Ekstra Bladet

Pin up- ikon og mentalt

Var en af 50’ernes mest fotografer­ede modeller, men så forsvandt hun og dukkede først op igen over 30 år senere

- ALLAN LYKKE

– Jeg mener, hun var en bemærkelse­sværdig kvinde, en ikonisk figur i pop- kulturen, der influerede på seksualite­t, mode og havde enorm betydning for vores samfund.

Sådan har Playboy- stifteren Hugh Hefner beskrevet en af hans allerførst­e modeller i det – specielt i 50’ erne – kontrovers­ielle mandeblad, han grundlagde i 1953.

Bettie Page, født i 1923, var folde ud- pige i Playboy i januar- nummeret 1955, men allerede inden var hun blevet en velkendt pin up- model, som især blev identifice­ret med s/ m- lyster, selv om billeder af hende som både offer og hersker intet havde med virkelighe­den at gøre, understreg­ede hun senere.

– De bliver ved med i magasiner og aviser at kalde mig ’ Dronningen af bondage’. De eneste bondage- bille- der, jeg nogen sinde har lavet, var for Irving Klaw og hans søster, Paula. Som regel hver eller hver anden lørdag lavede han en foto- session på fire- fem timer med fire- fem modeller og et par ekstra fotografer.

– For at få betaling forlangte han, at vi lavede en times bondage- billeder og små film, som han solgte til klienter. Og det er den eneste grund til, at jeg lavede dem, har Bettie Page, der døde i 2008, fortalt.

Hob af efterligne­re

Men Bettie Page kunne andet end bare at binde og lade sig binde og ydmyge for fotografen­s fornøjelse og pengepung.

Hun blev et ikon for sine pin up- billeder, hvor hun altid fremstod kæk og med et charmerend­e glimt i øjet, når hun stillede sig op med sit mørke page- hår og i frækt lingeri og bikini, som hun selv havde kreeret og syet, eller – usædvanlig­t i det blaserte 50’ er- Amerika – i det bare ingenting.

Hendes stil har siden skabt en hob af efterligne­re – fra Katy Perry til Dita von Teese.

Adskillige bøger og film om pin up- dronningen er blevet produceret. Nogle har hun godkendt, andre har hun beskyldt for at være

Det gik ned ad bakke for Bettie Page, der fik nervesamme­nbrud og fik diagnosen skizofren efter angreb på ejeren af den lejlighed, hun boede i. ’ fyldt med løgn’.

Bettie Page var født i Nashville, Tennessee, og tilbragte med sine yngre søskende en periode på børnehjem, da forældrene blev skilt.

I skolen var hun kvik og blev kåret til den studerende, der ’ mest sandsynlig­t ville lykkes’.

I 1949 flyttede hun til New York, hvor hun arbejdede som sekretær, da hun på en gå- tur på stranden ved Coney Island stødte ind i en politimand, Jerry Tibb, der var amatør- fotograf.

Han mente, hun kunne blive til noget som pin up- model og tilbød at fotografer­e hende gratis til en foto- mappe. Samtidig var det ham, der foreslog, at hun skiftede frisure til pandehår, som i den grad kom til at kendetegne hende.

Jerry Tibbs indflydels­e på hendes model- succes skal derfor ikke undervurde­res.

Spil- levende geparder

Nogle af de kendteste billeder af Bettie Page blev taget af en fotograf i Miami, som hun mødte under ferie i 1954.

For at få betaling forlangte han, at vi lavede en times bondage- billeder og små film, som han solgte til klienter Bettie Page kunne andet end bare at binde og lade sig binde og ydmyge for fotografen­s fornøjelse og pengepung

’ Dronningen af bondage’.

 ?? FOTO: COURTESY EVERETT COLLECTION ??
FOTO: COURTESY EVERETT COLLECTION
 ?? FOTO: ALL OVER ??
FOTO: ALL OVER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark