De omstridte konventioner
FNs flygtningekonvention
Hvad siger den: Danmark tiltrådte i 1952 som det første land i verden konventionen. Den har til formål at give mennesker, der forfølges i deres eget land, ret til at søge beskyttelse i andre lande.
Hvad vil regeringen: Løkke vil ikke arbejde for at få Danmark ud af konventionen. Regeringen overvejer derimod, om Danmark skal fortolke reglerne anderledes, så man lettere kan afvise asylansøgere allerede ved graensen.
Sådan kan den aendres: 145 lande skal blive enige, hvis konventionen skal aendres. Landene har et bredt spillerum til at fortolke konventionen, som de vil, da den ikke kontrolleres af en domstol.
FNs statsløsekonvention
Hvad siger den: Danmark tiltrådte den i 1977 og forpligtes til at give 18-21-årige statsløse, som er født og opvokset i Danmark, retten til dansk pas.
Hvad vil regeringen: Man undersøger i øjeblikket, om man kan få opbakning i FN til at stramme reglerne på flere områder. Blandt andet skal statsløse kunne miste retten til dansk pas alene på mistanke om medvirken til terror og ikke som nu efter dom for terror.
Sådan kan den aendres: Danmark er blandt en gruppe på ti førende lande, der i praksis bestemmer, hvordan konventionen skal fortolkes. Danmarks ønsker møder staerk modstand, og regeringen har endnu ikke afsendt et officielt brev til FN om sagen.