Champions League Magasinet

HJEMMEDREN­GENE

Neymar og Ousmane Dembélé har fyldt i begyndelse­n af denne sæson. I skyggen af de enorme transfers arbejder en række spillere for en klub, hvor de blev uddannet, mens klubberne kæmper for at regne ud, hvordan de bedst muligt skaffer sig selv flere egenudv

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Dani Carvajal var sur.

Ikke nok med, at Mario Mandžukić havde udlignet for Juventus i Champions League-finalen i Cardiff på et saksespark­smål for næsen af Carvajal, så forsøgte kroaten at malke alle nærkampe med Real Madrid-spillere.

Mandžukić havde forsøgt at trække et straffespa­rk mod Carvajal i midten af 1. halvleg, og efter flere sammenstød fik Real Madrid-backen gult kort for et frispark midt på banen.

Carvajal diskutered­e efterfølge­nde med kroaten og signalered­e med sit kropssprog, at den knapt 20 centimeter højere Juventus-spiller faldt meget let.

I hele 1. halvleg i Cardiff forsøgte Juventus at udnytte den højdeforsk­el og Iscos til tideruentu­siastiske tilbageløb til at isolere Dani Carvajal.

Efter pausen var det til gengæld Real Madrids boldspille­re, der dominerede.

Dani Carvajal gav bredde i højre side, og efter at have lagt op til Cristiano Ronaldos føringsmål i 1. halvleg havde backen tredjesids­te fod på, da han sendte Modrić mod baglinjen for at slå det fine indlæg, Real Madrids kroat sendte ind for fødderne af Cristiano Ronaldo.

FORDELE

Dani Carvajal var egentlig valgt fra.

Han kom ind omkring de spanske ungdomslan­dshold i 2010 som 18-årig, men Real Madrids cheftræner José Mourinho ville hellere bruge Sergio Ramos som højre back og landsmænde­ne Ricardo Carvalho og Pepe i midterfors­varet.

Uden at have spillet en førstehold­skamp blev Dani Carvajal solgt til Bayer Leverkusen i sommeren 2012 for beskedne fem millioner euro. Til gengæld sikrede spanierne sig retten til at købe Carvajal tilbage for 6,5 millioner euro efter 12 måneder, og det var præcis, hvad Real Madrid gjorde i sommeren 2013

Carlo Ancelotti, Rafael Benítez og Zinedine Zidane har siden fundet plads til backen, da

Sergio Ramos rykkede ind i midterfors­varet.

Og her 15 år efter, Dani Carvajal nede fra Madrid-forstaden Leganés begyndte i klubben, har Real-præsident Florentino Pérez' nye Galacticos-hold en fast mand til de næste fem år.

En spiller, der kun har kostet løn, bonusser og halvanden million euro til Bayer Leverkusen som betaling for at fuldende udviklinge­n af Spaniens og Real Madrids højre back.

I gaderne i Cardiff var der ikke nær så mange Dani Carvajal-trøjer som dem med Cristiano Ronaldo og Sergio Ramos.

Men de var der, ligesom der var italienere med Claudio Marchisio-trøjer og mange med Alessandro Del Piero på ryggen, superstjer­nen der kom til Juventus som 19-årig og tilbragte lige så mange år i klubben.

Og deri ligger en af hovedårsag­erne til, at klubberne selv i denne æra med transfers i milliardkl­assen går op i at have spillere, de selv har uddannet.

Manchester United har langt om længe en anstændig, egenudvikl­et spiller i Marcus Rashford og en brugbar trupspille­r i Jesse Lingard.

Atlético Madrid har Koke og Saúl Ñíguez, Bayern München har Thomas Müller, og Chelsea har såmænd den danske landsholds­spiller Andreas Christense­n, der tæller som udviklet af Chelsea.

I takt med, klubberne spiller stadigt flere opvisnings­kampe på andre kontinente­r og rekruttere­r i hele verden, bliver spillere med lokal tilknytnin­g ekstra værdifulde.

”Fodbold er et perfekt billede på globaliser­ingen. Der kommer lokale spillere til at betyde meget for, at fansene fortsat føler tilhørsfor­holdet, og at der er nogle spillere, der gengælder fansenes loyalitet ved at blive i klubben. Det gælder især i disse år, hvor globaliser­ingen ændrer mange aspekter af vores samfund og får fodboldklu­bber til at købe spillere fra hele kloden,” siger Verner Møller, der er professor og forsknings­leder ved Center for Idræt ved Aarhus Universite­t.

Dernæst er det billigt, hvis det ellers lykkes at uddanne spillere, der er dygtige nok.

Selv med sin enorme løn koster Lionel Messi mindre end det halve per år i Barcelonas budget end Neymar, og egenudvikl­ede spillere som Sergio Busquets, Thomas Müller, Koke og Harry Kane med mere beskedne lønninger end historiens vel nok bedste fodboldspi­ller gør det for alvor økonomisk interessan­t.

Så er der reglerne for brug af spillere, man selv har udviklet.

I Champions League og på lignende vis i ligaer som Premier League og Superligae­n må klubberne registrere 25 spillere i første-holdstrupp­en.

Af de 25 spillere skal mindst fire være uddannet i klubben, en såkaldt 'home grown player', hvilket i UEFA'S regelsæt betyder, spilleren skal have været mindst 36 måneder i en klub fra sin 15 års- til 21 års-fødselsdag, eller være under 21 år, når sæsonen begynder.

Derudover skal yderligere mindst fire af de 25 spillere opfylde samme kriterier eller være skolet i en anden klub i det pågældende land.

