Ekstra Bladet

Politibetj­ent opfordrede faedre til at kidnappe deres børn

Lydoptagel­se fra lukket møde afslører politi i at opfordre til selvtaegt

- CHRISTINA EHRENSKJÖL­D ehren@eb.dk

– Lige så snart jeg fik øje på mine børn, ville jeg tage dem, og så ville jeg gå ind på den naermeste politistat­ion og sige: 'De her børn er blevet bortført'.

Den opfordring kom en politibetj­ent under et møde i Koordinati­onsenheden for Børnebortf­ørelser sidste år med, da en far bad om råd til, hvem han skulle ringe til, hvis han fandt sin bortførte søn i Brasilien.

Vladimir Valiants ekskone havde bortført hans søn, Leonardo, og hans papdatter, Aia, til Brasilien.

De blev i fredags udleveret til Danmark og skal snart genforenes med deres faedre.

Politiet har på ingen måde vaeret aktive i sagen De hyrede bl.a. en privatdete­ktiv, som opsporede Angelina Mathiesen og børnene i Brasilien,

Hyrede privatdete­ktiv

Den for faedrene lykkelige slutning virkede dog så langt vaek under under møderne i koordinati­onsenheden, som skulle hjaelpe med at få børnene hjem, at Vladimir Valiant og Peter Lawaetz, Aias far, valgte at tage sagen i egen hånd.

De hyrede bl.a. en privatdete­ktiv, som opsporede Angelina Mathiesen og børnene i Brasilien, og faedrene besluttede sig for at tage af sted og lede efter børnene.

Derfor spurgte Vladimir Valiant på mødet i koordinati­onsenheden til sine muligheder og blev altså opfordret til at gribe til selvtaegt. Politibetj­enten sagde også på mødet, at han ikke kender lovene på området i Brasilien og 'måske ikke snakker som politi'.

Optaget på telefon

Vladimir Valiant optog mødet på sin telefon, og optagelsen er en del af TV2-dokumentar­en 'Bortført af mor', som bliver bragt kl. 20 i aften.

Tv-stationen har i 11 måneder fulgt faedrenes kamp for at finde deres børn i Brasilien.

Ekstra Bladet fandt før påske Angelina Mathiesen og børnene samt Lisbeth Markussen, som fortsat er internatio­nalt eftersøgt for at have bortført sine tre børn, i Belém i det nordlige Brasilien.

I byen var også Vladimir Valiant, som dengang slog fast, at han ikke ville bryde loven.

’Det vil ødelaegge vores sag at tage vores børn og løbe vaek med dem', sagde han dengang.

– Det var min erfaring, at sagen ikke blev prioritere­t højt nok, og jeg ville sikre mig dokumentat­ion for, hvordan mødet gik. Først efter Ekstra Bladets og til dels TV2 omtale af sagen i medierne begyndte ministerie­t at rykke og har de seneste måneder gjort et saerdeles flot stykke arbejde, forklarer den 54-årige mand om optagelsen af mødet med koordinati­onsenheden, som hører under Socialmini­steriet.

Han er dog langtfra tilfreds med politiets indsats:

Ingen aktindsigt

– Politiet har på ingen måde vaeret aktive i sagen, efter at sagen overgik fra Station Bellahøj til Afdelingen for Personfarl­ig Kriminalit­et. Efter mødet i december har politiet om muligt gjort endnu mindre – ingen møder med os, ingen aktindsigt i sagen.

Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at politiet gav fejlagtige oplysninge­r om, hvad de havde gjort for at få Angelina Mathiesen og børnene hjem. I april fortalte efterforsk­ningsleder­en til Ekstra Bladet, at man for laengst havde begaeret dem udleveret. Det skete dog først i maj – efter at Angelina Mathiesen havde søgt asyl og dermed midlertidi­gt sat en arrestordr­e ud af kraft.

– Det har forhalet vores sag, fastslår Vladimir Valiant. Angelina Mathiesen og børnene kom forleden hjem til Danmark efter 11 måneders flugt i Brasilien.

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Udleveret
FOTO: MOGENS FLINDT Udleveret

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark