DEM GÅ
Mennesker gå på motorvejen i timevis
på, at når der bliver udmeldt en overordnet strategi, så følger vi den - og vi gjorde, hvad vi kunne for at beskytte dem, « siger Kim Kliver.
Flere busser fulgte flygtningene og migranterne på motorvejen. Betjentene forsøgte igen og igen at få dem til at stige om bord. Undervejs lykkedes det, og en del ældre og familier med børn kom om bord.
Men kort efter steg de ud igen, da de ikke ville tilbage til Rødbyhavn og afgive fingeraftryk. Fra vejkanten så betjente frustreret på, at de nyligt ankomne fortsatte til fods.
Hvorfor kørte busserne ikke tilbage til Rødbyhavn med det samme, og hvorfor fik de lov til at stige ud igen, mens de stadig var på motorvejen? » Det kan jeg ikke svare på endnu. Det har været en leder på stedet, der har vurderet det, « siger Kim Kliver.
Vedholdende
Han afviser generelt, at politiet mandag var for bløde over for de hundredvis af mennesker:
» Jeg synes ved Gud - på trods af de ulemper det giver - at vores strategiske valg viser, at vi ikke er blødsødne eller andet. Vi er ganske vedholdende, og det er måden at gøre det på, « siger han.
I løbet af aftenen skruede politiet op for tonen:
» Da vi i nat ( natten til tirsdag, red.) fortalte til flygtnin- gene og migranterne, at nu var det ikke tid længere til at overveje, om man skulle med. Nu gik man med, så gik det umådeligt roligt for sig. « siger Kim Kliver.
Ca. 800 flygtninge og migranter ankom til Rødbyhavn mandag. I går var ca. 300 af dem væk, men det skyldes ikke politiets dialogbaserede tilgang, mener politiinspektøren.
Ulovligheder
Han peger på, at civile, der har transporteret flygtninge og migranter, har begået ulovligheder:
» At nogle af dem er forsvundet er et udtryk, for at andre mennesker har udøvet en handling, der er i strid med lovgivningen, « siger Kim Kliver.
I går var politiet ’ synligt til stede’, oplyste Kim Kliver til DR. Han var også ’ overbevist’ om, at de mange flygtninge og migranter i modtagecentret i Rødbyhavn, ville ’ forblive på lokaliteten’.
Anders Østerby Mønsted
FLYGTNINGE
De Radikale, SF og Enhedslisten blander æbler og pærer sammen, når de foreslår at ophæve Københavns Kommunes status som nulkommune, efter at over 1.000 flygtninge er ankommet til Danmark i løbet af de seneste dage.
Sådan lyder reaktionen fra overborgmester Frank Jensen ( S), der vil beholde den status, der sikrer København mod at modtage nye flygtninge.
» Når vi har en status som nulkommune, er det jo, fordi vi i sammenligning med andre kommuner har et langt større antal udlændinge i København. Vi har 15 procent i København, hvor det er otte procent i resten af landet. Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på, at vi skal kunne løfte vores integrationsopgave, « siger overborgmesteren.
Det er Udlændingestyrelsen, som hvert år fastsætter kvoterne for, hvor mange flygtninge kommunerne skal tage imod. København deler status som nulkommune med Albertslund, Brøndby, Ishøj, Vallensbæk og HøjeTaastrup.
LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE
Flere hundrede flygtninge gik i mandags på Sydmotorvejen ved Rødby og begyndte den lange vandring mod Sverige, efter de på Rødbyhavn Station var hevet af toget fra Tyskland.
Foto: Bax Lindhardt