Ekstra Bladet - Tipsbladet

TOPSCORERE­N

-

Med målet mod West Ham har Christian Eriksen nu lagt sig alene på toppen af listen over danskere med mål i Premier League, og som den eneste aktive på topscorerl­isten kan han både udbygge føringen og se frem til at indtage førsteplad­sen i mange saesoner endnu, med mindre Nicklas Bendtner vender tilbage til England på et tidspunkt. Og det høje måltal skyldes ikke kun antallet af kampe, Eriksen er også den naestmest effektive dansker i Premier League, kun overgået af Ronnie Ekelund, der scorede fem mål for Southampto­n i 1994/95-saesonen.

t fase, hvor Danmark ikke havde lavet så mange mål i den seneste kvalifikat­ion, og det praegede mange af dem.”

”Det var også derfor, at vi spillede en venskabska­mp mod Liechtenst­ein bagefter, for jeg havde håbet, at vi kunne smadre dem, og vi scorede også fem, så det var okay. Men så spillede vi mod Armenien og scorede kun et enkelt mål, og Christian braendte et straffespa­rk, og så blev det bare 1-0,” fortaeller Åge Hareide om de sidste syv måneder af 2016, der altså begyndte så godt, men endte med nederlag til Polen i Warszawa og, endnu vaerre, til Montenegro i Parken, hvor der var masser af danske chancer men ingen mål til landstraen­erens store frustratio­n.

For den kamp har han siden set igen og igen, og ”resultatet bliver fandme ikke anderledes,” som han siger det. Men så lukkede 2016 med en 4-1 sejr over Kasakhstan og to mål af Eriksen, og selv om 2017 begyndte med 0-0 i Rumaenien, var den positive bølge begyndt at rulle.

”Vi måtte have en staerk modstander før kampen mod Polen, så vi fik fat i Tyskland i håb om, at de kunne give os noget at arbejde med rent defensivt og samtidig give os defensiv kraft til at stå imod Polen. Det gav os en god indgang til kampene mod Kasakhstan ude og Polen i Parken,” siger landstraen­eren om en venskabs- og EM-finalejubi­laeumskamp, der endte 1-1 med Eriksen som målscorer.

Han scorede også i 3-1 sejren i Almaty på et straffespa­rk, og mod Polen foldede han sig så helt ud som den storspille­r, man gang på gang har set for Ajax og Tottenham, for han lagde op til både det første og det andet mål, havde en afgørende fod i det tredje og satte et flot punktum med et skud fra distancen til det overvaelde­nde slutresult­at 4-0, før den danske storform rullede videre hen over Armenien med et enkelt frisparksm­ål fra den danske 10’er i 4-1 sejren mod den tidligere angstmodst­ander.

Så selvtillid avler selvtillid, og Eriksen har nu scoret i fire landskampe i traek.

”Ja, der er et godt momentum, og andre har også meldt sig på, for eksempel Thomas Delaney [der scorede tre mål i Armenien]. Dynamikken i holdet er anderledes, for vi har spillere med forskellig­e og gode kompetence­r, og så kommer vi godt frem, specielt med Christian på bolden, for han kan både afslutte selv og se andre muligheder.”

”Han er jo en fremragend­e spiller totalt set. Jeg snakker med mange traenere rundt omkring, traenere der kan vaerdsaett­e ham og kan se, hvad han kan som fodboldspi­ller. Han er en fantastisk fodboldspi­ller og sandsynlig­vis endnu bedre, end hvad folk tror. Han har fantastisk­e fødder, han laver gode oplaeg, han har gode afslutning­er, også fra distancen, hvilket er vigtigt i dag hvad angår at få trykket bolden igennem taette forsvar med to blokke foran feltet.”

”Jeg bliver lige fascineret, når jeg ser Atletico Madrid spille, for de har hele holdet stående med 10 mand foran feltet. Jeg har jo spillet mod dem med Malmö, så jeg ved, hvordan det er. Vi pressede dem på hjemmebane, men vi kunne ikke få et skud igennem, for der var så mange kroppe mellem bolden og målet.”

”Men med landsholde­t kan vi så spille en lang bold, så vi får en duel, og en duel er uforudsige­lig, for hvem ved, hvor bolden kommer hen? Det er svaerere for modstander­en end at spille en bold direkte op i fødderne, for så kan modstander­en nemmere kontroller­e det.”

”Så nogle gange kan det vaere godt at gå luftvejen, og der er det vigtigt at have spillere som Christian, der kan fange andenbolde­ne og tage det derfra. Som han gjorde det ved det andet mål mod Polen, hvor han vandt en bold fra Glik. Det er også en af kvaliteter­ne ved Christian, det genpres han har i sig. Hurtige fødder, op i genpres, overraske modstander­en,” siger Åge Hareide før de to afgørende VM-kvalifikat­ionskampe mod Montenegro og Rumaenien, hvor den første ikke kun er vigtig for Danmark, men også for hjemmehold­et.

Så mon ikke der kommer et højt pres fra Montenegro med plads til de lange bolde og efterfølge­nde andenbolde til Eriksen?

”Ja, der bliver plads til det. De er også hårde i presset, så vi skal ikke slå boldene lige op på vores folk. De kaemper hårdt, så det bliver en meget meget svaer kamp, men jeg tror, at vi har selvtillid­en inden i os. Vi har leveret en god praestatio­n, og så handler det om at komme tilbage til den, så jeg tror, at det er fuldt muligt at slå dem.”

”Og det er også en stor kamp for Danmark, men Danmark har kulturen til at gå ind i et slutspil, det har Montenegro ikke. Det er meget vigtigt, for det saetter altid en tvivl. Jeg kommer fra Norge, så jeg ved det. Det er så vigtigt, og det er derfor, at svenskerne altid kommer med. Det er kulturen. Danmark havde det samme i firserne. Vi har vaeret der, og så kan vi komme der igen,” siger Åge Hareide.

Og til det formål hjaelper det bestemt med en Christian Eriksen, der endelig har fundet sit niveau på landsholde­t. +

 ??  ??
 ?? Foto: Tim Ireland/ Ritzau Foto ??
Foto: Tim Ireland/ Ritzau Foto
 ??  ?? Åge Hareide siger tak for kampen til Christian Eriksen efter sejren over Kasakhstan i Parken. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Foto
Åge Hareide siger tak for kampen til Christian Eriksen efter sejren over Kasakhstan i Parken. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark