T, RIIS- JUNIOR
bedre kår, hvis forståelsen og nuancerne fik bedre plads. Frem for hysterisk at stemple folk som helte eller skurke.
’ Ham Bjarne’
’ Der er grænser for, hvor klart og distinkt noget meget komplekst kan formidles. Måske kan det være en af årsagerne til, at ’ ham Bjarne’ har så svært ved at åbne munden. For hvis noget komplekst formidles, som om det er enkelt og simpelt, og dette får lov til at udgøre den hele sandhed, så misrepræsenterer man måske virkeligheden,’ skriver Thomas Riis, der er Bjarne Riis’ ældste søn.
Riis- junior har en pointe, mener Verner Møller, der er professor ved Center for Idræt på Aarhus Universitet.
» Han har fat i noget, når det handler om pressens dækning af doping- spørgsmålet. Den er farvet i sort- hvid og uden plads til ret mange nuancer. Der er helte og skurke, sådan er det, « siger Verner Møller, der blandt andet har skrevet bogen ‘ Løgn over løgn’ om Michael Rasmussens Tour de France- exit.
På den anden side er der en række spørgsmål, som Thomas Riis ikke går ind i. Blandt andet om det også var nødvendigt for Bjarne Riis indirekte at beskylde Michael Rasmussen for at fifle med de forbudte stoffer i sin tid, lyder det fra Verner Møller.
» Hvad er det for en moral? Var det noget, systemet tvang Bjarne Riis til at sige dengang, da Michael Rasmussen blev smidt ud af Tour de France. «
Ifølge Verner Møller retter Thomas Riis’ kronik endnu engang spotlyset mod den 51- årige fader.
» Hvis Bjarne Riis virkelig vil hjælpe cykelsporten, som man fornemmer hans søn synes ville være en god idé, hvorfor fortæller han så ikke alt det, der er foregået i sin tid. Det kunne han godt gøre nu. Der er nogle etiske overvejelser, som idehistorikeren in spe bekvemt går forbi. For at fastholde den gode, men lille, pointe i det store billede: At det selvfølgelig er systemet, den er gal med. «
Thomas Riis argumenterer for, at både pressen og de moderne dopingjægere i sidste ende saboterer mulighederne for at komme dopingen til livs ved at gøre et ‘ kulturelt problem’ til et spørgsmål om enkeltpersoner. Helte eller skurke.
’ Det gælder generelt i vores samfund, at nogle grundlæggende forudsætninger for problemløsning går tabt, når vi vælger at simplificere og konkretisere problemer til forenklede svar eller et for eller imod,’ skriver han.
Michael Ask, tilskynder Anti Doping Danmark offentligheden til at fælde domme?
» Der er mange holdninger i det her. Jeg er ikke ude på at fælde moralske domme, men mere interesseret i at få sandheden på bordet, så vi kan lære af den. Så vi fremadrettet kan tale om, hvilken moral der skal herske. «
Tavshedens lov
Her er ‘ omerta’, den såkaldte tavshedens lov, hvor cykelrytterne kun fortæller det mest nødvendige, en af de større forhindringer på vejen, fortæller han.
» Så længe det er den, der hersker - at man ikke skal sige mere, end man er nødt til at indrømme - så er det svært at komme videre. «
BT har forsøgt at få uddybende kommentarer fra Thomas Riis, men det er ikke lykkedes.
Læs i Sporten:
LEDER SIDE 4