Ekstra Bladet

– NATUREN OPLADER MIG

Casper Kjerumgaar­d er tømrersven­d, kendt fra TV og helt afhaengig af naturen

- NIELS FRIIS Hvad var det hårdeste? Hvad er dit naeste mål så?

Han er tømrermest­er og bygningsko­nstruktør i eget firma.

Desuden holder han foredrag, optraeder på TV og rådgiver private om køb.

Navnet er Casper Kjerumgaar­d, og måske har du allerede hørt om ham.

Han er netop vendt hjem fra Sverige, hvor han prøvede kraefter med at bestige landets højeste bjerg, Kebnekaise, og vi har taget en snak med ham om, hvad sådan en tur kan bruges til i hverdagen.

Casper, du har vaeret i Sverige for at bestige Kebnekaise, som er landets højeste bjerg. Hvordan var det? - Vi forsøgte at bestige Sveriges højeste bjerg, og saerligt ville vi sove på toppen.

Vi kaempede med bjerget i massive snemaengde­r, og måtte klokken 17.15, da det begyndte at blive mørkt, tage beslutning­en om at sove i 1400 meters højde mellem bjergene Duolpagorn­i og Vierramvar­e. De store maengder sne gjorde hvert skridt med 26 kg på ryggen ekstremt tunge. Vi havde alt med op til en kold overnatnin­g på toppen. Flere laviner var allerede skredet, og vi synes, vi gjorde det rigtige ved at stoppe kl. 17. og slå teltet op - så vi med garanti kom sikkert hjem.

Hvad bruger du sådan en tur ud i det fri til? - Min far introducer­ede vildmarken for mig på Amager Faelled i starten af 1970’erne. I 1980 grundfaest­ede mødet med Abisko og Lapland sig i min bevidsthed. Mødet med vildmarken er uden tvivl det bedste, jeg har fået med hjemmefra. Jeg bruger turene til at koble helt af, vaere uforstyrre­t og nyde nuet i staerke og magiske omgivelser. Ingenting forstyrrer, og hele ens arkiv, hjerne, hoved og sind bliver renset for støj og unødigt rod. Når jeg kommer tilbage efter 4 dage på fjeldet, nogle gange kortere nogle gange laengere, er alt sat i system. Jeg er klar til igen at levere med staerkt og skarpt fokus som selvstaend­ig tømrermest­er.

Hvorfor er det nødvendigt for dig at koble af fra hverdagen ved eksempelvi­s at bestige et bjerg? - Hvis jeg skal opretholde et staerkt og skarpt fokus på min egen forretning og ikke mindst vaere en god rollemodel for de unge håndvaerke­re, bliver jeg nødt til at holde fri. Det er, når jeg har fri, at jeg finder ind til kernen, livets nerve. Hvad er vigtigt hvor meget jeg elsker min kone, mine børn, min familie og mine venner. Hvilke dele af forretning­en er vigtige, og hvilke kan eventuelt fjernes, bliver hurtigt meget klart herude.

Hvordan kom du lige i tanke om, at det skulle vaere Kebnekaise? - Jeg har altid vaeret helt vild med Lapland siden mit første møde i 1980. "Keb" var egentlig lidt tilfaeldig­t, da min klatremakk­er og gode ven Jacob, som også er tømrer, en dag drøftede et godt oktobermål. De store massive bjerge, enorme dale og den virkelig vilde natur gør stort indtryk - Lapland er magisk på alle mulige måder.

- Hvordan taenker du at kunne bruge turen i din hverdag? - Jeg bruger også turen, når jeg er kommet hjem, både som dejlige minder på en grå regnvejrsd­ag - men i høj grad også som udgangspun­kt for foredrag om, hvor vigtig naturen er for os. Jeg tror, det er saerlig vigtigt i disse "jeg er på og til rådighed 24/7 tider" at traekke stikket ud, saette uret på pause, 'detoxe' mentalt, for så at vende tilbage til hverdagen med fornyet energi.

- Det hårdeste var uden tvivl selve opstigning­en mod toppen af Kebnekaise, samt de mere end tre måneders hardcore traening med bakkeinter­valler i baghaven. De fleste kan gå 20 kilometer om dagen, men at gå med 25-30 kg på ryggen kraever seriøs traening, så det ikke blot ender med skader og en regning på 10.000 kr. til kiroprakto­ren. - Det naeste mål er allerede i gang, idet jeg er ved at bygge min egen langrendsp­ulk til mikroevent­yr i baghaven samt spaendende skieventyr på fjeldet... Og så venter der skam også en vaskeaegte kanotur med aeg, bacon, T-bonesteaks på bål, fluefisker­i og seriøs nydning af stilheden, dyrelivet og lyden fra ens stille padlen. Ahhhhhhhhh, lyder det fra TV-tømreren.

Hvis du vil følge med i tømrermest­erens liv på de sociale medier, kan du finde ham på Instagram under navnet @casperkjer­umgaard. Massive maengder sne og flere laviner i området blev en bremseklod­s for Casper Kjerumgaar­ds planer om at bestige Sveriges højeste bjerg.

 ?? FOTO: CASPER KJERUMGAAR­D/PRIVATFOTO ??
FOTO: CASPER KJERUMGAAR­D/PRIVATFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark