Den korte lykke
Dorrit Willumsen tegner et chokerende billede af laengsler og frustrationer i privatlivet
kultur@berlingske.dk
Eevne til at fange det barokke i forskellige situationer. Til at begynde med sidder man med et smil i mundvigen, når forudsigeligheden og snaeverheden i dagligdagen spiddes, men smilet stivner i takt med, at de utilfredsstillede laengsler hober sig op, og katastroferne lurer lige om hjørnet. Den succesfulde direktør, der fra trange kår har arbejdet sig op, hjulpet af viljen og tiden, mener at have sørget godt for sin trofae-hustru, for han troede, at de ønskede det samme, men hun liver kun op på rejser og begynder at sluge et farligt miks af piller, som var det konfekt, og at opføre sig graenseoverskridende.
Vi ser scenerne for os, når en central kvindeskikkelse i bogen, den skønhedssøgende dameskraedder, der har evner som modetegner, tager imod sine kraesne kunder. Vi forstår hendes behov for ensomhed og trang til at rejse alene for at nyde stor malerkunst.
Det er en pointe i romanen, at kunsten er det, der kan løfte os ud af klaustrofobien, ligesom den indsigt, at man kan vaere taet på et andet menneske og alligevel fjern, belyses i flere sammenhaenge. Spaendstigheden udspringer af det meget praecise sprog, rytmen i fortaellingen, indlevelsen og de overraskende barske haendelser. Mønstrene i det billedtaeppe, Dorrit Willumsen arbejder på, er skarpe og attraktive. Fornemt og staerkt.
’Naer og fjern’. Willumsen. 248.
Gyldendal.
Dorrit 280 kr.