Ekstra Bladet

Nøgen med Yoko Ono

- – Optrådt med hende?

John og Yoko fejrede deres bryllup i 1969 med en uges peace-happening i sengen i på Hotel Hilton i Amsterdam. Senere gentog de kunststykk­et i Toronto. Lars Schwander – har vaeret ven med Yoko Ono i 28 år. En af Yoko Onos bedste danske venner er kurator for hendes udstilling i Kunsthal Charlotten­borg – og mange andre rundt om i verden i tidens løb.

Lars Schwander, hedder han, tidligere leder af Fotografis­k Center, i dag freelancek­urator, skribent, bogudgiver og meget andet.

Schwander har vaeret ven med Yoko i 28 år.

– Det startede med, at jeg interviewe­de hende et par gange. Så sagde hun, ’naeste gang du er i New York, så kommer du hjem til mig’. Det gjorde jeg så. Hver gang jeg er i New York, er jeg hjemme hos hende. Jeg var også inviteret, da hun fejrede sin 80-års fødselsdag i Berlin. Vi har rejst sammen, optrådt sammen, og jeg har lavet udstilling­er med hende og skrevet og udgivet bøger om Yoko.

– Ja, både i Danmark og i udlandet. I Texas i 2001 interviewe­de jeg hende på scenen, og når så samtalen gik godt, skulle vi begynde at tage vores tøj af begge to.

– Folk undrede sig lidt, begyndte at rømme sig og vidste ikke rigtig, hvordan de skulle reagere. Men da Yoko også begyndte at smide tøjet, fattede de, at det var en del af forestilli­ngen.

– Da vi så til sidst stod med meget lidt tøj på, satte vi os ned i en sort saek sammen og tog resten af tøjet af og tog det på igen. Kom ud af saekken igen og bukkede for publikum.

– I var ikke splitternø­gne foran publikum?

– Dog ikke. Det er vist ikke alle, der vil synes, at jeg er for køn uden tøj på, griner Lars Schwander.

Yoko-udstilling­en kører fra i morgen til 18. februar 2018 i Kunsthal Charlotten­borg. Men størstedel­en af vaerkerne vil blive praesenter­et ude i landet på busser, togstation­er, billboards, i radioen – og i Ekstra Bladet, hvis bidrag til løjerne er billedet her ved siden af.

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ??
FOTO: ALL OVER PRESS
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark