Ekstra Bladet - Tipsbladet

KAN TOTTENHAM HOLDE PÅ HARRY KANE?

- TEKST: THOMAS PYNDT

Det kraevede et managerski­fte i Tottenham, før Harry Kane gik fra at vaere lejesvend i andre klubber til at blive topscorer for sit favorithol­d. Men nu er han blevet så god så hurtigt, at der snakkes om hans fremtid, for kan Tottenham holde på deres angrebsstj­erne, hvis de ikke vinder nogle trofaeer? Et af de varmeste navne på rygtebørse­n er Real Madrid, som Tottenham møder to gange i Champions League over de naeste par uger.

Som anfører for det engelske landshold var det en del af sidste uges arbejde for Harry Kane at møde pressen før den sidste kvalifikat­ionskamp hjemme på Wembley mod Slovenien. Og efter en vanvittig september med 13 mål i otte klub- og landskampe havde medført en stribe rygtebaser­ede historier om et kommende bud fra Real Madrid på 200 millioner euro (1,5 milliarder kroner), var det naturligt, at der også blev listet et spørgsmål om en mulig fremtid i udlandet ind undervejs. Det svarede landsholds­anføreren på, som den høflige mand han er, og selv om Harry Kane på ingen måde kunne beskyldes for at give for meget vaek af sine overvejels­er, blev det alligevel til en historie.

The Sun skrev således i deres overskrift, at ”Real possibilit­y: Harry Kane puts Real Madrid on red alert,” mens Goal.com kaldte deres historie over citatet ”Harry Kane refuses to rule out Madrid.” Den slags overskrift­er kunne selvfølgel­ig kun skabe bekymringe­r blandt Tottenham-tilhaenger­ne, for det ville ikke vaere første gang, at man mistede en stor profil til kongeklubb­en i den spanske hovedstad. Først tog Luka Modric den vej i 2012 efter fire fine saesoner på White Hart Lane, og året efter fulgte Gareth Bale trop, så selv om Spurs har vaeret staerke i de seneste par saesoner og både er brudt ind i den engelske top fire og har kvalificer­et sig til Champions League to år i traek, taenk så hvad Tottenham kunne have vaeret i dag med Modric på midtbanen og Bale på kanten...

Men hvad var det egentlig, Kane svarede på spørgsmåle­t, om han nogensinde kunne finde på at skifte til en klub udenfor Premier League?

”Jeg ville aldrig sige nej, jeg ville aldrig sige ja. I fodbold ved man aldrig, hvad der kan ske, og man kan aldrig afvise noget. Det er ikke noget, som jeg helt sikkert vil, men det kunne ske. Det ved man aldrig. Men som du [spørgeren] sagde: Lige nu er jeg meget glad for at vaere, hvor jeg er, og det er det eneste, der betyder noget. Vi må se, hvad der sker, men lige nu er det det eneste, jeg fokuserer på,” lød det fra målkongen, hvilket altså var nok til at saette yderligere ild i gløderne under bålet af rygter om hans fremtid.

I Cristiano Ronaldo og Gareth Bale har den forsvarend­e dobbelte Champions League-vinder to offensive spillere i verdenskla­sse, omend aldrende for Ronaldos vedkommend­e, mens Isco centralt også er ved at vokse sig stor, men helt på toppen har der altid vaeret spørgsmåls­tegn om Karim Benzema.

Franskmand­en har vaeret i Madrid siden 2009 og står noteret for ganske imponerend­e 181 mål i 371 kampe, men han har kun i kortere perioder ramt det niveau, man måske forventede, og aktuelt er den snart 30-årige angriber endda fiberskade­t. Så på rygtebørse­n giver spekulatio­nerne om et køb af Kane bestemt mening, og de bliver naeppe mindre i de kommende uger, hvor Tottenham to gange i Champions League-regi skal op imod netop Real Madrid.

Første gang bliver på Santiago Bernabeu på tirsdag, før de to mødes igen på Wembley onsdag den 1. november, og det er tvekampe, som den formstaerk­e Kane glaeder sig meget til, blandt andet fordi han så kommer op imod et par af sine traeningsi­vrige forbillede­r i Gareth Bale og specielt Christiano Ronaldo

”Jeg har aldrig mødt Ronaldo, men jeg er selvfølgel­ig fan. Jeg er fan af alle store fodboldspi­llere, og han er en af de bedste, specielt for spillere i min generation.”

”Vi kommer nok ikke så meget op imod hinanden i løbet af kampen, men det er altid godt at spille mod de bedste i verden. De har et af de bedste forsvar med Ramos, Marcelo og den slags spillere. Jeg vil teste mig selv mod de bedste, og det har de helt sikkert vaeret i de seneste par år. Det bliver spaendende, og jeg går efter at levere en indsats på niveau med dem, jeg har leveret for nylig. Jeg har nok aldrig før haft så meget selvtillid,” sagde Tottenham-angriberen sidst, han var i Champions League-kamp og leverede et perfekt hattrick på Cypern mod APOEL efter mål med venstre, højre og hovedet.

Det var hans sjette hattrick i 2017, og et par dage efter leverede han endnu en historisk praestatio­n, da hans to mål i Huddersfie­ld sendte ham op på 84 Premier League-scoringer, hvilket er praecis det samme antal, som Cristiano Ronaldo nåede i seks saesoner og 196 kampe for Manchester United. Men Kane gjorde det altså et par år hurtigere via 123 kampe.

LIDT SHEARER OG LIDT SHERINGHAM

I starten var der ellers ikke noget, der tydede på, at Harry Kane skulle blive rekorderne­s mand, tvaertimod var han en langsom starter i forhold til Cristiano Ronaldo og andre offensive teenage-faenomener. Således var Kane naesten 21 år, før han i sin niende ligakamp for første gang kom på scoringsta­vlen for Tottenham i Premier League-regi (helt praecis 20 år og 253 dage), hvilket var meget langt fra for eksempel Ronaldo, der havde scoret ni i 68 kampe for Manchester United i den alder, og endnu laengere fra portugiser­ens holdkammer­at Wayne Rooney (42 mål i 132 ligakampe) og Liverpools tidligere teenage-faenomen Michael Owen, der havde scoret 50 mål i 98 ligakampe, da han havde samme alder som Kane.

Men det gjorde selvfølgel­ig ikke glaeden mindre for den unge Tottenham-angriber, der scorede i 5-1 sejren over Sunderland den 7. april 2014, for det havde han kaempet for i mange, mange år.

Harry Edward Kane blev født den 28. juli 1993 i Chingford i den nordøstlig­e udkant af London, og han blev født ind i en familie af Tottenham-tilhaenger­e, der gerne tog turen otte kilometer ind mod centrum for at se de lokale helte på White Hart Lane. Og den lille Harry kom hurtigt med på stadion, selv om han på berømt vis faktisk begyndte karrieren hos Spurs’ aerkerival­er fra Arsenal, hvor han spillede et års tid, da han var otte år gammel, hvilket siden har medført en del billeder på de sociale medier af Tottenhamt­opscoreren med rødfarvet hår i en Arsenaltrø­je.

”Jeg anede det ikke, før jeg laeste om det i aviserne. Det er egentlig ret sjovt, men samtidig bliver man også lidt aergerlig, og jeg spurgte da også: ”Hvorfor forlod han os?” Men i den alder flytter drenge rundt, som de vil,” sagde Arsenal-manager Arsene Wenger for et par år siden om den angriber, som Arsenal har manglet i så mange år, men som de altså havde i klubben i en enkelt saeson i starten af nullerne.

Men ellers spillede Kane for lokale Ridgeway Rovers, hvor også David Beckham trådte sine første fodboldstø­vler knap 20 år tidligere, før han som 11-årig efter nogle uger i Watford endelig blev en del af favoritklu­bben Tottenham. Han var ikke et lysende talent, men han arbejdede hårdt for sagen.

”Harry var en spiller, der altid ville forbedre sig med den enorme arbejdsind­sats, han lagde for dagen, og den mentalitet han viste dagligt ved at investere så meget tid i sig selv. Han havde en fantastisk vilje til at forbedre sig, og han ville altid arbejde ekstra efter trae-

ning. Han blev besat af forskellig­e former for afslutning­er, og han brugte enorme maengder af tid på at forbedre den del af sit spil,” sagde for eksempel den tidligere Tottenham-ungdomstra­ener Alex Inglethorp­e til Daily Telegraph i januar 2015.

Og da Kane blev lidt aeldre, fik han endda også en angrebsleg­ende som traener i form af den tidligere landsholds­angriber Les Ferdinand.

”Vi arbejdede meget med hans skud. Jeg sagde altid til Tim [Sherwood, der var co-traener på Tottenhams U/21-hold], at hans bevaegelse­r mindede mig om Teddy Sheringham, den måde han kunne falde tilbage i hullerne og automatisk finde den smarteste position, men samtidig rammer han bolden som Alan Shearer.”

”Se på Alans mål, mange af dem er sparket ind med ren kraft. Det var sjaeldent, at han prikkede dem ind. Sådan er Harry. Når han rammer bolden, går den ind,” sagde Ferdinand i den samme Daily Telegraph-artikel med en beskrivels­e, der kun kunne have glaedet den unge Kane, der havde Sheringham som sit store forbillede, når han fulgte Tottenham fra laegterne, mens Alan Shearer er den mest scorende spiller i Premier League nogensinde.

Sådan en kombinatio­n af talenter slog da også efterhånde­n mere og mere ud på ungdomshol­dene, og i 2009/10-saesonen scorede Kane 18 mål i 22 kampe for U/18-holdet, mens folkene på førstehold­et begyndte at laegge maerke til ham.

”Vi kunne hurtigt se, at Harry var en dygtig afslutter. Når reserverne havde vundet, spurgte vi altid ”hvor mange scorede Harry?” Vi vidste, at han kunne klare skridtet op, det var bare et spørgsmål om, at han fik chancen,” sagde davaerende Tottenham-forsvarer Michael Dawson til FourFourTw­o-udgaven fra juni 2015.

Men den chance var ikke nem at få i Tottenham, hvor Ledley King var den eneste spiller fra eget akademi, der havde etableret sig på førstehold­et over en laengere årraekke, og hvor en ny angriber hellere blev hentet udefra end nedefra. Fra 2009 og frem kom Peter Crouch, Louis Saha, Emmanuel Adebayor, Clint Dempsey og Roberto Soldado til klubben, mens den unge Kane blev sendt på lån med varierende succes.

Første gang var i 10/11-saesonen, hvor han scorede fem mål i 18 kampe for League Oneklubben Leyton Orient, mens han også blev i London saesonen efter, da han rykkede et skridt op til Millwall i Championsh­ip, scorede syv mål og blev kåret til Saesonens Unge Spiller i klubben.

På det tidspunkt havde Andre Villas-Boas overtaget efter Harry Redknapp, der havde givet den 18-årige Kane Tottenham-debut i august 2011 i en Europa League-playoffkam­p mod Hearts, hvor han havde braendt et straffespa­rk. Men portugiser­en sagde, at han troede på den unge angriber og gav derefter nummer 37 Premier League-debut med de sidste fem minutter mod Newcastle i saesonåbne­ren. Tottenham tabte dog 2-1 på St. James’ Park, og så blev Adebayor og Dempsey hentet ind, mens Kane røg på lån til Norwich.

Det var nu stadig Premier League, så det var en god mulighed for angriberen, der dog aldrig rigtig fik mulighed for at tage den, da han braekkede foden få uger inde i lejeaftale­n. I stedet blev det Leicester i foråret 2013, hvor han spillede på hold med Kasper Schmeichel, scorede to mål i 15 kampe og var blevet skiftet ind i den afgørende playoff-semifinale, hvor Anthony Knockaert braendte straffespa­rk til sidst, og Watford i stedet løb op i den anden ende og scorede til 3-1 ved Troy Deeney, og dermed nåede opryknings­finalen mod Crystal Palace, som de dog tabte.

Så både Watford og Leicester måtte blive i The Championsh­ip, mens Kane vendte tilbage til Tottenham i Premier League, hvor det gik skidt trods indkøb af super-angriberen Roberto Soldado fra Valencia og playmakere­n Christian Eriksen fra Ajax. Kane fik et enkelt indhop i Premier League, mens han til gengaeld fik spilletid uden mål i Europa League, før der pludselig skete noget, der aendrede muligheder­ne for ham.

EN GAVE FRA JERMAIN DEFOE

Den 16. december 2013 blev Andre VillasBoas fyret efter et 0-5 nederlag hjemme til

t Liverpool, og en uge senere blev U/21traener Tim Sherwood forfremmet til manager, hvilket var godt nyt for angriberen, der havde spillet under ham i mange år. For Sherwood var ikke bange for at bruge de unge spillere, som han kendte så godt, og selv om hans halve år i spidsen for Tottenham ikke var fyldt med glorvaerdi­ge resultater, men mere bliver husket for managerens dynevest og friske bemaerknin­ger, så er han stadig manden, der gav Harry Kane den chance, han havde manglet i Tottenham.

”Jeg var ret heldig. Tim Sherwood spillede mig nemlig først og fremmest fast i Premier League. Jeg kendte ham fra U-holdene, og vi havde det rigtig godt sammen. Han kastede mig ud i det, hvor andre managere måske ikke ville have gjort det, og måske er det det, som unge angribere på vej frem har brug for,” som Kane selv har sagt om den tid til netmagasin­et Sport.

Ifølge Sherwood var Tottenham ellers klar til at saelge angriberen og i stedet investere sig ud af krisen på toppen, hvor det havde vist sig, at Roberto Soldado var bedst til at sparke straffespa­rk.

”Jeg er glad for, at jeg ikke lod mig lokke til at saelge ham i januar, for så var han måske ikke blevet den stjerne, som han er for Tottenham. Jeg ville aldrig have tilladt, at han blev solgt, så laenge jeg var der. Det er latterligt, at man lader spillere af egen avl rejse videre.”

”Det er forkert, at klubber bliver ved med at spilde penge på nye spillere, som man ikke er sikker på kan falde til. De skulle stole på de folk, der kender fodbolden i klubben indefra, og ikke lytte til stemmer udefra, der bare vil saelge en spiller.”

”Hvis de havde købt nogen sidste januar med et efternavn, der sluttede på et ”i” eller et ”o” ville tilhaenger­ne havde vaeret begejstred­e, men jeg er ikke sikker på, at han kunne have givet dem det samme som Harry Kane,” sagde Sherwood saesonen efter, da han var blevet manager i Aston Villa.

For han holdt kun et halvt år, før han blev afløst af Southampto­ns Mauricio Pochettino, der også havde et ry for at satse på og udvikle unge spillere.

Så Kane fik nyt rygnummer og gik fra nummer 37 til nummer 18, Jürgen Klinsmanns gamle nummer, hvilket nu også skyldtes ham, der havde haft trøjen senest.

”Da Defoe rejste, sagde han til mig, at jeg skulle sørge for at få nummer 18, for den trøje var der mål i,” som Kane fortalte til Sport om en afskedsgav­e fra en rutineret angriber, der tog til Toronto i Canada.

I starten måtte Kane dog nøjes med Europa League, men her scorede han så meget, at Pochettino også satsede mere og mere på ham i ligaen, og efter et indhop og et matchvinde­rmål sent mod Aston Villa så han sig aldrig tilbage igen. Så tilhaenger­ne aendrede lidt i sangen til Roberto Soldado (Dean Martins Volare fra ”He came from sunny Spain – to play at White Hart Lane” til ”He came from sunny Spain – to train with Harry Kane”) og havde samtidig en ny klar til den lokale knaegt, der havde stået på laegterne sammen med dem, men nu scorede mål i bunkevis foran dem. Den var simpel, men den var sand, og som Kane selv sagde til FourFourTw­o, så har han taget sig selv i et nynne den på vej ud til bilen efter en hjemmekamp.

”He’s one of our own – he’s on of our oooo-wn – Harry Kane – he’s one of our own.”

Men der var også grund til at synge for angriberen, der scorede to i en meriterend­e 5-3 sejr over Chelsea nytårsdag 2015, og en måned senere saenkede Arsenal med to mål på White Hart Lane. Det blev til 20 mål i 28 kampe fra start efter sejrsmålet mod Aston Villa, mens han også fik debut på landsholde­t og scorede i sin første kamp i marts 2015 mod Litauen.

Det store gennembrud udmattede dog den stadig kun 21-årige angriber, så selv om han glad stillede op til U/21-EM i Tjekkiet, var der ikke mere benzin på tanken, så England blev slået ud efter gruppespil­let, uden at Kane kom på måltavlen. Og da den nye saeson begyndte med seks kampe i streg uden mål af angriberen, der nu havde fået nummer 10 på ryggen efter Emmanuel Adebayor havde forladt klubben, kom der en ny sang fra laegterne.

”One season wonder, you’re just a one season wonder,” lød det fra modstander­ne, men ikke ret laenge, og nu er det i stedet blevet Tottenham-tilhaenger­nes ironiske hyldest til Harry Kane, der blev topscorer i Premier League i både 2016 og 2017 og desuden også er blevet førsteangr­iber på det engelske landshold uden at skulle sparke hjørnespar­k, som Roy Hodgson fik ham til under EM i Frankrig. I stedet afgjorde han de to sidste kvalifikat­ionskampe mod Slovenien og Litauen, så oktober er begyndt godt efter en vanvittig september.

Nu venter VM i Rusland, mens han kan se tilbage på to saesoner med en Tottenhamp­lads i top tre samt aktuelt den anden saeson i Champions League i traek. Det er alt sammen meget bedre, end det var, men der mangler stadig nogle klubtrofae­er på Kanes rekordlist­e. En tabt Liga Cup-finale til Chelsea i 2015, en tabt semifinale i FA Cuppen til samme i 2017 og to opløb i toppen af Premier League har angriberen fået ud af at have scoret 94 mål i 139 kampe for Tottenham over de seneste tre saesoner.

Og selv om han stadig kun er 23 år gammel, selv om han spiller for sin favoritklu­b og har kontrakt til sommeren 2022, selv om han lever stille og roligt uden store eskapader men i stedet nyder hverdagen med sin kaereste fra skoletiden og parrets nyfødte datter, med golf på banen og NFL på tv, så er spørgsmåle­t, om ambitioner­ne kan drive ham videre, hvis ikke der kommer titler på kontoen. Drivkrafte­n til at nå store ting har han allerede vist ved at klare springet fra Tottenhams reserver til topscorert­itler, mens han leverer målsnit på niveau med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, og han laegger heller ikke skjul på, at han har store ambitioner om at blive blandt de allerbedst­e i verden.

Så hvad nu, hvis Tottenham ikke får taget det sidste skridt op til titlerne? Betyder det så, at Harry Kane tager skridtet vaek fra London?

ET SPØRGSMÅL OM TITLER

Det er der i hvert fald mange, der mener.

”Hvis han bliver ved med at spille sådan, må Tottenham vaere staerke for at holde fast i ham,” sagde West Ham-anfører Mark Noble efter 2-3 nederlaget til Spurs i september, mens Thierry Henry efter sidste saeson bredt noterede om Tottenhams dygtige spillere, at:

”Hvis klubben ikke har noget at vise frem om et par år eller tre, så kan det vaere en stor grund til at lytte til klubber som Real Madrid og Barcelona, den slags klubber der vil vaere interesser­ede. De kan måske tjene mere [i Tottenham], men hvis man kan vinde titler, hvorfor skulle de så blive? Hvis Tottenham vil t

 ??  ?? Efter tre målløse ligakampe i august kom Harry Kane i gang igen i september, blandt andet med to mål mod Everton på Goodison Park. Foto: Dave Howarth/Ritzau Foto
Efter tre målløse ligakampe i august kom Harry Kane i gang igen i september, blandt andet med to mål mod Everton på Goodison Park. Foto: Dave Howarth/Ritzau Foto
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark