FORBRUG
EUborgere har en lang raekke faelles rettigheder som forbrugere. Uanset om det drejer sig om tøj, mobiltelefoner eller pakkerejser, sikrer europaeisk lov, at vi alle har samme rettigheder og samme beskyttelse, ligegyldigt hvor vi er i EU. F.eks. er der saerlige EU-regler for nethandel, der sikrer returret og regler om en rimelig handelspraksis. Derudover er der i EU også en lang raekke faelles sikkerhedsstandarder for, hvad produkter må indeholde.
Efter brexit kan du ikke vaere sikker på, at du har de samme rettigheder, når du køber varer eller tjenesteydelser i Storbritannien – enten online eller i fysiske butikker.
Til gengaeld kan du – i hvert fald kortvarigt – glaede dig over, at du kan spare penge, da det britiske pund er faldet vaesentligt i kurs.
Det danske aktiemarked oplevede i går en af de største nedture nogensinde, efter at briterne har stemt for at forlade EU-samarbejdet.
Faldet i aktiekurserne kan aflaeses direkte på din pensionsopsparing, der er blevet mindre vaerd. Alt afhaengig af hvilken risikoprofil, du har, bliver en vis andel af din opsparing investeret i aktier. Når markedet tager et dyk, rammer det derfor din formue med det samme. Det toneangivende C20 Cap-indeks faldt i går med 6,4 pct.. Saerligt hårdt er det gået ud over bankaktier og selskaber som Pandora, FLSmidth, ISS, Vestas og DSV. Den enes død. Den andens brød. Sådan lyder et gammelt ordsprog, som kan blive aktuelt for den farverige og kontroversielle tidligere Londons borgmester Boris Johnson, som i går kaldte det overraskende valgresultat ’en storslået mulighed for nationen’. For i kølvandet på, at David Cameron annoncerede sin exit som Storbritanniens premierminister som følge af valgresultatet, er det nemlig ham, Boris Johnson, der udråbes som favorit til at overtage den magtfulde post. Blot en uge efter, at han kunne fejre sin 52 års fødselsdag. Og blot en måned efter, at han drog paralleller mellem EU og Hitler.
»Napoleon, Hitler og forskellige andre folk forsøgte dette, og det endte tragisk. EU er et forsøg på at gøre det samme med en anden metode,« sagde Boris Johnson om dét, han så som EUs forsøg på at skabe en superstat.
Hvor overdreven den udtalelse end måtte lyde i nogles ører, så kan man ikke afvise, at netop den slags ligefremme udtalelser har vaeret tungen på vaegtskålen for rigtig mange briter, da de torsdag stod i stemmeboksen.
For det er netop sit unikke talent for at kalde en spade for en spade, der har gjort Boris Johnson til ikke blot en af de mest farverige, men også populaere politiske figurer i Storbritannien. Ikke mindst under den seneste tids politiske debat om ja eller nej til EU.
Eller som hans danske ven, overborgmester Frank Jensen, tidligere i år sagde til BT:
»Med ham har nej-siden i England fået en virkelig karismatisk folkelig figur, hvis betydning for kampagnen man på ingen måde skal undervurdere.« Studerede med Cameron Hvadenten nej-sidens sejr skal tilskrives Boris Johnson eller ej, så var hans gamle studiekammerat David Cameron allerede for flere måneder siden ude med hånende anklager