Skaebnedag for Europa
STORBRITANNIEN
Remain:
MENINGSMÅLING En meningsmåling fra analyseinstituttet Opinium forud for dagens folkeafstemning i Storbritannien viser 45 procents opbakning til den fløj, der ønsker at forlade EU. Dem, der vil blive, har opbakning fra 44 procent af vaelgerne, viser målingen.
En anden meningsmåling, der er foretaget af analyseinstituttet TNS, viser 43 procents opbakning til dem, der ønsker at forlade EU, mens EU-tilhaengerne står til 41 procents opbakning.
TNS-målingen er foretaget online i den forgangne uge blandt 2.320 vaelgere.
Umiddelbart efter offentliggørelsen af de to målinger faldt renten på amerikanske statsobligationer på børsen, skriver Reuters.
Den seneste meningsmåling fra Opinium, der blev offentliggjort i lørdags, viste dødt løb mellem de to fløje med hver 44 procents opbakning.
De britiske politikere satte onsdag slutspurten ind for at få de sidste vaelgere til stemmeurnerne torsdag. DANMARK
Remain:
EU
Remain:
Man kan ikke springe ud af flyet og så bagefter klatre tilbage gennem lugen til cockpittet
Boris Johnson, som er tidligere borgmester i London, var på lyntur rundt i Storbritannien, hvor han understregede over for vaelgerne, at der ikke er nogen idé i at blive i EU og forsøge at reformere unionen indefra, skriver BBC. Hans konservative partifaelle premierminister, David Cameron ,var ligeledes på rundrejse i landet for at overbevise vaelgerne om, at de skal stemme ja til fortsat EU-medlemskab.
Cameron gentog i går sin advarsel om, at beslutningen er uigenkaldelig, hvis de britiske vaelgere stemmer nej til fortsat medlemskab.
»Man kan ikke springe ud af flyet og så bagefter klatre tilbage gennem lugen til cockpittet,« sagde premierministeren til BBC Radio.
• Målinger viser stort set dødt løb mellem 'Leave’ og 'Remain’ • Det er aldrig sket før, at et land har meldt sig ud af EU. • Arbejdskraft fra Østeuropa er afstemningens store tema • Det konservative regeringsparti er splittet, da premierministeren vil blive, mens Londons tidligere borgmester Boris Johnson vil ud af EU. • Storbritannien blev sammen med Danmark medlem af EF i 1973. Her ses, hvordan konsekvenserne bliver for Danmark, Storbritannien og EU. Hvis Storbritannien bliver, traeder David Camerons aftale med EU i kraft. Det betyder, at Storbritannien ikke laengere er med i en udvikling mod en stadig staerkere union. Hvis Storbritannien forlader EU, siger Cameron, at man er helt ude. Der er ingen vej tilbage. Storbritannien skal vaelge, om man ønsker en løsere tilknytning til EU, som den model Norge har, eller den model Canada har. Mange politiske iagttagere forventer, at Cameron er faerdig som konservativ premierminister. Hans parti risikerer at blive splittet i to, og krisen kan udløse parlamentsvalg i utide. Hvis Storbritannien bliver i EU er naesten alt ved det gamle. Danmark får stadig svaert ved at få en aftale om at blive i det europaeiske politisamarbejde Europol. Hvis Storbritannien forlader EU, bliver Danmark isoleret og står uden naere venner blandt de store lande. Vi kommer i klemme med forhandlingerne om at blive i Europol. Prisen for at studere i UK vil stige. Vismaend forudser, at dansk eksport vil gå maerkbart tilbage, og vi vil miste 10.000 job. Hvis Storbritannien bliver, ventes det, at Danmark, Holland, Ungarn og Tjekkiet vil søge om at få samme aftale med EU som Storbritannien. Hvis Storbritannien forlader EU, er det sandsynligt, at Frankrig, Tyskland og Benelux-landene rykker taettere sammen i en staerkere union. De øvrige lande får mindre indflydelse.