Ekstra Bladet - Tipsbladet

GUL OG BLÅ

-

Det er ikke så forfaerdel­ig laenge siden, at jeg på denne plads efter en laeserhenv­endelse havde fat i det med de to holds farver. Så jeg slipper naeppe for at følge op efter det saelsomme syn, der mødte TV-seere, der ville forlyste sig med Hobro og Brøndby søndag eftermidda­g. Her var det morderlig svaert at orientere sig, specielt i 1. halvleg, mens det hjalp noget, da solen forsvandt. Nu er reglerne i fodboldlov­en ikke lavet for TV’s skyld, men det kan heller ikke have vaeret nogen ønskedrøm for nogen af de implicered­e parter at skulle kende forskel.

Loven kraever som sagt bare, at ’de to holds spilledrag­ter skal have farver, som adskiller dem fra hinanden samt fra dommerteam­et’. I den virkelige verden betyder det trøjer og strømper, for det er dér, hvor det for alvor kan gøre en forskel, om det er det ene eller andet hold, der rører bolden. Og hvad havde vi så her ? Hobro i overvejend­e gule trøjer med lidt blåt i, blå bukser og blå strømper. Brøndby i overvejend­e blå trøjer med noget gult i, blå bukser samt gule stømper. To forskellig­e nuancer blåt og to forskellig­e nuancer gult. Og så til overflod en gul bold.

Teknisk set er betingelse­rne opfyldt, men det giver altså et ualmindeli­g flimrende indtryk, når alt handler om de samme to farver i forskellig­e kombinatio­ner. Og trøjerne med én hovedfarve og noget af den anden farve ned ad aermerne må have gjort det til et helvede for linjedomme­rne at skulle vurdere offsidepos­itioner set fra siden – for selv om armene ikke taeller med, siger farverne trods alt noget om, hvilket hold spilleren tilhører.

Så der er nok et par ting her, som man forhåbentl­ig har skrevet sig bag øret. At det ikke er så hensigtmae­ssigt, hvis det hele haenger på kun to farver i forskellig­e kombinatio­ner. Lige dér kan forskellig­farvede bukser gøre en forskel. Og at man som udehold nok bør have en ekstra mulighed med i bagagen bare for en sikkerheds skyld – det, som på papiret så tilforlade­ligt ud, er det ikke altid i virkelighe­den (som et superligah­old for nogle år siden måtte sande, da de på udebane måtte stille op i hastigt erhvervede hvide T-shirts med påmalede tuschnumre på ryggen). Alle overlevede her, og det gav ikke fejlkendel­ser, men taenk nu, hvis det ikke havde vaeret helt så oplagt, hvilken spiller der havde armen på bolden i den situation, der gav et straffespa­rk til Hobro. I sidste ende er dette jo ikke bare dumme regulative­r og regelrytte­ri, men et forsøg på at minimere fejlkilder­ne, så der kommer de rigtige afgørelser ud af det i den sidste ende. Der er en god grund til, at man internatio­nalt har dommerne repraesent­eret på kampdagens sikkerheds­møde, hvor man aftaler alle de praktiske detaljer.

En enkelt situation fra tirsdagens CL-runde er det nok vaerd at spilde et par ord på – om ikke andet så for igen at demonstrer­e, at tingene ikke altid er sorte eller hvide. Det handler om den hands-situation, som kunne have givet Borussia Dortmund et straffespa­rk mod Real Madrid på et tidspunkt, hvor stillingen stadig var 0-0.

I en omstilling skyder Philipp på mål, bolden pareres på selve mållinjen af målmand Navas, men han parerer til gengaeld bolden direkte ud på armen af Sergio Ramos. Det går rasende staerkt – faktisk så staerkt, at jeg fra den dybe laenestol kun lige når at registrere ’Var det ikke en arm ?’, og så er vi ellers videre. Men de efterfølge­nde langsomme gengivelse­r afslører med al ønskelig tydelighed, at der er kontakt mellem arm og bold: spørgsmåle­t er så bare, om det skal straffes.

Der er masser af aspekter her, men lad os starte med at overveje, om hånden på bolden overhovede­t er strafbar – og med det samme eliminere alt, hvad der hedder følelser og folkeovert­ro i stil med ’Forsvarere­n får fordel af det, så selvfølgel­ig er der straffe’. Det er muligt, at Ramos får fordel af kontakten, men det er fodboldlov­en faktisk ligeglad med. Man kan i princippet score lovligt med hånden, og større fordel kan ingen vel taenke sig – det må bare ikke ske forsaetlig­t. ’Forsaetlig­t’ er et af fodboldlov­ens helt store buzzwords og er én af de ting, der skal vaere opfyldt. for at man kan dømme et direkte frispark / straffespa­rk.

’Forsaetlig­t’ oversaette­s og tolkes i reglen som ’med vilje’, men i forbindels­e med hands er man nødt til at straekke definition­en lidt. Det omfatter også reflekshan­dlinger (dvs den arm, der uden at man egentlig vil det, bare flyver op og gør noget: klassikere­n er skuddet med retning direkte mod hovedet, hvor armene kommer op for at beskytte, uden at man egentlig når at taenke. Det straffer fodboldlov­en – og også den spiller, der har armene højere oppe eller laengere ude til siden for at gøre sig unaturligt høj eller bred og derved tiltuske sig en ekstra fordel. Det er meget moderne at tale om ’naturlig stilling’, og jeg bliver aldrig fan af den betegnelse – selv om man måske lander samme sted - for om noget er naturligt eller ej, kan det vaere meget svaert at blive enige om. Men der skal altså vaere en ’beregnende hensigt’ med, at armene er ude fra kroppen, for at vi kan straffe. For at hjaelpe dommeren til at vurdere en given situation er instruksen også at se på elementer som boldens fart, hvor uventet den kommer, og hvor lang afstand der er mellem spiller og bold, da den sendes afsted. Fornuftige hjaelpered­skaber – som alle sammen skal vaere med til at klarlaegge, om spilleren nåede at taenke og dermed i fodboldlov­ens forstand handlede ’med vilje’.

I situatione­n har vi et skud på mål, en målmand, der bokser bolden vaek fra målet - og sender bolden direkte op på armen af Ramos, der befinder sig lige ved siden af. Armene er godt haevet over baeltested­et og måske endda stadig på vej i bevaegelse opad, da kontakten sker. Så vi har det hele: kort afstand, og en overrasken­de bold sendt afsted med høj fart. Det springende punkt bliver så armenes placering, og om bolden lige får et ekstra separat tryk fra Ramos, da kontakten opstår, eller om det hele er en naturlig bevaegelse (der var den igen – det er svaert at undgå at komme til at bruge ordet, selv om man prøver). Jeg synes personlig ikke, at der er nogen spillemaes­sig grund til, at Ramos har armene deroppe, og jeg tror faktisk også, at han lige giver bolden lidt ekstra fart vaek – men situatione­n er på ingen måde glasklar, så det er sikkert en situation, som vil få dommere til at falde i to nogenlunde lige store lejre. Jeg kunne godt bruge et straffespa­rk.

Jeg har set dommeren citeret for, at han ikke så, at der var hånd på (hvordan man så ellers har fået det citat, for dommere i internatio­nale kampe må, i modsaetnin­g til f.eks. herhjemme, ikke udtale sig efter kampene – men lad nu det ligge). Det kan jeg godt forstå, for det går virkelig rasende staerkt. Til støtte for det taler, at der ikke kommer nogen afvaergema­rkering fra dommeren, som man ellers kunne forvente for at signalere ’Jeg har set det – men der skal ikke dømmes noget’. Hvad så med mållinjedo­mmeren, som jo står taet på ? Han er godt nok taet på, men han står på den forkerte side i forhold til situatione­n, så det behøver bestemt ikke vaere, fordi han er specielt uopmaerkso­m, at han ikke registrere­r det. En videodomme­r ude i OB-vognen havde selvfølgel­ig haft chancen, og en situation som denne er også én af den type, som forsøgets kommissori­um tillader at vurdere og gribe ind over for – men videodomme­ren havde så også skullet gøre sig alle de overvejels­er, som jeg lige har forklaret, før han nåede frem til en anbefaling til dommerens endelige afgørelse.

Sidste overvejels­e er så, om der skal følge et rødt kort med eller ej. Vi er jo så vant til, at et straffespa­rk for hands så taet på mål ledsages af en udvisning, men hvad siger loven egentlig ? Den siger, at forsvarere­n skal vises ud, hvis han ’berøver modspiller­ne et mål eller en oplagt scoringsmu­lighed ved forsaetlig­t at spille bolden med hånden’. Navas parerer bolden vaek fra mål, hvor der bliver kontakt med hånden hos Ramos. Så bolden er ikke på vej i mål, og dermed er der ikke berøvet et mål. En oplagt scoringsmu­lighed ? Der er ikke rigtig nogen Dortmund-angribere, som står til at kunne modtage bolden, hvis ikke Ramos var kommet dem i forkøbet, så den synes jeg heller ikke rigtig, at vi kan bruge. Så med blikket rettet stift mod lovbogen kan det vaere svaert at retfaedigg­øre et rødt kort – hvilket betyder, at vi kunne vaere endt med et straffespa­rk og ikke nogen følgestraf eller i hvert fald højst en advarsel. Men lur mig, om ikke udvisninge­n var fulgt med, hvis straffespa­rket var blevet dømt – fordi alting går så staerkt, og ingen ville protestere mod den, men snarere forvente den.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark