R EFTER
Rebet på den lille norske ø
da Breivik indledte sin massakre.
En af dem, der var på øen den dag i 2011, er Mani Hussaini, som i dag er AUFs leder. Han mener ikke, at tiden læger alle sår.
Mindecenter
» Jeg savner de 69, som ikke er blandt os længere. Sorgen er der hver dag, men forstærkes på en dag som denne, når jeg møder forældrene til de af mine venner, der ikke kom hjem, « siger han til Dagbladet.
Fireårsdagen for angrebet har været præget af den store debat, der har omgærdet det mindecenter, der blev indviet efter mindehøjtideligheden. Her udstilles flere af de genstande, attentatmanden Breivik brugte til angrebene, ligesom resterne af den bil, han sprængte i luften foran regeringsbygningen i Oslos centrum, også kan ses.
Flere har været utilfredse med, at Breivik igen kommer i centrum, fordi, mener de, det er lige præcis dét,
Foto: Fredrik Varfjell han gerne vil. Statsminister Erna Solberg mener dog, at centeret har et vigtigt formål.
» 22. juli- centeret skal formidle værdier, som er vigtige for os. Det skal formidle betydningen af demokrati og åbenhed. Vi skal gøre os bevidste om, hvordan had, vold og terrorisme kan modvirkes. Det skylder vi 77 uskyldige unge og voksne, som så meningsløst mistede livet den forfærdelige dag for fire år siden, « sagde hun.
Født i Danmark
En pludselig, uventet og dramatisk død for den 43- årige kvinde, der var født i Danmark, men på daværende tidspunkt boede i Norge.
Hannes datter Anna overlevede det grusomme angreb, men er stadig ikke kommet sig over det. Det fortæller hendes bedstefar Per Balch Sørensen på fireårsdagen for tragedien, som kostede i alt 77 mennesker livet.
» Hvis der er én, der skyder fyrværkeri af, kryber hun sammen. Hun kan ikke tåle at høre noget som
Norges tidligere statsminister og nuværende Nato- generalsekretær Jens Stoltenberg hilser på statsminister Erna Solberg. Til højre Sindre Finnes, der er statsministerens mand. Foto: Fredrik Varfjell