Et lys i mørket?
Med en fornuftig kvalifikation og lidt kaos laengere fremme i feltet, er det ikke urealistisk at drømme om et VM-point eller to på Silverstone
DET BRITISKE GRAND Prix på Silverstone denne weekend kan blive et lys i mørket for Kevin Magnussen og Renault-teamet. Efter tre løb på bybanerne i Monaco, Montreal og Baku vendte Formel 1-feltet i sidste weekend med Red Bull Ring i Østrig tilbage til en ’rigtig’ racerbane. Det var tydeligt, at Renaults RS16-model fandt sig bedre tilpas på Red Bull Ring end på bybanerne, men på grund af en tidsstraf for at blokere Pascal Wehrlein (der sluttede løbet på 10. pladsen) fik Magnussen ikke det optimale udbytte af sin forbedrede konkurrencedygtighed.
Man kan ikke se de store visuelle aendringer på RS16eren. Udviklingen af nye aerodynamiske dele er sat på standby til fordel for fuldt fokus på 2017, men man har fundet et bedre setup til den eksisterende bil. Det handler om finjustering af fjedre, støddaempere, stabilisatorer, vinger og en raekke andre komponenter.
Bortset fra Red Bull Ring var Circuit de Catalunya, hvor Spaniens Grand Prix blev afviklet i begyndelsen af maj, den seneste ’rigtige’ racerbane, Formel 1-feltet har kørt på. Her gik det for så vidt okay for Renault, men ved den efterfølgende test på banen forsøgte man sig med nye setup-løsninger. Måske fór man i en vis grad vild i de utallige justeringsmuligheder, der er i en moderne Formel 1-racer (dét er den bedagede TRS16 trods alt) – det ville ikke vaere unaturligt med et relativt uerfarent kører-line-up. I hvert fald blev der i de følgende løb justeret meget frem og tilbage på Renault-racerne, der samtidig skulle optimeres til de mange nye hestekraefter fra den forbedrede motor, der blev benyttet fra Monacos Grand Prix. I BAKU FOR tre uger siden var man så langt ude i setup-eksperimenterne, at man ifølge Magnussen forsøgte sig med en ’ekstrem løsning’. Den fungerede heller ikke, men man fik i det mindste nogle vaerdifulde data at saette i ingeniørernes erfarings-bank. Siden har man bevaeget sig i retning af det oprindelige setup, der gjorde Renault RS16 mere konkurrencedygtig i Østrig.
Silverstone minder på mange måder om Red Bull Ring. Det er en bane, der stiller store krav til motoren – 61 procent af en kvalifikations-omgang foregår med speederen helt i bund, og gennemsnitshastigheden ligger over 200 km/t – men rå power er ikke laengere Renaultens svageste punkt. Den nye motor er endnu ikke på niveau med Mercedes (eller Ferrari), men den er rykket betydeligt taettere på, og i sidste weekend blev Red Bulls Max Verstappen nummer to på powerbanen Red Bull Ring med samme motor, som Magnussen og teamkammerat Jolyon Palmer bruger.
På de smalle bybaner skulle man op over curberne (’kanstenene’) for at optimere sin omgangstid, og dét havde RS16 det ikke godt med. På dén type baner gaelder det om at have en bil, der hurtigt ’absorberer’ den ustabilitet, der opstår, når man kører ind over curberne. RS16 er bestemt ikke god til den slags aggressive kørsel – den ’hopper’ laenge efter, den har ramt en curb, og det haemmer accelerationen og dermed topfarten på de efterfølgende langsider. PÅ STORE, BREDE Silverstone er der ikke samme behov for at køre over curberne, der samtidig er fladere end på bybanerne. Alene det faktum bør sammen med det nye/gamle setup betyde, at Magnussen at Palmer rykker lidt frem i feltet.
Fredags-traeningen endte med Renaulterne langt tilbage på tidstagningslisten, men da jeg efterfølgende talte med både Magnussen og Palmer, var de overbeviste om, at de ville vaere mere konkurrencedygtige i kvalifikationen i eftermiddag.
Og med en fornuftig kvalifikation og lidt kaos laengere fremme i feltet, er det ikke urealistisk at drømme om et VM-point eller to PETER NYGAARD, BTs F1-KORRESPONDENT