårlig litterær kvalitet, mener han.
» Det meste af det, der udkommer via selvudgiverforlag eller ’ books on demand’, er noget, andre forlag ikke vil røre ved, « siger Søren Kassebeer.
Men der er undtagelser som gyserforfatter Steen Langstrup og krimiforfatter Grethelise Holm. At folk udgiver på livet løs og har lyst til at skrive, er der dog som sådan ikke noget dårligt at sige om, understreger Søren Kassebeer:
» Jeg opfatter det bare ikke som en berigelse af dansk litteratur, men mere som et privat projekt. «
Præcis som redaktøren forudsiger, skriver og udgiver en del selvudgivere bøger som et rent hobbyprojekt. Lidt flere end hver anden gør det for at beholde deres kreative frihed. Mens hver tredje gør det, fordi de havde fået afslag fra et traditionelt forlag, viser Nils Bjervigs undersøgelse.
» Rigtig mange gør det, ud fra et ønske om større kontrol. Som selvudgiver styrer man det hele selv. Man har fat i alle led. Med det følger en stor frihed, « siger Mette Jørgensen, der er spændt på at se, hvordan de etablerede forlag vil tackle det forandrede bogmarked.
» Forfatterne går ikke bare ind og lægger deres manuskript. De vil have møder, feedback og den redigering, som et forlag kan give – ellers kan de lige så godt gøre det selv. «