Champions League Magasinet

UNG OG ERFAREN INTERVIEW ANDREAS CHRISTENSE­N

Andreas Christense­n er vendt hjem til Chelsea som en ung, men erfaren spiller, der med Borussia Mönchengla­dbach har spillet Champions League to sæsoner i to træk. Og lægger man dertil hans kampe med ungdomshol­dene i Chelsea, får man en forsvarer med en pæ

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY

Han er 21 år gammel, men tanken om at skulle spille Champions League-kampe med Chelsea er ikke noget, der gør ham nervøs. Ikke længere.

For Andreas Christense­n har rundet et tocifret antal kampe i turneringe­n og kvalifikat­ionen dertil. De seneste to sæsoners udlejning fra London-klubben og til Borussia Mönchengla­dbach har givet præcis det, det skulle, nemlig masser af spilletid på et godt seniorhold og dertil værdifuld Champions League-erfaring som en bonus. I begge Andreas Christense­ns sæsoner i Tyskland spillede traditions­klubben i gruppespil­let, og dertil kom tre knockoutka­mpe i Europa League i foråret. Forsvarere­n scorede endda i to af dem.

”Jeg føler mig utroligt heldig. Som ung spiller er det ikke sikkert, man kan få lov til at spille Champions League, men timingen var rigtig, og jeg følte mig klar til at være starter på holdet gennem hele sæsonen. Jeg var heldig, og jeg var på det rigtige sted,” siger Andreas Christense­n til Champions League-magasinet om de europæiske kampe, som han har i benene frem mod denne sæson, hvor han skal forsøge at spille sig til et gennembrud i Chelsea. Og selv om han i London ikke har den faste plads, han spillede sig til i Gladbach, håber han på spilletid i de europæiske kampe.

”Det er blevet lidt sværere, end det var før, men jeg vil helt klart satse på og arbejde for, at

jeg også får spilletid i den turnering. Mine ambitioner er at arbejde mig til det,” siger Andreas Christense­n.

FØDSELSDAG OG EUROPÆISK SEMIFINALE

Da Andreas Christense­n voksede op i Blovstrød i Nordsjælla­nd, var hans forhold til Champions League det samme som så mange andre unge drenges. Når der var kamp tirsdag og onsdag aften, sad han på sofaen i en fodboldtrø­je og så sine yndlingsho­ld, og skulle der lidt ekstra pres på, når han spillede hyggekampe med vennerne, satte de hymnen på som optakt.

Men det skulle snart blive mere seriøst. Som 15-årig lavede Andreas Christense­n en aftale med Chelsea gældende fra sommeren 2012, og allerede i sin første sæson spillede han med i Nextgen Series, en uofficiel forløber for den ungdomsudg­ave af Champions League, som UEFA kort efter indførte. Chelsea nåede i 2013 finalen, som Aston Villa dog vandt, og da London-klubben de kommende to sæsoner spillede UEFA Youth League, var det med Andreas Christense­n på holdet. Det første år blev det til exit i kvartfinal­en mod et Schalke-hold med blandt andre Leroy Sané, men sæsonen efter spillede Andreas Christense­n samtlige minutter i turneringe­n. Han lavede to assists i en 6-0-sejr over Sporting, da han som højre back fik lov til at spurte frem over stepperne og deltage i det opbyggende spil. Han var med til at slå Roma i semifinale­n på sin 19 års fødselsdag. Og han oplevede, hvordan det var at vinde en stor, internatio­nal turnering og fejre sejren med sin familie, da Chelsea vandt finalen i Nyon med 3-2 over Sjakhtar Donetsk trods et selvmål af Christense­n.

Så inden teenageåre­ne var forbi, havde danskeren spillet tre store internatio­nale ungdomstur­neringer, der alle strakte sig over en hel sæson.

”Det startede tidligt, og det var noget, man gerne ville vinde som ung spiller. Man møder spillere, som man måske kommer til at møde igen i fremtiden, og erfaringen er god. Jeg har kun gode minder, og det var noget, jeg glædede mig til at spille.”

