’ Det er uanstændigt’
Partifællen Kåre Traberg Smidt kalder Inger Støjbergs forslag om skærpede regler for statsborgerskab ’ pinligt’
STATSBORGERSKAB
Regeringen vil skærpe reglerne for at få dansk statsborgerskab. Men de nye, strammere krav må ikke ramme dem, der allerede har ansøgt om at blive danskere, lyder det fra advokat og folketingskandidat for Venstre i København Kåre Traberg Smidt.
STRAMMERE REGLER FOR AT BLIVE DANSKER
og integrationsminilisten, Alternativet, SF og indster Inger Støjberg ( V) har udarbejfødsretsekspert Eva Ersbøll for at det et 44 sider langt forslag til nye, indføre strammere regler med tilbaskærpede regler for dansk statsborgevirkende kraft - så ikke afsluttede gerskab ansøgninger om statsborgerskab
skal behandles efter nye regler
Udlændinge-
Forslaget
» Det er statens opgave at sende et signal om tillid og troværdighed. Når man søger statsborgerskab - ligesom når man søger en ny stilling - bliver der stillet en række krav, og dem arbejder folk så i en lang periode på at kunne opfylde. Derefter bliver det pludselig trukket tilbage, « siger han.
Kåre Traberg Smidt henviser til, at integrationsminister Inger Støjberg ( V) ifølge Information også vil have, at alle ikke- færdigbehandlede ansøgninger om statsborgerskab fra de seneste 14 måneder skal gå om - også selv om ansøgerne opfyldte de gældende krav, da de søgte.
Med ret og pli for øje
Kåre Traberg Smidt forklarer, at der ikke er praksis for at lave lovændringer med tilbagevirkende kraft på området.
» Der er tidligere blevet lavet nye regler, men da har det kun omfattet nye ansøgninger. Jeg siger ikke, at det er ulovligt, jeg siger, det er uanstændigt, « siger han og understreger, at integrationsministeren er i sin gode ret til at ændre lovgivningen med et flertal i ryggen.
» Men derfor skal man stadig have ret og pli for øje. Det er mere end nogensinde vigtigt, at vi sender rolige og troværdige signaler til befolkningen, « siger han og tilføjer:
Også
regeringens støtteparti De Konservative stejler over regler med tilbagevirkende kraft
diskuteres en række dispensationssager om udlændinge, der ikke lever op til kravene for
Sideløbende
» Det er vigtigt, at man ikke indgyder frygt og fremmedhad gennem uvidenhed. Ansøgerne er jo folk, der vil Danmark - de har arbejdet i lang tid på at blive statsborgere. Så man skal ikke opildne til en mistro i samfundet. «
Også SF og Enhedslisten kritiserer forslaget, ligesom ekspert i indfødsret Eva Ersbøll over for Information kalder forslaget ’ dybt problematisk og yderst bekymrende’.
Diskussionen vækker mindelser statsborgerskab - eksempelvis på grund af en psykisk lidelse. De kan søge om dispensation hos Folketingets Indfødsretsudvalg. om Støjbergs plan om at genbehandle en lang række dispensationssager med folk, der havde fået indfødsretsudvalgets dispensation til at opnå statsborgerskab trods eksempelvis en psykisk lidelse.
Skaber ikke tillid
» Det er mindre groft at indføre regler med tilbagevirkende kraft, end det er at stoppe allerede godkendte ansøgninger. Men vi er stadig ude i en zone, hvor folk har arbejdet op imod 15 år for at blive statsborgere - for så at få at vide, at de alligevel ikke opfylder kravene. Det er ikke anstændigt, og det er ikke med til at skabe tillid over for staten, « afslutter Kåre Traberg Smidt.
Næste officielle forhandlingsmøde mellem Støjberg og partierne finder sted i morgen.
Integrationsminister Inger Støjberg har ikke ønsket at udtale sig.
Inger
Støjberg vil have genbehandlet 2.750 dispensationssager, som har fået grønt lys i udvalget før folketingsvalget.
Venstres integrationsminister Inger Støjberg bliver kritiseret i kraftige vendinger af partifællen Kåre Traberg Smidt.