Med Jepsen i det jyske
Anmeldelse: Erling Jepsen giver endnu en gang Sønderjylland én på frakken
kultur@ berlingske. dk
Emed og anderledes, holder forandringer ude, og de få i byen, der har den kulturelle kapital til at sætte en mental egnsudvikling i gang ( en ung præst, en bibliotekar og en historiestuderende på visit), agerer nærmest opgivende, hvis ikke arrogant, over for de lokale.
Vi befinder os i den lille hendøende, fiktiv by, der kaldes Bramstrup. Her møder vi blandt andre den lokale bykonge, kroejeren og den tidligere pornobutikejer Gunner, som er hovedmanden bag det lokale vagtværn, der egenrådigt sikrer, at ingen illegale fremmede lister gennem byen og op i kongeriget.
Hvor Jepsen i sin tidligere romaner har ladet handlingen blive fortalt fra én karakters perspektiv, lader han den denne gang blive kanaliseret igennem flere, for eksempel den enfoldige Erna, Kirstine og ikke mindst det vattede postbud Peder, som får tilbudt optagelse i vagtværnet, men som ikke kan forliges med dets metoder og mentalitet, men heller ikke har pondus nok til at sige ordentligt fra. Disse perspektivskift lægger op til, at flere bihistorier bliver fortalt undervejs. Særligt Kirstines livlige fantasier om møder med H. C Andersen fylder en del, og selv om det i det store hele fungerer fint, så sidder man alligevel med en følelse af, at det stritter vel meget i forskellige retninger.
Mod slutningen tager handlingen et hurtigt sving og lader landsbyboerne skifte side i en tilspidset situation. Det plot- tvist kunne man godt have ønsket sig motiveret lidt bedre. Men romanen er skrevet med komedien som grundtone og i denne genre accepteres det meste jo. Titel: Hjertets dannelse Forfatter: Erling Jepsen Sider: 304 Pris: 299,95 Forlag: Gyldendal.