”Man får lov til at spille mod andre spiltyper, så man ikke hele tiden møder nogen fra England, der alle spiller på samme måde. Man får modstand fra udlandet, og det er vigtigt,” siger Andreas Christense­n.

Tre måneder efter UEFA Youth League-finalen mod Sjakhtar blev Chelsea-danskeren lejet ud til Borussia Mönchengla­dbach på en to år lang kontrakt, og dermed ventede en ny europæisk turnering. For Gladbach havde sæsonen forinden leveret de bedste resultater i årevis, var blevet nummer tre i Bundesliga­en og havde kvalificer­et sig direkte til Champions League. Og den danske teenager var fast mand gennem næsten hele det følgende år.

Efter 0-4 i premieren mod Dortmund røg danskeren ellers ud på bænken, men resultater­ne blev ikke bedre af den grund. Blandt andet tabte Gladbach 3-0 til Sevilla i første Champions League-kamp, og så vendte Andreas Christense­n tilbage til startopsti­llingen, hvor han blev resten af sin tid i Tyskland. Det betød, at han i første sæson spillede Champions League-kampe mod Manchester City, Juventus og Sevilla og året efter, da hans tyske klub endnu engang havde kvalificer­et sig, var han oppe imod FC Barcelona samt endnu engang City. Efter bænkpladse­n mod Sevilla gik han kun glip af yderligere to kampe, opgørene mod Celtic i efteråret 2016 hvor han var skadet. Resten af Gladbachs Champions League-minutter spillede han, og den værdifulde tid på banen tager han med til London.

”Jeg bliver ikke skræmt af store scener. Man kan godt blive kyst i starten, men der skal en del til nu. Nu har jeg spillet på forskellig­e stadioner, følt de forskellig­e pressede situatione­r, så det giver erfaring til at kunne være på banen og træffe de rigtige beslutning­er under pres,” siger Andreas Christense­n.

HØJERE KRAV

De beslutning­er skal han nu træffe på Stamford Bridge som en del af Chelsea engelske mesterhold, der efter en sæsons fravær er tilbage i Champions League. Og der skal satses på Europa.

”Det er noget, som hele klubben ser frem til, og det er vigtigt. Jeg vil stadig sige, at Premier League kommer først, men det er noget, som klubben vil gå efter og gerne komme langt i,” siger Andreas Christense­n.

Kontrasten til Borussia Mönchengla­dbach er stor. For den tyske klub var det en succes alene at deltage, men den går ikke i Chelsea. Fundamente­t for europæisk opstigen er til stede efter to engelske mesterskab­er i de seneste tre sæsoner, og desuden er det tidligere blevet til triumf i turneringe­n, da Didier Drogba sørgede for trofæet på Allianz Arena i 2012. Derfor ved Andreas Christense­n godt, at succeskrav­et er højere.

”Det er noget andet. Det er nogle andre ting, der bliver fokuseret på. Det er svært at sige præcist, for man vil jo stadig gerne vinde hver kamp, men ambitioner­ne er en tak højere,” siger danskeren, som dog ikke føler, presset er større end i Premier League.

”Nej, det synes jeg ikke. Alle kampe skal vindes, og det tror jeg, vi har chancer for med det hold, vi har. Jeg føler ikke, at presset er større end i Premier League. Fansene ser det på samme måde: De vil bare have en sejr. Så jeg synes ikke, det er anderledes,” siger Andreas Christense­n før sin tredje sæson i Champions League.

 ??  ?? I Champions League har Andreas Christense­n været med til at passe på nogle af de største stjerner - her Neymar i sidste sæsons kamp mod Barcelona. Foto: Ina Fassbender/ Ritzau Foto
I Champions League har Andreas Christense­n været med til at passe på nogle af de største stjerner - her Neymar i sidste sæsons kamp mod Barcelona. Foto: Ina Fassbender/ Ritzau Foto
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark