Dyne-Larsens børn skal ikke arve jysk
GENERATIONSSKIFTE Syv år. Så lang tid har Jysks grundlaegger, Lars Larsen, brugt på at fremtidssikre den virksomhed, han stiftede for 37 år siden, og som har gjort ham til en af Danmarks rigeste personer med en formue på omkring 26 milliarder kroner. Nu er planen for generationsskiftet ifølge Lars Larsen klar. »Der bliver lavet en fond. En lille en, som måske ad åre kan vokse sig stor. Men den skal først traede i kraft den dag, jeg er vaek. Selve konceptet er på plads, så nu er det bare tilretninger fremadrettet,« siger Lars Larsen og tilføjer:
»I mit syvårige testamentearbejde er der taget hensyn til alt.«
Der har i flere år vaeret spekuleret i, hvordan Lars Larsen vil håndtere det vigtige generationsskifte i sit livsvaerk. Nu fortaeller Lars Larsen til Berlingske om den plan, han har lagt for at sikre Jysk i de naeste generationer. Det har først og fremmest vaeret Lars Larsen magtpåliggende at sikre Jysks fortsatte globale vaekst, og det skal blandt andet ske ved stiftelse af en erhvervsdrivende fond under navnet Lars Larsens Jysk Fond.
Fondens vedtaegter er sendt til godkendelse hos Erhvervsstyrelsen, og det er Lars Larsens hensigt, at fonden på sigt ’bliver kapitalejer i Lars Larsen Group’, som foruden Jysk Group består af selskaber, som er eller har vaeret ejet direkte eller indirekte af Lars Larsen. I øjeblikket drejer det sig blandt andet om Idémøbler, Bolia.com og Himmerland Golf og Spa Resort. ’Jysk er også mit barn’ Det betyder med andre ord, at Lars Larsen laegger magten i Jysk hos en professionel fondsbestyrelse frem for at foraere hele arven og magten til sine børn, Mette og Jacob Brunsborg.
»Jeg har set nok elendigheder omkring de gamle systemer, hvor det altid er den førstefødte, der skal overtage en virksomhed. Og det ville da vaere meget maerkeligt, hvis det lige skulle vaere den bedste. Så for at forsvare min virksomhed og gøre den bedre og bedre, så står der også, at en fondsbestyrelse med forretningsfolk skal sørge for, at det er de bedste, der sidder på de forskellige poster uden hensyn til familierelationer. Sådan skal det altid vaere,« siger Lars Larsen og fortsaetter:
»Jysk er også mit barn. Den skal også have sin del af arven. Og den får langt den største del. Det er i fuld forståelse med mine to børn. De skal nok få, så de lever godt, det er der ingen problemer i. Men de skal acceptere, at det først og fremmest er Jysk, der skal bruge økonomien for at få os gjort worldwide.« ’Traelse’ spekulationer Lars Larsen åbnede sin første butik i Aarhus i 1979. Siden er navnet reduceret fra Jysk Sengetøjslager til blot at vaere Jysk, men det er også noget naer det eneste, der er skrumpet. I dag består Jysk af mere end 2.400 butikker i 44 lande, og planen er at åbne cirka 100 nye butikker årligt. Jysk-butikkerne solgte i 2015 sengetøj og relaterede varer for 21,9 milliarder kroner, hvilket gav et resultat før skat på 2,8 milliarder kroner.
Der er med andre ord sket en del, siden Lars Larsen blev kendt som købmanden, der tonede frem på tv med et godt tilbud. Ikke mindst er Lars Larsen mildest talt blevet en holden mand, og de seneste syv års spekulationer om, hvad Jysk skal vaere, når købmanden ikke selv er her mere, har skabt en del hovedbrud. Det har, med Lars Larsens egne ord vaeret både ’traels’ og ’lidt kedeligt’ at tale om den slags ting.
»Den der med, at det er svaert at vaere fattig... Det er saftsusemig også svaert at vaere rig. For man skal gøre det på den rigtige måde,« siger Lars Larsen.
Den rigtige måde har for Lars Larsen vaeret at lade sin ånd hvile tungt på fremtidens beslutninger i Jysk. I vedtaegterne for Lars Larsens Jysk Fond fremgår det blandt andet, at der i forbindelse med beslutninger i fonden skal ’tages hensyn til de tilkendegivelser og ønsker, som måtte foreligge fra Lars Larsen i dennes testamente og øvrige dokumenter, der måtte vaere oprettet i forbindelse med dennes generationsskifte’. Almennyttige formål Fondsbestyrelsen består ved fondens stiftelse af Lars Larsen som