Blodbad hos lillebror Lundbeck
Kriseramte Lundbeck fyrer, mens Novo Nordisk fester med bl. a. Nik & Jay på scenen
Engang var de rivaler. Men nu er kapløbet mellem de danske medicinalgiganter Lundbeck og Novo Nordisk endt med en skakmat til Lundbeck.
I går offentliggjorde Lundbeck, at man fyrer hver sjette medarbejder. I samme uge som Novo Nordisk fejrer firmafest med prominente navne som Nik & Jay, Dizzy Mizz Lizzy og Poul Krebs. På to scener. Naturligvis med festfyrværkeri efter midnat.
Fra fyringsrunde til festfyrværkeri. Så tydeligt kan forskellen mellem perlerne i den danske medicinalindustri i dag gøres op. En forskel, der kun er blevet mere tydelig gennem årene.
Fra flere sider lyder forklaringen, at man hos Lundbeck glemte at tænke på fremtiden. Groft sagt blev Lundbeck den impulsive lillebror, der brugte alle pengene, mens storebror Novo Nordisk tænkte frem. Det seneste regnskab fra Novo Nordisk viste et overskud på 4,2 mio. kr. I timen.
» Man kan godt sige, at Lundbeck er lillebror, mens Novo er storebror. Det dækker meget godt forskellen mellem de to, « siger HansOtto Loldrup, der har skrevet bogen ’ Dansk medicin - historien om de danske medicinfabrikker’.
Novos stærke forben
» En af Novos grundlæggere sagde, at virksomheden skulle være som en kænguru. Nemlig have to stærke forben, det var i sin tid insulin og enzymer, samt to stærke bagben til at støtte, hvis de stærke forretningsområder svigtede, « siger Hans- Otto Loldrup om Novo Nordisk, mens Lundbeck lagde alle sine æg i én kurv:
Nemlig lægemidler mod hjernesygdomme.
Salget af de såkaldte antidepressive midler gik i mange år rigtig godt. Men patenterne på to storsælgere er udløbet, og det har medført et fald i omsætningen på 35 procent. Med topchef Kåre Schultz’ egne ord er omkostningerne nu ’ 100 procent’ større end indtægterne.
Kæmpe krise
» Lundbeck har været meget afhængig af, hvornår de har haft et præparat med patent, og hvordan konkurrencen har set ud. Det er en af grundene til deres krise i øjeblikket, « siger Hans- Otto Loldrup.
Der er kun få kilometer fra Lundbecks hovedkvarter i Valby og til Novo Nordisk i Bagsværd. Men set igennem business- briller er der lysår mellem de to.
» Der har vel for mange år siden været en rivalisering. Lundbeck havde i mange år en meget stærk position indtjeningsmæssigt, fordi de havde nogle verdenssælgende antidepressiver. Men det er mange år siden, Lundbeck har kunnet kalde sig rival i forhold til Novo Nordisk, « lyder det fra Peter Suppli Benson, redaktør på Berlingske Business.
Igennem årene er forskellen mellem rivalerne kun blevet tydeligere. Lundbeck var prügelknaben, der solgte pentobarbital til dødssprøjter i amerikanske fængsler. Novo Nordisk blev hyldet for sit sociale ansvar. Mens Lundbeck har hoppet fra den ene skyttegrav til den anden for at undgå kritikerskyts, går Novo Nordisk smilende rundt midt på slagmarken. I den seneste imagemåling, Berlingskes Guld Image 2015, var Lundbeck nummer 34, efter bl. a. Jysk og Rema 1000. Novo var nummer to.
Undervejs har Lundbeck forsøgt det samme som Novo Nordisk: Et større fokus på det såkaldte ’ sociale regnskab’. Forenklet betyder det, at man arbejder for at gøre verden til et bedre sted i stedet for kun at tjene penge. Her kom Lundbeck godt fra land.
» Men spørgsmålet er, hvor fornuftigt man har omsat det, « siger Sune Skadegaard Thorsen, direktør for CSR Global, der specialiserer sig i sociale regnskaber.
Diabetes på dagsordenen
» Der har Novo været tindrende dygtig og er lykkedes med at sætte diabetes og fedme på dagsordenen globalt. Det har i løbet af en årrække medvirket til, at de i dag er tre gange så store. «
Lundbeck skal skære 1.000 stillinger væk inden 2017. Af dem skal de 300 findes i Danmark. En besked, der har ramt medarbejderne hårdt.
Udefra ser det ud som om, Novo er fejlfri, mens Lundbeck er den slemme. Er det rigtigt?
» Det er ikke helt rigtigt, men heller ikke helt forkert. Forstået på den måde, at der har hængt positive adjektiver ved Novos produkter. Det har været ting, som vi kunne se en nytteværdi i. At folk blev befriet for sukkersyge eller fedme f. eks. Men Lundbeck har også fortjent ros for nogle af sine psykofarmaka. Folk har trods alt fået en hjælp, som de ikke ville få ellers, « konstaterer Hans- Otto Loldrup.
Man kan godt sige, at Lundbeck er lillebror, mens Novo er storebror. Det dækker meget godt forskellen mellem de to
Hans- Otto Loldrup
... TIL FESTFYRVÆRKERI