Irakiske elitesoldater er rykket ind i Mosul
ISLAMISK STAT Fremrykkende irakiske elitesoldater brød i går gennem Islamisk Stats forsvarslinjer i en østlig forstad til Mosul. Det siger højtstående officerer til Reuters. Hermed er slaget om jihadisternes vigtigste bastion rykket ind i selve storbyen.Gennembruddet sker godt to uger efter, at offensiven mod Islamisk Stat i Mosul begyndte.
Tidligere har generaler advaret om, at offensiven ved Mosul, som er den største militaere operation i Irak, siden USA styrtede Saddam Husseins regime i 2003, kan komme til at vare i uger eller måske måneder.
»De er gået ind i Mosul,« siger general Wissam Araji fra Iraks antiterrorcenter.
Soldater fra det irakiske militaers saerlige antiterrorgruppe (CTS) er rykket frem i det østlige industriområde Gogjali.
Under offensivens første fase har militaeret hidtil haft fokus på at rydde oplandet til Mosul for jihadister. Men de nåede mandag frem til kvarteret al-Karama i den sydøstlige del af byen. Der bor stadig civile De kommende kampe kan blive meget vanskelige, idet civile stadig bor i området. Mange andre landsbyer står tomme, da deres kristne indbyggere er flygtet i takt med, at det irakiske militaer er rykket frem.
Islamisk Stat har slået hårdt ned på religiøse mindretal i det nordlige Irak, blandt andet mod kristne og yazidier. Islamisk Stats erobring af Mosul medførte, at kristne helt forlod området for første gang i to tusind år.
Mosul har stadig omkring 1,5 millioner indbyggere, hvilket gør byen naesten fem gange større end nogen anden by, som Islamisk Stat har kontrolleret – uanset om det er i Irak eller i Syrien. Den internationale koalition har også forsøgt at afskaere IS’ forsyningsrute fra gruppens syriske højborg i Raqqa. Danske F-16-fly har deltaget i bombeangreb mod IS i Mosul, har forsvaret oplyst.
FN har sagt, at offensiven i Mosul kan ende med en masseflugt af ekstreme dimensioner. En million mennesker kan tvinges på flugt. Indtil videre er tallet dog beskedent. OPLØB Netop som Hillary Clinton troede, at den sidste uge i den amerikanske valgkampagne ville blive som en behagelig spadseretur ind over målstregen til Det Hvide Hus, er bomben faldet. Og Donald Trump er nu kun ét procentpoint bag efter den forhenvaerende udenrigsminister og førstedame. Det viser en helt ny meningsmåling foretaget af ABC News og avisen Washington Post - to højt respekterede medier.
Her står valgets demokratiske kandidat Hillary Clinton til at få 46 procent af stemmerne. Og republikaneren Donald Trump har så godt som indhentet hende med nu 45 procent af stemmerne.
For bare en uge siden viste tilsvarende meningsmålinger, at Hillary Clinton førte med helt op til ti procentpoint i forhold til Donald Trump.
Men det var før FBI i søndags afslørede, at de nu har genåbnet efterforskningen af Hillary Clintons påståede e-mail-skandale: Hillary Clinton har tidligere vaeret undersøgt af forbundspolitiet i forbindelse med hendes brug af en privat e-mail-server i perioden 2009-2013, hvor hun var USAs udenrigsminister. Clinton blev i sommer frikendt i sagen, der ellers havde sat store spørgsmålstegn ved hendes dømmekraft, da flere email indeholdt hemmelige oplysninger. Men nu har FBI opsporet yderligere titusindvis af email, der vaekker fornyet mistanke. Disse e-mail sendt fra Hillary Clinton blev fundet på assistenten Huma Abedins computer.
Dermed kan Donald Trump i sine kamptaler forbinde Hillary Clinton med Abedins eks-mand Anthony Wiener, der kaemper med en raekke sex-skandaler bl.a. sex-chat og nøgenbilleder sendt til unge kvinder helt ned til 15-års-alderen. Og e-mail-nyheden er ikke Hillary Clintons eneste potentielle valgproblem. ’Stemmetyveri’ Således saetter de to alternative kandidater - Libertarianernes Gary Johnson og Det Grønne Partis Jill Stein - sig lige nu på henholdsvis fire og to procent af stemmerne. Begge kandidater henter primaert deres stemmer fra potentielle Clinton-vaelgere.
Derudover peger eksperter på, at Hillary Clintons vaelgere simpelthen er for sejrssikre, og det kan få dem til at undlade at møde op på valgdagen. Og det vil i givet fald yderligere hjaelpe Trump.
Det amerikanske valg finder sted tirsdag 8. november, og vinderen - USAs nye praesident - indsaettes 20. januar.