Pas på farlig hån GUIDE
Så farlig er din håndkøbsmedicin, hvis du sløser med doseringen
FORSIGTIGHED
Lars Lindevall
Kronisk hovedpine, ødelagte slimhinder og mavesår. Forkert og overdreven brug af håndkøbsmedicin er ikke til at spøge med. Hvor mange danskere der vælger at blæse på indlægssedlen og sløser med doseringen, er ikke opgjort, men de eksperter, BT har talt med, mener, der er grund til at tage det alvorligt. Panodil, Ipren, Kodimagnyl, Treo og næsespray mod forkølelse er fast inventar i mange danskeres medicinskabe. Siden 2001 har vi vænnet os til at kunne købe lægemidlerne i håndkøb, på tankstationen eller i supermarkedet, men af den grund bør du ikke være mindre forsigtig med medicinen, end hvis den var udskrevet på recept af din læge.
Fatale følger
Bruger du din håndkøbsmedicin forkert, kan det få fatale følger for dit helbred, advarer flere eksperter, som BT har talt med.
Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at omkring 200 danskere årligt dør af mavesår på grund af for meget smertestillende medicin, og at op mod 100.000 danskere lider af kronisk hovedpine på grund af pillerne.
Forsker og dr. med. Peter Gøtzsche, der er leder af Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet, advarer bl. a. om, at gigtpræparater med det virksomme stof ibuprofen fordobler risikoen for at få blodpropper i hjertet. Og derudover har det også vist sig at forhøje risikoen for mavesår, fastslår han.
» I virkeligheden kan man stille spørgsmålstegn ved, om man overhovedet skal bruge den slags medicin, når man har ondt et eller andet sted. Statistisk set ved vi, at mange danskere dør på grund af blodprop i hjertet, fordi de spiser gigtmedicin, « forklarer Peter Gøtzsche.
Selvmedicinering
Christian Freitag er formand for Praktiserende Lægers Organisation PLO. I sin praksis oplever han ofte, at patienter forsøger at behandle sig selv med meget store mængder smertestillende medicin.
» Det er indlysende, at når man kalder noget for receptpligtig medicin, som man skal til lægen for at få, så vil de fleste mennesker nok tænke, at det er lidt vigtigere, « siger han.
Én gang oplevede han, at en pa- tient havde medicineret sig selv med 14- 16 kodimagnyl- tabletter om dagen over en længere periode. Det er over tre gange så meget, som Christian Freitag normalt anbefaler til smertelindring.
» Det mest overraskende var, at patienten ikke så det som det store problem. Hun vidste godt, at hun spiste dem, men hun havde ikke tænkt på det som det, jeg vil kalde overdosering. For det var jo noget, hun købte i håndkøb, « fortæller Christian Freitag.
Hans vurdering bakkes op af Lars Gehlert Johansen, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. Han oplever, at danskerne generelt opfatter håndkøbsmedicin som ufarligt.
Kronisk hovedpine
Ikke desto mindre kan store doser af håndkøbslægemidler udgøre den samme fare for bivirkninger, som man kan se af lægeordineret medicin, påpeger han. Overdreven brug af smertestillende lægemidler kan f. eks. give kronisk hovedpine, mavesår og indre blødninger.
Et overforbrug af paracetamol, der blandt andet findes i Panodil og Pinex, kan desuden føre til leversvigt og leverkoma og i sidste ende død, hvis ikke man får den rette behandling i tide. Det fortæller overlæge og professor i klinisk toksikologi Kim Dalhoff, der er tilknyttet Giftlinjen.
Afhængighed
Ét af de mest solgte håndkøbspræparater i Danmark, næsespray mod forkølelse, er også forbundet med alvorlige bivirkninger.
Udover at ødelægge slimhinden i næsen kan næsespray mod forkølelse også skabe afhængighed, hvis den bliver brugt i mere end den tilladte periode på ti dage. Det fortæller Ann- Louise Reventlow- Mourier, der er formand for Danske Øre- Næse- Halslægers Organisation.
Ann- Louise Reventlow- Mourier oplever ofte patienter, der ikke kan undvære at bruge næsespray, fordi det er blevet en daglig vane efter flere års sammenhængende brug.
» Man kommer i en form for ond cirkel, hvor patienten bruger det for at få plads, men hvor det faktisk giver dårligere plads, « siger Ann- Louise Reventlow- Mourier.
TIRSDAG 8. SEPTEMBER 2015