Rejser for børnenes penge
rejseudgifterne selv.
»Jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen, som betaler deres rejse selv, når det er flere hundrede kilometer. Jeg vil i hvert fald have en kompensation. Det er jo en kørselsordning, som man kender det fra alle andre arbejdspladser, så det ser jeg intet underligt i,« siger han.
En rundspørge, som DR Nyheder har lavet blandt de styrelser og naevn, der skal flytte, viser, at 683 ud af 3.843 ansatte enten allerede har sagt deres arbejde op eller er blevet opsagt på grund af regeringens plan om udflytning. I ni ud af 42 styrelser og naevn er mere end halvdelen af bemandingen gået tabt. Vaerst ser det ud hos Børnerådet, hvor ingen vil følge med til Jylland. Mange timers transport Den tidligere chefpolitiinspektør kan, når Børnerådet flytter, se frem til et år med masser af timer på vejene. Og for hver kilometer, han Når man er ude at arbejde på rådets vegne, så skal man selvfølgelig have daekket sine omkostninger, uanset hvor det er placeret. Så det har jeg det ganske udmaerket med Per Larsen tilbagelaegger, vil han få kørselsgodtgørelse, der tages direkte ud af Børnerådets budget, der ikke har udsigt til at blive større.
»Når man er ude at arbejde på rådets vegne, så skal man selvfølgelig have daekket sine omkostninger, uanset hvor det er placeret. Så det har jeg det ganske udmaerket med,« siger Per Larsen. 1.000 kroner for at gå på arbejde Fra København til Billund er der cirka 270 kilometer, og formanden fortaeller, at han vil køre dén tur og hjem igen ’meget jaevnligt’.
Han oplyser også, at Børnerådets ansatte modtager 1,99 kroner per kilometer i kørselsgodtgørelse. Det betyder, at Per Larsens ture til og fra arbejde vil koste 1.074,60 kr. stykket. Men for Per Larsen er det ikke et spørgsmål om penge:
»Jeg ville bare gerne arbejde for Børnerådet, uanset dets placering,« siger han.
Per Larsen sagde fredag til DR, at det bekymrer ham, at ingen af de andre ansatte i Børnerådet vil flytte med, fordi ekspertisen, der er opbygget over flere år, ’vil blive bombet godt og grundigt tilbage’.
Det undrer derfor erhvervsordfører fra Dansk Folkeparti Hans Kristian Skibby, at Per Larsen selv vil blive i København:
»Når man flytter en arbejdsplads, synes jeg jo, at ledelsen skal gå forrest som et billede på, at det er en faelles opgave, hvor man bevarer ekspertisen. Man tilgår det ikke ved selv at bruge sin tid på at pendle og få refunderet de udgifter, der er for det. Hvis Per Larsen oven i købet problematiserer, at andre ikke vil gøre det, og han selv skal have en saerordning, mener jeg ikke, det er god ledelsesstil. Men jeg anerkender selvfølgelig, at der kan vaere årsager til, at man må pendle, men måske man så skulle lade andre komme til,« siger han.
1. oktober 2015 fremlagde regeringen planen ’Bedre balance’ og med den også en oversigt over, hvor forskellige statslige arbejdspladser som styrelser, naevn, råd og institutter skal flyttes hen. I alt skal der vaere flyttet knap 4.000 stillinger ud af København til 38 byer fordelt i 25 kommuner ved udgangen af 2018. Udflytningen af statslige arbejdspladser er den største af sin art nogensinde i Danmark og er ikke blevet mødt af udelt begejstring blandt de mange offentligt ansatte, som skal flytte. Blandt de største udflytninger finder man NaturErhvervsstyrelsen. 390 ansatte herfra flyttes til Tønder og Sønderborg, Udlaendingestyrelsen, 375 arbejdspladser rykkes til Naestved, og Søfartsstyrelsen, hvor 190 arbejdspladser flyttes til Korsør. Prisen for den historiske udflytning, vurderer regeringen, vil lande på 944 mio. kroner frem til 2021. Det svarer til ca. 250.000 kroner per medarbejder.