E- CIGARETTER - den farlige
tens være en meget bedre løsning end almindelige cigaretter. Det mener i hvert fald lungespecialist og rygestopforsker Philip Tønnesen fra Glostrup Hospital. » Hvis bare vi fi k alle rygere over på e- cigaretter, ville vi få en kæmpe sundhedsmæssig gevinst. Enorm, « siger han.
Charlotta Pisinger og Philip Tønnesen er de to forskere, der ved mest om e- cigaretter herhjemme. Men de står på hver sin side i debatten. Hvor hun fremhæver de mange farer ved dampning, som ingen for alvor kender langtidseff ekten af: » Lægers vigtigste pligt er ikke at skade. Vi skal være forsigtige, « som hun siger.
Så hæft er han sig ved den nedsættelse af skadeseff ekten, som e- cigaretter udgør.
» Eft er min bedste overbevisning fi nder fl est studier, at tobaksrøg er langt mere skadeligt end e- cigaretter, « siger Philip Tønnesen. Damplov på vej Han kender godt studierne, der viser, at cellerne påvirkes, at tilsætningsstoff er i e- væsken kan skade lungerne, og at der er kræft fremkaldende stoff er i. Alligevel:
» Hvorfor har vi tre gange så mange tilfælde af lungekræft i Danmark som i Sverige? Fordi de har taget snus til sig, som er langt mindre skadeligt. At sætte ild til tobak er det farligste, man kan gøre. Der er ikke tobak i e- cigaretter. «
Men det handler ikke kun om skadeseff ekten på kroppen, mener Charlotta Pisinger. Hun peger også på rygestopstudier, bl. a. fra Sundhedsstyrelsen, der viser, at cirka 80 pct. af dem, der er e- rygere, også er tobaksrygere.
» Det går fi nt i f. eks. et par uger kun med e- cigaretter, men så falder man Eft er min bedste overbevisning fi nder fl est studier, at tobaksrøg er langt mere skadeligt end e- cigaretter tilbage og så både ryger og damper de fl este. Talrige studier viser det. Meget få holder op med at ryge. Tværtimod ser det ud til, at e- cigaretter undergraver røgfriheden, « forklarer Charlotta Pisinger.
Dertil kommer, at et amerikansk studie, off entliggjort i American Journal of Preventive Medicine, viser, at e- cigaretter skaber nye rygere.
» Flere studier viser, at børn og unge, der begynder at dampe, også har en højere risiko for at begynde at ryge, « fortæller Charlotta Pisinger.
En mulig forklaring på, hvorfor antallet af dagligrygere ifølge Sundhedsstyrelsen ikke er faldet siden 2011.
Men Philip Tønnesen er ikke bekymret, så længe politikerne sørger for at lave det samme værn lovgivningsmæssigt på dampområdet som på tobaksområdet. Og det er der noget, der tyder på med den damperlov, som regeringen lige nu er i gang med at udforme.
» Så kan man kun dampe meget få steder i det off entlige rum. Dermed bliver det lige så besværligt og socialt uacceptabelt at dampe som at ryge, « siger Philip Tønnesen.
Charlotta Pisinger er omvendt bekymret for lovforslaget, som kan blive en legalisering af e- cigaretter:
» For ti år siden sagde politikerne, at hvis der nogensinde kom et nyt produkt på markedet som cigaretter, ville det aldrig blive lovliggjort. Den situation har vi nu. Vi ved, at der er stoff er i e- cigaretter, der forårsager skade. Alligevel legaliserer vi det. «