’’
I min optik virker det som om, at folk er færdige med festivaler, når Smukfest lukker. Den tendens skal brydes
det, han glædede sig over på en festival, der på trods af et fl ot kunstnerisk niveau og top- professionel afvikling også fremstod lige lovlig pæn i hans optik.
» Jeg kunne f. eks. godt savne, at publikum var mere medskabende under festivalen. Både på selve festivalpladsen, men også under koncerterne. Rollerne var fastlagte fra det øjeblik, man trådte ind på festivalpladsen, og det var med en klar fornemmelse af en fastlagt afsender/ modtager- struktur, hvor Øya solgte en vare, som publikum forbrugte. Lidt mere utopi og galskab havde ikke været af vejen, « fortæller han og fortsætter:
» Men holder man Øya op mod lignende danske byfestivaler, så var den genremæssige spredning og villigheden til at bygge friktion ind i programmet alligevel større end herhjemme. Og samspillet mellem dag- og aft enkoncerterne på festivalpladsen og natkoncerterne på spillestederne i Oslo fungerede særdeles godt. «
Noget lignende i København?
Lige præcis den kobling mellem lækker byfestival, inddragelse af lokale spillesteder og en overbygning med udstillingsvindue for talentfulde upcoming band gør Øya til noget ret enestående i en dansk festivalsammenhæng. Jovist vi har noget, der minder om det, i form af Northside og Spot Festival, mens der også er et vist overlap med Roskilde Festival i forhold til både det grønne fokus og musikprofi len.
Men spørgsmålet er, om der ikke godt kunne være plads til en festival à la Øya i København i august måned? Konceptet synes som skræddersyet til hovedstadens hippe, moderne Vesterbro- borgerskab, der er blevet lidt for mageligt til Roskildes ubarmhjertige urinstøv og er for smart til at tage til Aarhus. Ifølge Nikolaj Thorenfeldt, booker hos Smash! Bang! Pow! og tidligere gæst på ØyaFestival, er svaret både ja og nej.
» Ja, fordi der bestemt er bands nok i nabolaget. Vi har selv lige afholdt to Future Islands- koncerter på Store Vega. Beck var på Smukfest i forrige uge osv. Mange af de her navne spiller jo alligevel i Danmark. Men et af problemerne er, at Øya ikke er den eneste festival med denne profi l i denne weekend: Der er også Way Out West i Gøteborg og Flow Festival i Helsinki. De skal jo allesammen gerne have en artist en dag, så det kan godt give nogle logistiske problemer, « forklarer han.
Roskilde vælger først
» Og så er det danske festival- landskab bare anderledes. Vi har i forvejen Northside, der minder meget om Øya. Og så er Roskilde en stor faktor. Hvis du vil lave en alternativ festival i Danmark, så er du nødt til at være med på, at Roskilde er førstevælger, når det kommer til bookin- ger. Det er dér, de gode internationale navne gerne vil spille. «
Og faktisk skal man ikke så mange år tilbage, før man støder på en kuldsejlet københavnsk byfestival i august måned i form af hedengangne Beatday, der aldrig rigtig fi k bidt sig fast og måtte lukke på grund af svigtende billetsalg i 2010.
» I min optik virker det som om, at folk er færdige med festivaler, når Smukfest lukker. Den tendens skal brydes, hvis vi skal se noget udvikling. Markedet er i forvejen ret mættet med Trailerpark og Strøm her i sensommeren. Der er helt klart et potentiale, men hvordan man lige får skruet det sammen, er der nok mange, der grubler over derude, « siger Nikolaj Thorenfeldt. Berlingskes rejse til Norge var betalt af Øyafestival og Music Norway.