Det bedste ved sk
Værste er, at ’ klassens tid’ er væk, og at man skal sidde stille alt for længe, siger eleverne i 5. a, der er med i DR Ultras nye doku- serie ’ Klassekabalen’
LÆR FOR LIVET
Bax Lindhardt » Det er lige meget, om man er rigtig klog, hvis man har det rigtig dårligt socialt. «
Det kunne være overskriften på DRs nye serie, ’ Klassekabalen’, der følger 5. a på Rosenlundskolen gennem et år i skolen fra femte til sjette klasse. Et helt år.
Det er Nina, der siger det i den snak, BT har med tre af de 23 elever i 6. a, der vil være kendt af de fleste store børneseere - og deres forældre, når serien er rullet over skærmen de næste seks uger.
’ Klassekabalen’ handler om kammeratskabet, den gode og dårlige tone, lejrskole, kærester og klassefester.
Dynamikken mellem drenge og piger i krydsfeltet melllem 12 og 13 år, det officielle skift mellem barn og teenager.
Men hvadenten man er barn eller ’ teenybobber’, er Nina, Oliver og Mie enige om én ting:
» Det vigtigste er ikke bøgerne, men at være en god ven og have det godt socialt i skolen, « siger Mie, mens de to andre nikker. Så er det, at Nina siger det dér med at være rigtig klog, og Mie lige føjer en pointe til, som deres klasselærer nok vil blive ret glad for at høre:
» Hvis man ikke har det godt socialt, så tror jeg også, at det er sværere at lære. «
Siden klasselærer Gitte Artby fik klassen, da de blev til 3. a, har hun ud over de faglige færdigheder arbejdet utrætteligt med ’ class building’ og klassens sociale trivsel. Og når man spørger de tre om det bedste ved skolen, er de ikke i tvivl:
Nina: » At man har venner. Og så kan jeg også rigtig godt lide lærerne herovre. Det værste er, at man sidder ned i alt for lang tid. «
Oliver: » Det bedste er nok vennerne, og det mest irriterende er, hvis man har en sur lærer, og at man ikke laver noget aktivt i timerne, og bare sidder ned og læser hele dagen. «
Kammeraterne og frikvartererne
Mie: » Jeg glæder mig mest til at se kammeraterne, og frikvartererne. Og jeg hader at sidde og kigge i en bog i halvanden time. Og hvis vores lærer ikke gider lave noget sjovt med os. «
Nina: » Jeg synes ikke, at man lærer så godt, når man bare sidder og kigger i en bog i hver eneste time. Selvfølgelig skal man læse bøger, men jeg kan godt lide at lave noget aktivt. «
Bruge kroppen aktivt
Oliver: » Jeg tror, at når man laver noget aktivt, så har man mere lyst til at lave noget. Når jeg kun læser i en bog, så sidder det ikke så godt fast. «
Mie: » Jeg kan også meget bedre lide at bevæge mig. Hvis vi selv kunne bestemme, så var vi aktive og brugte vores krop i hver time. «
Skal man have respekt for sin lærer?
Mie: » Ja, hun er der jo for at hjælpe os og lære os noget. Og jeg tror ikke, at hun kun gør det for sin egen skyld. « Hvad er det at være klog? Nina: » At man er rigtig god til matematik. Eller dansk og historie. Så er man åbenbart bare klog. Det er den måde, man normalt tænker på, men man kan også være intelligent til en sport. «
Børnemøderne er væk
Mie: » I vores klasse er man klog, når man er god til matematik eller dansk. Og ikke fordi man er god til sport. Det er en fejl. Man kan være også være klog på den måde, at man er en god kammerat, og at man tænker på andre og over, hvad man siger til dem. « Taler I om den slags i klassen? Mie og Nina: » Ikke efter vores børnemøde er sluttet. Vi har ikke ’ klassens tid’ mere. »
Oliver: » Efter den nye skolereform har vi ikke den time mere. Det er for dårligt. For man kunne komme ud med alt det, man godt ville sige. «
Nina: » Vi havde en hel time om ugen, hvor vi kunne snakke om problemerne i klassen. Nu skal vi have et vist antal timer med dansk, tysk, matematik, fransk og så videre. Så det er der ikke plads til mere. » Hvad er en god kammerat? Nina: » En god kammerat er én, der behandler dig ordentligt og snakker pænt. Som er sød. «
Oliver: » Èn, man kan have det sjovt med og hygge sig med. Og som er loyal over for én. »
Mie: » Én, som tænker på andre, og snakker pænt, og kan sætte sig ind i andres sted, hvis man bliver uvenner. Vi har snakket meget om det i klassen, og så tænker man også over det bagefter. »
Mie: » Det vigtigste er ikke bøgerne, men det at være en god ven og have det godt socialt i skolen. «
Nina: » Ja, det er lige meget, om man er rigtig dygtig, hvis man har det rigtig dårligt socialt. Så er der ikke noget ved at være klog. «
Hvordan tror I, det er for andre at se jer på tv?
Nina: » Jeg tror, at de kan relatere
SØNDAG 9. AUGUST 2015
Både elever og lærere betragter det som katastrofalt, at den nye skolereform har afskaffet ’ klassens tid’, siger Gitte Artby, her med sin 6. a, som hun har taget sig kærligt af som klasselærer, siden eleverne gik i 3. klasse.