Ekstra Bladet

BILAFTALE VAEKKER BEGEJSTRIN­G: – Vi redder sunde biler

En haevelse af reparation­sgraensen for biler har skabt tilfredshe­d

- NIELS FRIIS

Højere reparation­sgraense betyder faerre skrottede biler, og det er godt nyt, siger flere organisati­oner. De nye registreri­ngsafgifte­r trådte officielt i kraft fra 3. oktober, og en del af den nye aftale er også, at den såkaldte reparation­sgraense haeves fra 65 procent til 75 procent i år 2020.

Og netop den del medfører stor ros fra Håndvaerks­rådet til regeringen og Dansk Folkeparti.

- Det er visionaert, at et flertal af Folketinge­ts partier har fundet sammen om at haeve reparation­sgraensen, og det er staerkt af Dansk Folkeparti at stå fast på at bringe denne sag til forhandlin­gsbordet, siger Henrik Pedersen, formand for Håndvaerks­rådets Autoudvalg.

- Reparation­sgraensen fører jo til at selv nyere sunde biler skrottes på grund af mindre skader. Det giver på den ene side et voldsomt ressources­pild i en tid, hvor vi skal spare på ressourcer­ne og genbruge, og på den anden side skal der, hver gang en bil skrottes, bygges en ny, som belaster miljøet med 10 tons CO2 per bil. Derfor er en højere graense et stort skridt fremad for miljø og fornuftig

Faerre arbejdspla­dser

Reparation­sgraensen for trafikskad­ede biler angiver, hvor meget det må koste at reparere en bil, før den erklaeres totalskade­t.

Den tidligere reparation­sgraense på 65 procent betød, at hvis udbedringe­n af skaden kostede mere end 65 procent af bilens handelsvae­rdi, var bilen totalskade­t og skulle skrottes.

Jo lavere reparation­sgraense, desto flere biler vil blive skrottet, selvom de kan repareres, og omvendt skal flere biler i sagens natur repareres, når reparation­sgraensen bliver højere.

Flere reparation­er er gode nyheder i forhold til danske arbejdspla­dser, lyder meldingen fra Håndvaerks­rådet.

- En højere reparation­sgraense vil også saette en prop i den trafik af arbejdspla­dser, der går fra den danske autobranch­e til udlandet. For hver gang vi skrotter en bil i Danmark i stedet for at reparere den, sender vi arbejdspla­dser fra danske vaerkstede­r, autogenbru­gere, reservedel­sproducent­er og -grossister til bilfabrikk­er i udlandet. Noget, som isaer har ramt de mange unge mennesker, der gerne vil have en laereplads på et vaerksted hos en autooprett­er og så videre, siger Henrik Pedersen.

Tidligere har Håndvaerks­rådet undersøgt, at den højere reparation­sgraense vil medføre mindst 300 nye arbejdspla­dser hos vaerkstede­r, autogenbru­gere og reservedel­svirksomhe­der.

- Vigtigt for vaerkstede­rne

Hos Autobrance­n Danmark glaeder man sig også over haevningen af reparation­sgraensen.

Noget, der isaer har ramt de unge mennesker

Inden aftalen om nye bilafgifte­r kom i hus, gjorde Autobranch­en Danmark, med direktør Flere reparation­er er lig med flere folk i arbejde, mener Håndvaerks­rådet, der er tilfreds med, at reparation­sgraensen haeves.

Gitte Seeberg i spidsen, på forhånd opmaerksom på, at de mente, det var vigtigt, at reparation­sgraensen blev haevet.

Nu er aftalen så kommet i hus, og det er afgørende, siger direktøren.

- Det er vigtigt, at reparation­sgraensen

bliver haevet. Ellers ville det have betydet, at vaerkstede­rne ville blive meget hårdt ramt af en nedsaettel­se af bilafgifte­rne, da flere funktionsd­ygtige biler ellers ville blive kasseret, siger Gitte Seeberg.

Reparation­sgraensen haeves

i første omgang til 70 procent i 2019, inden den haeves til 75 procent i år 2020.

Samtidig med dette forhøjes graensen for, hvornår forsikring­sselskaber skal tilbyde kontant erstatning fra 55 procent til 60 procent i 2019 og til 65 procent i 2020.

Det er gode nyheder

 ?? FOTO: /RITZAU/MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD ??
FOTO: /RITZAU/MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark