SÅ SKÆV ER SKATTEN
Et hus i det københavnske nordvestkvarter koster 12 gange så meget i ejendomsskat som en lejlighed på Vesterbro. Men lejligheden er til salg for 400.000 kroner mere
I løbet af ugen fik husejere i hele landet besked om, at deres grundskyld stiger med 6,6 procent. Så mens husejernes panderynker bliver dybere og dybere, kan lejlighedsejerne trække på skuldrene.
For på trods af prisstigninger på deres lejligheder, mærker ejerne stort set intet til skattestigningen.
Det var i tirsdags, at finansministeren indstillede til Folketingets Finansudvalg, at grundskylden skulle stige med 6,6 procent i 2016. Som BT beskrev onsdag, betyder det, at husejerne i 14 primært storkøbenhavnske kommuner kommer til at betale mere end 1.500 kroner ekstra næste år i grundskyld for et gennemsnitligt hus. I seks af kommunerne er stigningen på mere end 2.000 kroner.
BT kan med et eksempel - som ifølge eksperter er meget sigende for udviklingen - vise, hvordan ejendomsskatten rammer. Og hvordan den har udviklet sig siden indførelsen af skattestoppet på ejendomsværdiskatten og skatteloftet på grundskylden i 2002.
Voldsom forskel
Det har vi gjort ved at tage to boliger i København, der i øjeblikket er til salg: En lejlighed på det mondæne Vesterbro og et hus i det københavnske nordvestkvarter.
Som det fremgår af grafikken, er lejlighedsejerens skat steget med 1.965 kroner fra 2002 og frem til næste år ,2016. Skatten på huset er derimod steget med 23.977 kroner, hvilket betyder, at husejeren næste år skal betale 43.340 kroner, mens lejlighedsejeren kun kommer til at betale 3.675 kroner. Derudover slipper lejlighedsejeren også billigere i ejendomsværdiskat.
Dyrere lejlighed
Med til historien hører, at lejligheden i øjeblikket er til salg til en pris, der er 400.000 kroner højere end prisen på huset i nordvestkvarteret.
Som systemet er skruet sammen i dag, rammer skattestigninger udelukkende grundværdien, mens den samlede ejendomsværdiskat har været holdt i ro siden 2002.
De opsigtsvækkende forskelle får nu en ekspert til at kalde systemet helt skævt.
» Det viser, hvor uhensigtsmæssigt og skævt systemet er. Du beskattes jo forskelligt afhængig af, om du har mere eller mindre jord. Det er mere korrekt at beskatte i forhold til værdien af boligen. For som systemet er nu, slipper lejlighedsejerne stort set, mens det kun er husejerne, der oplever skattestigninger, « siger lektor og boligøkonom Morten Skak fra Syddansk Universitet.
Svært at gennemskue
» Opbakningen til skattesystemet er jo også afhængig af, at der er en vis rimelighed i, hvad der opkræves. Nu beskatter man ud fra en værdi, som er tvivlsom, fordi der mange steder slet ikke handles grunde. Hvis man beskattede ud fra ejendommens værdi, så havde boligejerne også lettere ved at gennemskue og forstå beskatningen, « siger Morten Skak.
Skatteminister Karsten Lauritzen ( V) holder ferie og har ikke haft tid til at tale med BT om grundskyldsstignin-gerne.
LØRDAG 11. JULI 2015