Ja, test giver mindre frafald
PÅ SYDDANSK UNIVERSITET har vi besluttet, at fra 2017 skal 25 procent optages med supplerende adgangskriterier. Det vil sige, at udover karakterer vil vi også udføre en række forskellige test for at få det bedste match mellem den studerende og studiet.
VI VIL MEGET gerne have, at vi får testet de studerende på forskellige områder i forhold til den specifi kke uddannelse, de skal ind på. Det har primært været på medicin, men også journalistik, at vi har brugt det med stor succes. Er der et potentiale som læge eller journalist, eller matcher det bare ikke? Vi ser også, at vi reducerer frafaldet hos dem, vi optager, ved at gøre det på denne måde. På medicinstudiet, hvor vi optager halvdelen gennem kvote 2, hvor vi bruger de her testmodeller, er der en forskel i frafaldshyppigheden i forhold til kvote 1. Frafaldsprocenten er simpelthen mindre for dem, vi har optaget gennem kvote 2. Det vil vi gerne udbrede til vores andre uddannelser for at sikre, at vi får et mindre frafald. De studerende får også en idé om, hvad det egentlig handler om frem for bare at læse om uddannelsen.
VI SYNES IKKE, at karaktergennemsnittet kan stå alene. Man kan ikke sige, at den, der har fået 10,9 i snit, er væsentlig bedre end den, der har fået 10,2. Men det er klart, at taler vi om 10,2 eller 4 i gennemsnit, så er karaktersystemet stadig en god indikator. På den måde er det udmærket. Men vi vil hellere bruge test og teste på noget andet end karaktergennemsnittet fra f. eks. gymnasiet.
WILBERT VAN DER MEER
BJARNE GRAABECH SØRENSEN