K på katastr
De Konservatives vælgertilslutning i procent
NEDTUR Poul Sørensen 1958– 1969 John Christmas Møller Ole Bjørn Kraft Aksel Møller Poul Sørensen Poul Møller Erik Ninn- Hansen Poul Schlüter Henning Dyremose Hans Engell Per Stig Møller Pia Christmas- Møller Bendt Bendtsen Lene Espersen Lars Barfoed Søren Pape Poulsen
Men tilsyneladende har det ingen positiv eff ekt haft på vælgertilslutningen. Tværtimod er det kriseramte parti dykket yderligere. Spørgsmålet melder sig, om det engang så stolte parti simpelthen risikerer at forsvinde helt?
Men hvad tænker de, der stadig stemmer på Konservative – eller for nylig har fravalgt dem? Og hvor fi ndes de få konservative vælgere, der er tilbage?
BT tog på jagt eft er dem i Vedbæk Havn. Og fandt ud af at selv folk, der er medlemmer af Det Konservative Folkeparti ikke er blege for at stemme på Liberal Alliance.
» Jeg har betalt kontingent til De Konservative i mange år. Men jeg må nok erkende, at ved sidste valg stemte jeg på Liberal Alliance, « siger direktør Michael Bo Jensen, der er ved at klargøre sin båd i den blide forårssol.
» Jeg tror Konservative skal prøve at markedsføre sig selv som et anstændigt borgerligt parti. Det prøver de sikkert også, men det er en lang hård vej. Jeg tror, Søren Pape har det svært, fordi det er noget helt andet at være på Christiansborg end i Viborg Byråd. Jeg er ikke sikker på, han kan klare alle rævekagerne, « siger Michael Bo Jensen. Lenes afb ud Mange mener, at de Konservatives nyeste nedtur begyndte, da Lene Espersen blev udenrigsminister og fravalgte et møde med Hillary Clinton. Men det er alt for enkelt, mener han. » Det kedelige er, at al politik er blevet meget personafh ængigt og populistisk. Vi burde stemme mere eft er overbevisning i stedet for at gå eft er hvem, der er gode i medierne. Nogle af de konservative idéer fi ndes andre steder, f. eks. i Liberal Alliance. Men ikke i Dansk Folkeparti. Alt det med Gud, konge og fædreland, ved DF ikke et klap om, « siger Michael Bo Jensen. Helt tilbage til Schlüter En anden tidligere konservativ vælger, pensioneret marketingschef Kurt Reinhardt, der luft er sin hund i Vedbæk Havn, siger:
» Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst stemte konservativt. Det er nok et par valg siden. Jeg var ikke så glad for Lars Barfoed. Vi skal nok helt tilbage tilbage til Schlüter, før det var rigtig godt. Men jeg kan egentlig meget godt lide Søren Pape. Det er ikke nogen nem opgave, han har påtaget sig. De Konservative er ikke markante nok. Det bliver ikke nemt at vende udviklingen. Hvis jeg skulle stemme i dag, ved jeg ikke, hvor jeg ville stemme. Ved sidste valg stemte jeg på Margrethe Vestager ( R). Hun er dygtig. Jeg kan ikke stemme på Venstre. Lars Løkke er helt utroværdig, « mener Kurt Reinhardt.
Flere andre, der er ved at gøre deres både klar til sommerens maritime forlystelser, ryster på hovedet over de Konservative.
» Jeg har nok stemt på dem engang. Men nu er det Liberal Alliance, « lyder svaret fra fl ere nordsjællændere, der ikke vil i avisen.
De Konservative, der fyldte 100 år sidste år, havde deres seneste storhedstid i 1980erne hvor de gik fra at ’ kunne holde møder i en telefonboks’ til at blive landets største parti i 1984 under ledelse af Poul Schlüter. Eft er opslidende magtkampe eft er Hans Engells Jordskredsvalget i 1973, hvor alle de gamle partier tabte stemmer til Fremskridtspartiet og Centrumdemokraterne ONSDAG 4. MAJ 2016 sammenstød med en betonklods i 1997, blev partiet stabiliseret på omkring 10 pct. under Bendt Bendtsen. Den nuværende nedtur begyndte, da Bendtsens eft erfølger, Lene Espersen, tog udenrigsministerposten fra populære Per Stig Møller, og valgte at tage på ferie i stedet for at mødes med Hillary Clinton. Eft erfølgeren Lars Barfoed lavede et taktisk selvmål, da han trykkede hånd med Margrethe Vestager i Berlingske. Hverken Lene Espersen, Lars Barfoed eller Søren Pape Poulsen har siden formået at genoprette kursen, der er kommet fartruende tæt på spærregrænsen. Poul Schlüter 1974– 1993 Poul Schlüter 1974– 1993
1928– 1947 1947– 1955 1955– 1958 1958– 1969 1969– 1971 1971– 1974 1974– 1993 1993 1993– 1997 1997– 1998 1998– 1999 1999– 2008 2008– 2011 2011– 2014 2014– d. d.