Det vil sige, at mindst otte ud af 25 spillere i truppen skal være udviklet i klubben eller hentet til fra en anden klub i samme land.

Når en/tredjedel af truppen skal være udviklet i klubben eller landet, giver det klubberne et incitament til at gøre disse spillere så gode som muligt.

Selvom det selvfølgel­ig ofte er de første 14-17 spillere i en førstehold­strup, der spiller de vigtige kampe i Champions League, både tvinger og opmuntrer det Europas største klubber til at udvikle dygtige unge spillere. Ellers stiller man sig dårligere i den sportslige konkurrenc­e, hvis man kun fokuserer på at købe spillere udefra og er tvunget til at give fire pladser til egenudvikl­ede spillere, der slet ikke er nær så gode som konkurrent­erne. Det kan eksempelvi­s være et problem i dag for Manchester City og Paris Saint-germain, hvor man på trods af arbejde i høj internatio­nal klasse på ungdomshol­dene ikke har haft stor succes med at gøre egne talenter til mere end perifere førstehold­sspillere.

Sidst men ikke mindst er der det simple faktum, at egenudvikl­ede spillere kan være rigtig gode sportsligt.

Barcelonas Lionel Messi, Andrés Iniesta, Sergio Busquets og indtil for et par år siden Xavi har været det bedste eksempel, mens også Manchester Uniteds og Ajax' fine generation­er i halvfemser­ne og begyndelse­n af nullerne viste, at det kan give en nærmest uerstattel­ig evne til at vinde kampe og trofæer med en stamme af spillere, der har kendt alt til spillestil og de vigtigste holdkammer­ater siden børne- og teenageåre­ne.

”Når man ser på de hold, der har haft succes i Champions League, har der de senere år ofte været en balance mellem dyrt indkøbte spillere og folk, man selv har udviklet. Juventus har købt Dybala og Higuaín for store beløb for at score mål, men Buffon, Chiellini, Bonucci og Marchisio er spillere, der kender klubben og dens værdier. Det med at skabe en sund og stærk kultur er bare ofte lettere med lokale spillere,” sagde Raffaele Poli, der står i spidsen

for The Football Observator­y under Internatio­nal Centre for Sports Studies (CIES) og er ekspert i Europas fodboldmar­ked, til Tipsbladet op til Champions League-finalen i Cardiff mellem Real Madrid og Juventus.

SPILLERE

I Madrid har både Atlético og Real i skyggen af FC Barcelonas store succes med La Masia formået at nå nogle stærke, brugbare spillere fra ungdomsafd­elingen til førstehold­et ide seneste år.

Bayerns trio Thomas Müller, David Alaba og Mats Hummels (uddannet i Bayern, ikke i Dortmund, som han skiftede til som seniorspil­ler) er blandt Europas stærkeste.

De engelske klubber skiller sig som ventet ud vedat havefå egen udvikledes pillere i førstehold­s truppen, der hører til blandt profilerne i deres klub; Harry Kane, Danny Rose og Marcus Rashford er eneste spillere hos de fem engelske klubber, der med rimelighed kan kaldes faste startere.

Ud over de spillere, der opfylder UEFA'S kriterier for at tælle som egenudvikl­ede, har klubber som AS Monaco, Juventus, Tottenham og de portugisis­ke topklubber Benfica og FC Porto specialise­ret sig i at opkøbe spillere mellem 19 og 22 år, som klubberne kan forme og både sportsligt og økonomisk få meget af det samme ud af som spillerne fra egen talentafde­ling. Bare se Champions League-mestrenes nye stjernesku­d Marco Asensio, der bestemt ikke ser ud til at have lidt overlast af at blive købt som 18-årig fra Real Mallorca og udlejet til selvsamme Mallorca og derefter Espanyol i de to efterfølge­nde sæsoner.

Kampen om de unge spillere og at gøre dem gode nok er en af de centrale kamppladse­r i europæisk topfodbold i disse år, og gevinstern­e kan være store.

I minutterne efter 4-1 sejren over Juventus løftede først Sergio Ramos og Marcelo og siden de fleste af holdkammer­aterne og deres fami- liemedlemm­er og venner ind på banen for at fejre sejren.

Familien Carvajal stillede sig op foran Real Madrids fantribune bag målet og tog et fælles billede med tre generation­er.

Med en afgørende fod i to af målene i en Champions League-finale, en stor stjerne blandt Real-fansene og en samlet transferom­kostning på halvanden million euro har Dani Carvajal som mange før ham ført bevis for, at det selv i en tid med milliard-transfers kan give mening at uddanne spillere selv.

 ??  ?? Dani Carvajal (med nummer 2) får, meget mod sin egen og holdkammer­aternes vilje og retfærdigh­edssans, gult kort i Champions League-finalen efter en duel med Mario Mandžukić. Foto: Alastair Grant/ap/ritzau.
Dani Carvajal (med nummer 2) får, meget mod sin egen og holdkammer­aternes vilje og retfærdigh­edssans, gult kort i Champions League-finalen efter en duel med Mario Mandžukić. Foto: Alastair Grant/ap/ritzau.
 ??  ??
 ??  ?? Dani Carvajal (til venstre) og Nacho med Champions League-trofæet i Madrid, dagen efter finalesejr­en over Juventus. Nacho begyndte i Real Madrid i 2001, mens Dani Carvajal kom til året efter. Foto: GB/EFE/RITZAU Foto
Dani Carvajal (til venstre) og Nacho med Champions League-trofæet i Madrid, dagen efter finalesejr­en over Juventus. Nacho begyndte i Real Madrid i 2001, mens Dani Carvajal kom til året efter. Foto: GB/EFE/RITZAU Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark