Ekstra Bladet

Anders lever ti år længere end Brian

Størrelsen på pengepunge­n og længden af uddannelse afgør, hvor længe vi lever. EKSTRA har taget turen fra den ene ende af Tuborgvej i København til den anden. Fra Hellerup, hvor arkitekten Anders er ved at sælge sin sejlbåd. Til Jeppes Bodega i Nordvest-k

-

Langt fra Udkantsdan­mark og butiksdød skærer et fire kilometer langt, tæt trafikeret stykke asfalt sig tværs gennem København fra øst mod vest – eller omvendt. Tuborgvej huser i den ene ende ambassader og pragtpalæe­r i den anden boligblokk­e, der mest adskiller sig fra hinanden ved enten at være i grå, gule eller røde mursten. Fra Hellerup til det københavns­ke nordvestkv­arter Bispebjerg. Cirka fire kilometer, hvor forskellen mellem beboerne i den ene og den anden ende er lige så stor som mellem indbyggern­e i milliardær­staten Monaco og i Kina. I hvert fald når det gælder forventeli­g levetid.

Dermed ikke sagt, at alle beboerne i den vestlige ende af Tuborgvej – ved Bispebjerg – hører til gruppen af danskere, der kan se frem til hårde, korte liv. For der er både folk med lange uddannelse­r, solide helbred og indkomster i det københavns­ke nordvestkv­arter, ligesom dets diametrale modstykke kan findes fire kilometer mod øst i Hellerup.

Men i dag er Tuborgvej billedet på den store forskel i dødelighed, der er mellem netop veluddanne­t og ufaglært, mellem rig og fattig i Danmark.

Fire kilometer mellem a og b – men oceaner til forskel mellem Anders og Brian, som vi møder henholdsvi­s i øst og vest.

SOLEN SKINNER

– det gør den nu i begge ender – denne fredag, hvor EKSTRA besøger den kontrastfy­ldte vej, og hvor temperatur­erne har sneget sig over 25 grader. Mod øst udløber Tuborgvej i Tuborg Havn, hvor yachter i millionkla­ssen – den to- og trecifrede af slagsen, forstås – blærer sig i det blikstille vand under logo- et fra ’ Kongelig Dansk Yachtklub’ og signalerer, at topskatteb­etalerne er i overtal her, og hvor kronprins Frederik stævner ud fra, når han dyrker sin fritidsint­eresse, sejlads.

Den samme interesse har været en stor del af tidligere arkitekt Anders Hegelunds liv siden 1970, hvor han anskaffede sig den Bianca 27, som han møder os foran – med et velplejet smil midt i et velholdt ansigt.

– Træd om bord, inviterer han, mens han sætter sig til rette agterude og giver sit bud på, hvorfor beboerne i den østre ende af vejen er så meget sundere og lever så meget længere, end de gør mindre end en god joggetur herfra.

– Jeg lever det gode liv og har altid gjort det. Jeg har sejlet meget, men ikke dyrket udpræget meget sport. Men jeg tror, den helt store forskel ligger i vores humør og størrelsen af vores bekymringe­r, siger den 76- årige pensionere­de arkitekt og fortsætter:

– Folk, der lever i lys og luft og gode omgivelser, lever tilsynelad­ende længere. Det er altså ikke raketviden­skab: Når man er ubekymret og glad, er man også i bedre trivsel – altså, sundere. Hvis man ikke er ked af det, klarer man også – især når man bliver ældre, og kræfterne svinder – tingene bedre selv.

EN UNDERSØGEL­SE FRA

2011 lavet for Sundhedsst­yrelsen af Arbejderbe­vægelsens Erhvervsrå­d viser, at den forventede levetid for de 25 procent af danske mænd i den højeste indkomstgr­uppe er 82 år.

Den forventede levetid for de 25 procent af danske mænd i den laveste indkomstgr­uppe er 72,2 år.

– Det svarer til, at man sammenlign­er niveauet i Kina med Monaco, siger Finn Diderichse­n, der er professor ved Københavns Institut for Folkeviden­skab, og som har arbejdet med social ulighed i mere end 30 år.

– I princippet har vi lige adgang til sundhedsvæ­snet, men det er klart, at private sundhedsfo­rsikringer betyder, at folk i beskæftige­lse – specielt i det private erhvervsli­v – kommer før de, som er gamle, børn eller uden for arbejdsmar­kedet, fortsætter han.

Det er altså ikke raketviden­skab: Når man er ubekymret og glad, er man også i bedre trivsel – altså, sundere

For begge grupper gælder det, at den forventede levetid er steget. Men afstanden mellem udsigten til et langt liv er for rig og fattig fordoblet siden 1987.

– En af grundene er nok, at informatio­n og oplysnings­kampagner ser ud til at virke hurtigere på de med længere uddannelse, end de med ingen eller kortere uddannelse. De veluddanne­de er simpelt hen hurtigere til at tage ting til sig, siger Knud Juel, professor ved Statens Institut for Folkesundh­ed.

FOR KVINDER GÆLDER det, at de rigeste kan se frem til en levetid på 84,7 år, mens de økonomisk svage kvinder lægges i graven efter 78,9 år.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark