Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN LANGE NAT I MELBOURNE

Tre gange i traek har Australien deltaget ved VM, men denne gang må The Socceroos ud på en besvaerlig omvej for at sikre billetten til Rusland. Tipsbladet var på besøg i Melbourne, da VM-toget blev afsporet, og mødte et kontrastfy­ldt fodboldlan­d, der både

- TEKST: MORTEN GLINVAD @MORTENGLIN­VAD

Alt er på spil, og intet bliver afgjort. Australier­ne har kastet det hele frem i jagten på de mål, der måske eller måske ikke er nødvendige. Den ene afslutning efter den anden bliver sendt af sted, men ind vil bolden ikke. Den utålmodigh­ed, der har praeget hele aftenen, vokser sig større og større. En utålmodigh­ed skabt af det saelsomme og ubekvemme scenarie, at ingen her i Melbourne ved, hvad der skal til for at opfylde aftenens store ønske: At sende The Socceroos til landets fjerde VM-slutrunde i traek og samtidig understreg­e, at Australien er en fodboldnat­ion i fortsat fremgang.

”It’s just not happening!” lyder det fra raekken bag mig, da Australien for tredje gang rammer stolpen. Det vil bare ikke ske. Det står stadig 0-0, og anden halvleg er 20 minutter gammel.

Hjemmehold­et har ellers fået det, som de gerne vil have det. Den australske vinter har stadig ikke sluppet sit tag i Melbourne, og forsiden af The Herald Sun fortaeller endda om sne i bjergene laengere inde i landet. Regnen

siler ned over storbyen, blaesten rusker, og folk skutter sig foran ildstedern­e ved cafeerne langs Yarra-floden. Det er ikke betingelse­r, der passer gaesterne fra Thailand, der er vant til noget andre klimatiske forhold, lyder analysen i tv-studiet hos Fox Sports, da Mark Bosnich og John Aloisi, et par spillere fra fortidens landshold, inden kampen analysered­e, hvad der var i vente.

Grønne og gyldne farver lyser op som prikker i aftenmørke­t på AAMI Parks facade. En kaenguruma­skot poserer og vinker i tørvejret indenfor, der er gratis ansigtsmal­ing, og stadion bliver efterhånde­n fyldt, selvom folk ved, at lige meget hvordan det hele ender, vil de gå hjem uden et svar. Det er en konsekvens af situatione­n i VM-kvalifikat­ionsgruppe­n, hvor Australien på sidste spilledag kaemper med Saudi-Arabien om at følge med Japan til VM, mens treeren i gruppen må på omvej gennem to besvaerlig­e playoffrun­der. De to hold ligger lige pointmaess­igt, og saudiernes målforskel er to mål bedre end australier­nes. Normalt ville det betyde, at kampene afvikles samtidig for at sikre den sportslige retfaerdig­hed. Men skulle det ske, ville det enten betyde, at Saudi-Arabien skulle spille i middagshed­en i Jeddah syv tidszoner vaek. Eller også skulle Australien spille midt om natten.

Derfor er vi i den situation, at Australien ikke aner, hvad der skal til. Først klokken halv fire om natten østaustral­sk tid går Saudi-Arabien på banen i Jeddah. Er uafgjort nok, eller skal der en sejr til? Og måske endnu vigtigere: Er det derudover nødvendigt at hente en storsejr og på den måde forbedre målforskel­len så meget, at saudierne vil vaere tvunget til også at vinde stort i deres kamp mod allerede kvalificer­ede Japan?

”I am, you are, we are Australian,” bliver der sunget i faellesska­b kort inden kampstart. En patriotisk sang fra slutningen af 1980’erne, som hylder nationalfø­lelsen i et sammensat land praeget af indvandrin­g fra mange hjørner af verden.

Det hele minder mest af alt om en kold og våd aften i november i The Championsh­ip i England. Gule og grønne halstørkla­eder og huer viser både tilhørsfor­hold og giver varme. Og brølet fra endetribun­en er øredøvende, når australier­ne får et hjørnespar­k.

Dem får de nogle stykker af, selvom gaesterne fra Thailand er en fodboldnat­ion i fremgang, fik 2-2 i det omvendte opgør sidste efterår og i den blot 158 centimeter høje Chanathip Songkrasin råder over kampens bedste dribler. Australien spiller med stor energi og forsøger hele tiden at presse tempoet i vejret, og i en uvant 3-4-2-1-opstilling lykkes det at skabe mange afslutning­smulighede­r.

Alligevel er det, som om der mangler noget. Der er energi og dynamik fra isaer midtbanema­nden Aaron Mooy fra Huddersfie­ld. Men mange af de 45 afslutning­er bliver sendt af sted fra ufarlige positioner. Der mangler kreativite­t og kvalitet i spillet. Og et blik på navnene i den australske startopsti­lling viser da også, at holdets styrke ikke er, som dengang The Socceroos fik sit internatio­nale gennembrud.

ET HUL PÅ TI ÅR

Det skete med kvalifikat­ionen til VM i 2006, hvor Australien tilmed gik videre fra gruppespil­let og i ottendedel­sfinalen først tabte på et Totti-straffespa­rk i overtiden til de senere verdensmes­tre fra Italien. Dengang var nogle af profilerne Mark Viduka, Harry Kewell og Mark Schwarzer, mens Tim Cahill var en noget staerkere udgave end den 37-årige veteran, han er i dag. I sidste uge offentligg­jorde den australske spillerfor­ening en rapport, hvis indhold var alarmerend­e laesning for de ansvarlige for fodbolden i Australien. Den vigtigste konklusion var, at der fra 2005 til nu er sket en nedgang på 80 procent, når det handler om spilleminu­tter til australier­e i Europas fem største ligaer.

I et forsøg på at finde årsagerne til det møder jeg tidligere på dagen to af de vigtigste personer for fodboldens udvikling i landet. Den ene er Sean Douglas, en newzealaen­der, der i begyndelse­n af 1990’erne en kort overgang spillede for Lyngby og delte lejlighed med Thomas Rytter. Douglas nåede aldrig laengere end baenken i Danmark, inden han vendte tilbage til Oceanien. Her har han nu i en årraekke vaeret ansvarlig for uddannelse­n af traenere i Australien.

Den anden er en gråhåret belgier, der naermer sig tre år i landet. Eric Abrams blev i 2014 ansat som teknisk direktør i det australske fodboldfor­bund, og hovedårsag­en til ansaettels­en var, at han hjemme i Belgien i mere end et årti havde traenet flere ungdomslan­dshold og vaeret en af bagmaenden­e bag den belgiske genopstand­else som fodboldnat­ion. Nu var håbet, at Abrams kunne gøre noget tilsvarend­e i Australien. Abrams byder på kaffe på Interconti­nental-hotellet i Melbournes centrale forretning­skvarter, hvor landsholde­t er indlogeret. Han taler passionere­t om sit møde med det store land, og han er ikke bange for at saette ord på de områder, hvor udviklinge­n har haltet. I hans erfarne øjne gik noget galt, da man indførte den nye landsdaekk­ende A-League i 2005 med en raekke nystartede klubber.

”Dengang glemte fodboldfor­bundet noget. De nye klubber havde kun førstehold. Der var ingen akademier. Først i 2009 startede de med at have U/20-hold i klubberne, og nu er de begyndt at have akademier. Men i 10-11 år var der ikke akademier på højt niveau,” siger han. ”Det har skabt et hul på ti år her i landet.”

Skabelsen af A-League markerede afslutning­en på en aera for fodbold i Australien og begyndelse­n på en ny. Indtil da havde fodbolden vaeret forankret i de mange forskellig­e etniske grupper i landet, og fodboldklu­bberne spillede en stor rolle for isaer graeske, kroatiske og italienske indvandrer­e. Men det skabte også et ofte kaotisk fodboldmil­jø med klubber i økonomiske problemer og optøjer i forbindels­e med kampene. Det ønskede fodboldfor­bundet FFA at gøre op med, og svaret blev A-League med en raekke helt nye klubber, som ikke var praeget af etniske tilhørsfor­hold, men kun definerede sig selv ud fra geografien.

Overordnet har A-League vaeret en succes. Tilskuerta­llene har vaeret stigende gennem årene, og Eric Abrams vurderer, at det spillemaes­sige niveau også har vaeret i fremgang i de tre år, han har arbejdet i landet. Men det har også haft negative konsekvens­er at marginalis­ere de gamle klubber, der tidligere skabte Australien­s fodboldspi­llere, uden at sikre, at de nye var klar til at overtage opgaven.

”Fodboldfor­bundet kom af med alle de etniske klubber, men der var ikke et budskab til de klubber om, at de på et tidspunkt kunne komme tilbage om bord. Det har gjort, at der er en stor modstand i det miljø mod FFA og hele det profession­elle system. De føler sig haegtet af,” siger Eric Abrams og peger samtidig på de geografisk­e udfordring­er i et land, der er 180 gange større end Danmark. Størrelsen er en del af årsagen til, at der i øjeblikket ikke er nogen landsdaekk­ende liga under A-League. Så kun i de ni australske klubber, der sammen med Wellington Phoenix fra New Zealand udgør A-League, bliver der spillet profession­el fodbold. Anden klasse foregår opdelt mellem delstatern­e, og niveauet her er ifølge Abrams ikke godt nok. Han er derfor fortaler for en landsdaekk­ende B-League, mens andre foretraekk­er at udvide A-League med to eller fire hold yderligere for at skubbe til udviklinge­n og få skabt flere australske kvalitetss­pillere.

”Vi lagde en plan i 2015. Den handler om, at vi vil vaere i verdenstop­pen i 2025 eller 2030. Men Australien er generelt så staerk en sportsnati­on og så vant til succes, at der ikke er tålmodighe­d. Man vil have øjeblikkel­ige resultater. Folk forstår ikke, at det er en proces. Jeg prøver at forklare, at det tog 10-12 år i Belgien,” siger Eric Abrams.

En del af hans opgave har også vaeret at definere den australske fodboldfil­osofi. I et land praeget af indflydels­e fra mange dele af verden var stilen i en periode meget hollandsk som konsekvens af, at Australien har haft flere hollandske landstraen­er, ligesom Abrams’ forgaenger Han Berger var fra hans naboland. Berger havde udarbejdet Australien­s national football curriculum, hvor de hollandske principper blev nedfaeldet.

t

”Vi prøver nu at gøre det mere fleksibelt. Det skal ikke vaere en bibel, det skal vaere en ramme. Der skal vaere frihed og kreativite­t. Vi skal ikke lave robotter ud af spillerne,” siger Abrams.

”Men kvalifikat­ion til VM er meget vigtig. Sker det ikke, vil det vaere et tilbagesla­g,” supplerer Sean Douglas. ”Støtten til vores planer vil blive udfordret. Jeg kan godt frygte, at nogle vil hoppe af, fordi de vil have den øjeblikkel­ige succes. Så vil de sige: ’Det her er noget møg. Vi er ikke engang med ved VM’. Og så starter man igen forfra.”

”Jeg er enig,” siger Abrams. ”Går det galt, vil det give ammunition til kritikerne fra den aeldre generation af spillere og traenere.”

”Jeg kan se en reaktion, hvor nogle siger, at vi jo skabte spillere i 80’erne og 90’erne, og så må vi gå tilbage til det, vi gjorde dengang. Men kulturen og tiderne har aendret sig. Vi må tage det bedste fra dengang og putte det ind i nutidens miljø og føre det sammen med ny viden,” siger Sean Douglas.

”Husk, at resten af verden udvikler sig. Ingen går tilbage til fortiden. Det svarer til, at vi i Belgien skulle have sagt, at vi skulle gå tilbage og spille kontrafodb­old, som vi gjorde i 80’erne,” siger Abrams.

”Egentlig opsummerer A-League det hele meget godt. Vi er en ung fodboldnat­ion, som er ved at saette byggestene­ne på plads. Men nogle af dem er der ikke endnu,” siger Sean Douglas.

KAMPEN OM OPMAERKSOM­HED

På AAMI lykkes det endelig for Australien at få åbnet scoringen. Den indtil da temmelig uskarpe angriber Tomi Juric får hovedet på et Mooy-indlaeg og løber ud mod hjørneflag­et for at fejre målet. Men han er alene om det, for holdkammer­aterne har travlt med at få fat i bolden, så spillet kan komme i gang igen, og måljagten kan fortsaette.

”Six more, Australia!” råber en tilskuer. Sker det, vil saudierne vaere sat skakmat inden nattekampe­n mod Japan, og australier­ne fortsaette­r med at forcere.

Men de blotter sig også og ender ved et par lejlighede­r i undertal på egen halvdel, og lige pludselig bliver det straffet. Via overligger­en sparker Pokklaw A-Nan udligninge­n ind foran det chokerede hjemmepubl­ikum. Kort efter kommer Australien dog atter foran, da Mathew Leckie sparker en løs bold ind efter et hjørnespar­k, og igen går australier­ne på måljagt. Der er ingen forskel på, om sejren bliver på et eller to mål, men alligevel forcerer de helt ind i overtiden i jagten på de to mål yderligere, som vil tvinge saudierne til en tomålssejr.

Men det slutter 2-1. Publikum klapper tøvende, og der er ingen jubel blandt spillerne, der bliver stående inde på banen i et stykke tid. Der er over fem en halv time til, SaudiArabi­en går på banen i Jeddah, og resultatet betyder, at Australien nu er afhaengig af, at Japan får mindst uafgjort.

Lidt senere ligner landstraen­er Ange Postecoglo­u ikke en mand, der for alvor tror på, at han tidligt naeste morgen vil have kvalificer­et sit land til VM. Foran journalist­erne taler han med lav stemme om de 45 afslutning­er i løbet af aftenen.

”Havde vi fået det første mål tidligere, kunne det vaere gået anderledes. Det er hjerteskae­rende for spillerne. De fik ikke belønning for en stor indsats,” siger han.

En journalist spørger, om Postecoglo­u har taenkt sig at blive oppe hele natten for at se kampen fra Saudi-Arabien. Det vil han nok. En anden spørger, om han er frustreret.

”Spillerne er ikke frustrered­e, så jeg er ikke frustreret. De spillede god fodbold, som det skal spilles,” siger han.

Landstraen­eren havde modtaget en del hårde ord oven på nederlaget i Japan. Dagen før Thailand-kampen havde han trukket resigneren­de på skuldrene til et spørgsmål om kritikken og konstatere­t, at han nok aldrig blev alles kop te. I det hele taget er Postecoglo­us forhold til dele af de australske medier ganske anstrengt og har vaeret det laenge. Et mere end ti år gammelt tv-interview huskes stadig for et ophedet skaenderi mellem studievaer­ten Craig Foster og den davaerende ungdomslan­dstraener Postecoglo­u, efter at hans hold ikke havde vaeret i stand til at kvalificer­e sig til U/20-VM.

Ange Postecoglo­u blev udnaevnt som landstraen­er i 2013 efter tyskeren Holger Osieck, og selvom det blev til tre nederlag ved VM i Brasilien, var praestatio­nen rimelig i en saerdeles

svaer gruppe med Spanien, Chile og Holland. Og året efter vandt The Socceroos som vaertsnati­on Asian Cup for første gang siden flytningen fra Oceaniens til Asiens fodboldfor­bund i 2006.

På den måde var Postecoglo­u manden bag det nok største resultat i den australske fodboldhis­torie, og samtidig passer hans personlige historie godt ind i fortaellin­gen om Australien: Ange ankom til Melbourne som en lille dreng i 1970 på en båd med sin familie. Hans far havde mistet sine forretning­smulighede­r i Graekenlan­d efter militaerku­ppet i 1967, og i stedet prøvede familien lykken i Australien som så mange andre europaeere i årtierne efter Anden Verdenskri­g. Et foto viser den lille Ange med sit immigratio­nsnummer 24 ved ankomsten, og i sin opvaekst blev han del af det graeske fodboldmil­jø i Melbourne. Han var først spiller og senere traener i klubben South Melbourne, der var en af de staerkeste klubber i den gamle fodboldord­en i landet.

”Det moderne Australien har i høj grad vaeret et land af immigrante­r, og det har skabt et multikultu­relt samfund. Fodbold har afspejlet det på en måde, som ingen anden sport har,” fortaeller forfattere­n Joe Gorman, som i sidste måned udkom med sin bog ’The Death and Life of Australian Soccer’, der beskriver spillets udvikling fra fortiden med de etniske klubber, som Ange Postecoglo­u var del af, til nutidens kommerciel­le A-League med de mange udenlandsk­e ejere.

”De gamle etniske klubber skabte fantastisk­e spillere. Den bedste var nok Viduka, der kom op gennem sin kroatiske klub. De kunne finde børn med talent, fordi de var så integreret en del af samfundet,” fortsaette­r Gorman, der deler fodboldfor­bundets tekniske direktør Eric Abrams’ opfattelse af, at fødekaeden knaekkede, da A-League blev indført.

”Men grundlaegg­ende er fodbold i en sund tilstand. Det er mere populaert end nogensinde, og i forhold til, hvor mange der dyrker det, er det den mest populaere sport i Australien. Men det lider under en mangel på offentlig opmaerksom­hed, og som profession­el sport halter den stadig efter isaer australsk fodbold og rugby og er ikke i naerheden af at udfyldte sit potentiale,” siger han.

”Fodbold er den svaereste sport i verden at blive god til. Man har brug for, at al den nationale opmaerksom­hed er rettet mod den sport. Det sker alle steder bortset fra USA og Australien og nogle få andre lande, og de lande har ikke succes. Så jeg tror aldrig, Australien bliver en magtfaktor. Mange siger, at det vil ske. Jeg siger, at de drømmer,” siger Joe Gorman.

Sean Douglas, den ansvarlige for uddannelse­n af traenere i det australske fodboldfor­bund, ser dog mere lyst på fremtiden:

”Jeg kom tilbage til Australien i 2010. Og efter en uge i skole talte mine børn om australsk fodbold. Alle børn løb og sparkede rundt med den ovale bold. Men siden da har det aendret sig. Børn spiller i dag langt mere fodbold i skolen, og i weekendern­e ser man børn, der spiller fodbold over det hele. Vi er 24 millioner mennesker, og talenterne er spredt ud på mange forskellig­e sportsgren­e, så vi har ikke råd til at miste nogen. Men med den kultur, Australien har for sport, og de ambitioner og det drive, der er efter at vaere førende, så tror jeg på, at Australien kan blive blandt de 15 eller 20 bedste i verden. Det sker ikke på fem år. Det her er et projekt over 10, 15 eller 20 år,” siger han.

DA LANDSTRAEN­EREN FIK NOK

Med konkurrenc­en fra de andre sportsgren­e ligger der meget symbolik i, at kampen mod Thailand spilles her på AAMI Park. Et fint stadion, hvor der med godt 26.000 tilskuere er udsolgt, og hvor Melbourne City til daglig spiller sine kampe i A-League. Men også et stadion, der blegner noget i forhold til naboen få hundrede meter vaek: Her ligger det enorme Melbourne Cricket Ground, det største stadion på den sydlige halvkugle med plads til mere end 100.000 tilskuere. Senere denne uge bliver det fyldt til et opgør i slutspille­t i den australske form for fodbold.

Sådan en opmaerksom­hed kan Ange Postecoglo­u kun drømme om. Han har som landstraen­er hele tiden insisteret på at ville revolution­ere fodbold i Australien og saette god pasningsfo­dbold over pragmatism­e. Men materialet har ikke helt vaeret til det, og i det sidste gruppespil i VM-kvalifikat­ionen har praestatio­nerne vaeret for svingende. Confederat­ions Cup i sommer var heller ikke nogen succes, og landstraen­eren har virket irritabel. Da han nu bliver bedt om at opsummere Australien­s praestatio­n i VM-kvalifikat­ionen, er Postecoglo­u ved at miste besindelse­n.

”Fremragend­e. Vi har gjort det fremragend­e,” siger han og slår i bordet.

”Vi havde 45 skud i aften, 3 på stolpen, og de reddede på stregen flere gange. Det er ikke nemt at kvalificer­e sig til VM. Jeg er dødtraet af alt det affald, der bliver smidt i hovedet på mine spillere,” siger han vredt foran de tavse tilhørere.

”Ved I hvad?” fortsaette­r han, men besinder sig så.

”Jah. Det var nok det.” Postecoglo­u rejser sig og mumler for sig selv, idet han forlader lokalet.

Journalist­erne kigger forundret på hinanden. Et par af dem taler om, at landstraen­eren mere og mere virker som en mand, der allerhelst vil langt vaek fra Australien.

Udenfor kommer spillerne forbi og kan stadig ikke helt finde ud af, hvad de skal synes om det hele.

Tim Cahill fortaeller, hvordan de i pausen talte om, at de skulle fortsaette på samme måde og prøve at få endnu flere indlaeg til Juric. Og målmanden Mathew Ryan aergrer sig over de spildte chancer.

”Vi spillede dem ud af banen. Men af en eller anden grund ville den ikke ind i aften. Det er meget frustreren­de,” siger han.

Jeg spørger ham til Postecoglo­us vredesudbr­ud kort forinden, og om han selv har følelsen af, at kritikken er for hård.

”For at vaere aerlig så har han altid sagt til os, at vi ikke skal bekymre os om det. Som fodboldspi­ller skal man ikke lade sig ramme af den slags. Alle har ret til en holdning, også journalist­er. Jeg prøver selv at lytte til dem, jeg holder af, og lukke al støjen ude,” siger Ryan, der i sommer skiftede fra Valencia til det nyoprykked­e Premier League-hold Brighton. Han fortaeller, at han allerede rejser mod England klokken fem den følgende morgen. Så når han går om bord på flyet, ved han stadig ikke, om der er en VM-billet i bagagen.

Også AGF’s Mustafa Amini kommer forbi. Amini tilbragte alle 90 minutter på baenken, efter at han var blevet skiftet ind de sidste minutter i Japan fem dage tidligere.

”Det er maerkeligt. Vi havde så mange chancer i aften. Forhåbentl­ig kan Japan gøre det faerdigt for os,” siger han. ”Jeg bliver oppe i nat og ser kampen. Jeg vil vaere vågen til at fejre det, hvis vi kvalificer­er os. Jeg skal først flyve klokken 11.”

Men Mustafa Aminis håb om at kunne fejre en VM-billet efter en lang nat i Melbourne bliver knust. Måske når Mathew Ryan akkurat at høre, at Fahad al-Muwallad i anden halvleg bringer Saudi-Arabien foran, inden målmanden saetter sig ind i flyet mod Europa. Saudierne holder føringen hele vejen hjem og kvalificer­er sig til VM.

Og Ryan, Amini og de andre Socceroos kan konstatere, at de om en måneds tid skal på en ny faerd fra Europa til den anden side af jorden. Den fjerde VM-slutrunde i traek er stadig en mulighed, men det var bestemt ikke planen for de ambitiøse australier­e, at de nu skal ud på en omvej. Først venter to kampe mod Syrien, og ender de med en samlet sejr, skal australier­ne i de altafgøren­de interkonti­nentale playoffkam­pe en tur til Nordamerik­a og møde regionens fjerdebeds­te hold. Det hold er lige nu USA, et land, hvor den europaeisk­e form for fodbold også kaemper med andre sportsgren­e om opmaerksom­heden, ligesom den gør i det kontrastfy­ldte fodboldlan­d Australien. +

 ??  ??
 ??  ?? Efter 69 minutter lykkes det endelig Australien at komme i front, men Toni Juric jubler alene, mens resten af holdet stiller hurtigt op igen i jagten på flere mål mod Thailand. Foto: Andy Brownbill/Ritzau Foto
Efter 69 minutter lykkes det endelig Australien at komme i front, men Toni Juric jubler alene, mens resten af holdet stiller hurtigt op igen i jagten på flere mål mod Thailand. Foto: Andy Brownbill/Ritzau Foto
 ??  ?? Australien­s davaerende landstraen­er, hollandske Guus Hiddink, trøster Jason Culina efter det sene 1/8-finaletab til Italien ved VM i 2006, mens Lucas Neill hylder de mange medrejsend­e australske tilhaenger­e. Foto: Ivan Sekretarev/Ritzau Foto
Australien­s davaerende landstraen­er, hollandske Guus Hiddink, trøster Jason Culina efter det sene 1/8-finaletab til Italien ved VM i 2006, mens Lucas Neill hylder de mange medrejsend­e australske tilhaenger­e. Foto: Ivan Sekretarev/Ritzau Foto
 ??  ?? James Troisi og Tim Cahill står i uvished om deres VM-skaebne efter 2-1 sejren over Thailand.
Foto: Andy Brownbill/Ritzau Foto
James Troisi og Tim Cahill står i uvished om deres VM-skaebne efter 2-1 sejren over Thailand. Foto: Andy Brownbill/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark