Nordens engel sover
VED ’INDKØRSLEN’ TIL det, som englaenderne kalder står en kaempe-skulptur af en engel og spreder sine vinger ud. Angel of the North er placeret naer byen Gateshead, højt over hovedfaerdselsårerne A1 og A167. Således at alle får øje på englen, der har et vingefang på hele 54 meter. Vingerne er krummet en anelse for at give indtryk af, at englen omfavner og beskytter indbyggerne i det nordøstlige England.
Men det synes som om, at englen har glemt at omfavne de tre fodboldklubber. Skulpturen blev rejst i 1998, og lige siden har det stået skralt til for de tre lokale storklubber. Newcastle United, Sunderland AFC og Middlesbrough FC.
Alle tre klubber burde høre til i Premier League og i hvert fald i Newcastles tilfaelde spille en betydelig rolle. Fodbold-interessen i det nordøstlige hjørne af England er nok større end i noget andet område af England, de tre klubbers stadioner hører til blandt de største og mest moderne i landet, og penge er der om ikke nok af, så i hvert fald tildtraekkeligt mange af til, at burde klare sig bedre end tilfaeldet er. De tre klubber har vundet sammenlagt 10 engelske mesterskaber, men det seneste liggger naesten 100 (!) år tilbage. Og den sidste gang, en af klubberne spillede en rolle i mesterskabskampen, var i 1995/96, hvor Newcastle under Kevin Keegans ledelse blev nr. to efter at have sat et stort forspring over styr. Siden har højdepunkterne vaeret et par tabte FA Cup-finaler (Newcastle), en Liga Cup-sejr og en tabt UEFA Cup-finale (Middlesbrough) og en tabt finale i Liga Cup’en (Sunderland). DE SIDSTE 10 Premier League saesoner har haft karakter af en nordengelsk ørkenvandring med blot fire placeringer i ligaens beddste halvdel. Newcastle har ’praesteret’ at blive nr. fem, syv og 10 og Sunderland er blevet nr. 10 ved en enkelt lejlighed. Den seneste saeson, hvor alle tre klubber har vaeret i Premier League, var i 2008/09.
I år ser det som så ofte før forfaerdeligt ud. Middlesbrough har ganske vist fået en fin start, men det er altså i den naestbedste raekke, og hverken Newcastle eller Sunderland har vundet endnu.
At Sunderland igen-igen ville kommet il at kaempe mod nedrykning, vidste man vel godt. Klubben var ualmindeligt heldig med at redde sig fri af nedrykningen i sidste saeson, og selv om man fik overtalt redningsmanden Dick ’Magic Dick’ Advocaat til at blive, ser det igen sort ud. Også i denne saeson har Sunderland faktisk vaeret ganske heldige i de to kampe, hvor holdet fik skrabet en uafgjort hjem.
I Newcastle troede man som så ofte før, at nu skulle det vaere. Efter den traumatiske saeson-afslutning i foråret, hvor alle tiders dårligste Premier League manager John Carver var ved at føre holdet i afgrunden, lød der optimistiske toner i takt med, at den nye manager Steve McLaren fik lov til at hente dyre spillere ind. Indtil videre har de dog ikke vist sig at vaere i stand til at løfte holdet, for ligesom Sunderland står Newcastle parkeret på sølle to point. Spillet har i glimt vaeret opløftende, men i andre perioder har det vaeret deprimerende. DYRE SPILLERE, JA, men også gode spillere? Det kan man diskutere. Jeg kan stadig huske min gamle holdkammerat fra Silkeborg-dagene, Jacob Laursen, lancere sin egen teori om årsagen til, at de nordengelske hold altid klarer sig så dårligt. Laursen er blevet spiller-agent i dag, og det var hans erfaring, at det naesten var umuligt at lokke de bedste spillere tiul Newcastle, Sunderland eller Middlesbrough. Fordi, som han sagde, de bedste spillere har også mulighed for at vaelge en klub i London eller Manchester, og her vil spillernes koner i hvert fald gerne bo. Her er et helt andet og meget mere internationalt miljø, både hvad angår kultur, uddannelse, mode og shopping.
Interessant betragtning, som jeg også i denne saeson er kommet til at taenke på, når jeg ser, hvad de to store klubber har fået for deres transfer-penge. Newcastle har spenderet taet ved en halv millard kr. på en kvartet bestående af Aleksandar Mitrovic, Giorginio Wijnaldum, Florian Thauvin og Chancel Mbemba. Fine spillere, men en halv millard! Sunderland har brugt knap så mange penge, men har til gengaeld også primaert hentet spillere, som ingen andre gad have. Folk som Younes Kaboul, Yann M’Vila og Fabio Borini.
Hvis Angel of the North skulle vågne af sin fodbold-søvn og kigge på tabellen i Premier League, vil hun blive bekymret. For trods alle de store forhåbninger og ditto investeringer, ligger Newcastle United og Sunderland efter fem spillerunder sidst og naestsidst i Premier League.