Få nyt liv i din s
FØRSTEHJAELP Det tager en uendelighed at lave en enkelt Google-søgning. Dine apps lukker pludselig ned af sig selv. Skaermbilledet fryser med jaevne mellemrum, og programmerne virker tunge og langsomme. Kan du genkende nogle af disse traethedstegn, når du bruger din smartphone eller iPad? Så er du bestemt ikke alene.
En af årsagerne til, at det elektroniske udstyr hurtigt bliver sløvt, er, at nye telefoner og tablets simpelthen ikke kan følge med den ekstremt hurtige software-udvikling, forklarer Kim Stensdal, der er teknologiredaktør på Computerworld:
»Det produkt, som var det nyeste af det nye, da man købte det for kort tid siden, bliver relativt hurtigt foraeldet. Det er ikke fordi, at din hardware i sig selv er blevet dårligere, men udviklingen af ny software og styresystemer buldrer bare frem, og det gør, at produkterne kommer til at virke langsommere i optraekket,« siger Kim Stensdal .
Han tilføjer, at mange forbrugere derfor føler sig tvunget til at købe nye produkter efter blot et til to år. For mange apps Men stop lige engang - du behøver bestemt ikke at kyle din gamle iPhone i elektronik-containeren lige med det samme, bare fordi den er begyndt at miste pusten en smule.
Der er nemlig flere ting, som du selv kan gøre for at få nyt liv i dine yndlings-gadgets.
Et af de klassiske problemer er, at brugerne ofte har alt for mange – og unødvendige - apps, der kører i baggrunden, forklarer mobilekspert John G. Pedersen fra MereMobil.dk:
»Man har ikke altid overblik over, hvad de mange apps ligger og laver i baggrunden. Det kan draene telefonen for ressourcer, uden at man opdager det – saerligt hvis den er af lidt aeldre dato. Derfor er et grundlaeggende råd, at man ikke installerer flere apps, end man skal bruge, og at man afinstallerer eller lukker dem, man ikke bruger,« siger John G. Pedersen.
Derudover er det en dum idé at fylde telefonen til bristepunktet med data.
»Hvis du har 32 gigabyte, så lad vaere med at fylde den helt op, så der kun er et par hundrede megabyte tilbage. Slet de gamle spil, du ikke bruger, og husk at laegge dine billeder og videoer over på din computer,« siger Kim Stensdal.
Han peger også på et simpelt, men effektivt it-trick: At genstarte telefonen med jaevne mellemrum.
»Mange genstarter aldrig deres smartphone. Men det er faktisk en god idé at lukke helt ned for den hver 14. dag.« Gendan – hvis andet ikke virker Opdateringer kan også gøre din telefon eller tablet langsommere, påpeger han. Simpelthen fordi den ’gamle’ enhed ikke kan håndtere de nye apps og styresystemer, der typisk er udviklet til nyere modeller. Kim Stensdal vil dog ikke fraråde opdateringer generelt, da det bl.a. kan lukke sikkerhedshuller.
Hvis alt andet glipper, er der ingen anden udvej end den gode, gammeldags metode: At gendanne produktet til fabriksindstillingerne.
»Den virkelig effektive måde til at få din telefon så god som ny igen er at nulstille til fabriksindstillingerne - uden at gendanne fra en backup. I stedet for almindelig backup, så sørg løbende for, at du synkroniserer billeder, kontakter og kalenderaftaler med f.eks. Dropbox, iCloud, Gmail eller noget tilsvarende, så du har en kopi af de vigtigste ting,« siger John G. Pedersen. Den virkelig effektive måde til at få din telefon så god som ny igen er at nulstille til fabriksindstillingerne - uden at gendanne fra en backup